Sałatka z kozim serem i pieczonymi burakami

przez Malwina
Sałatka z burakami i kozim serem

Słodkawy burak w połączeniu z kozim serem smakuje nadzwyczaj dobrze. Ten duet nie potrzebuje wielu dodatków. Wystarczy odrobina zieleniny w postaci sałaty, kilka prażonych orzechów i dressing na bazie octu balsamicznego. Taką sałatkę robię dość często na kolację. Czasem podaję do niej opieczone kromki z bagietki. Pieczenie buraków jest dość czasochłonne, dlatego najczęściej za jednym razem piekę większą ilość tego warzywa. Wykorzystuję je później do przygotowania innych potraw, np. dipu z buraków czy sałatki z kuskusem i fetą. 

Pieczone buraki z kozim serem

SAŁATKA Z BURAKIEM I SEREM KOZIM


Składniki (na 2 porcje):

  • 2 garście rukoli
  • 2 nieduże upieczone buraki *
  • 70 g sera koziego w talarkach
  • 2 łyżki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni
  • dressing: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 1-2 łyżeczki płynnego miodu, sól i pieprz do smaku
W salaterce układamy rukolę, pokrojony ser, obrane i pokrojone w półksiężyce buraki, posypujemy prażonymi orzechami. Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i potrząsamy nim do powstania sosu. Dressingiem polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy i podajemy.

* do pieczenia najlepiej wybrać mniejsze buraki. Myjemy je, osuszamy, każdego zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temp. 200 stopni (180 z termoobiegiem) do miękkości. Zajmie to 45-60 minut lub dłużej, w zależności od wielkości warzyw. 

Czas przygotowania: 10 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

JustInka 04/06/2014 - 11:43 am

Te pieczone buraki to w sam raz dla mnie. Uwielbiam sałatki z ich udziałem 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 04/06/2014 - 12:29 pm

Bardzo smaczna i zdrowa sałatka! 🙂

Odpowiedz
Magda C. 04/06/2014 - 7:26 pm

Przepysznie wygląda 🙂

Odpowiedz
martanovacka 05/06/2014 - 10:40 am

Bardzo lubię to połączenie 🙂

Odpowiedz
Paulina Urbanowicz 06/06/2014 - 9:19 am

o jaki kozi ser chodzi? gdzie go dostanę?

Odpowiedz
Malwina 06/06/2014 - 9:28 am

Paulinko, ser kozi sprzedawany w roladkach. Znajdziesz go w każdym większym sklepie.

Odpowiedz
Anonimowy 06/10/2015 - 8:29 am

a czy rukolę można zastapić jakąś inna sałatą, nie lubimy jej cierpkości

Odpowiedz
Malwina 06/10/2015 - 8:37 am

Delikatna roszponka też fajnie się tu sprawdzi.

Odpowiedz
Anonimowy 06/10/2015 - 8:44 am

Dziekuję, uwielbiam Pani przepisy, moją mamę też zaraziłam Pani blogiem 🙂 Wszystko wychodzi 🙂

Odpowiedz
Karolina Stępniak 12/10/2015 - 5:18 pm

Liście buraka. Najlepiej się do tego nadają

Odpowiedz
Malwina 12/10/2015 - 5:50 pm

Na te jednak trzeba będzie poczekać jeszcze wiele miesięcy.

Odpowiedz
Anonimowy 06/10/2015 - 5:32 pm

Czy można zastąpić pieczony burak ugotowanym? Jadłam podobną sałatkę w restauracji i bardzo mi smakowała. Pozdrawiam i dziękuję za przepis 🙂

Odpowiedz
Malwina 06/10/2015 - 6:02 pm

Wersja z gotowanymi burakami nie będzie tak smaczna, jak ta z pieczonymi. Ale oczywiście w dalszym ciągu będzie godna uwagi, więc możesz spróbować, a przy innej okazji, gdy będziesz mieć więcej czasu, zrobisz wersję z pieczonymi.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies