Słodkawy burak w połączeniu z kozim serem smakuje nadzwyczaj dobrze. Ten duet nie potrzebuje wielu dodatków. Wystarczy odrobina zieleniny w postaci sałaty, kilka prażonych orzechów i dressing na bazie octu balsamicznego. Taką sałatkę robię dość często na kolację. Czasem podaję do niej opieczone kromki z bagietki. Pieczenie buraków jest dość czasochłonne, dlatego najczęściej za jednym razem piekę większą ilość tego warzywa. Wykorzystuję je później do przygotowania innych potraw, np. dipu z buraków czy sałatki z kuskusem i fetą.
SAŁATKA Z BURAKIEM I SEREM KOZIM
Składniki (na 2 porcje):
- 2 garście rukoli
- 2 nieduże upieczone buraki *
- 70 g sera koziego w talarkach
- 2 łyżki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni
- dressing: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 1-2 łyżeczki płynnego miodu, sól i pieprz do smaku
W salaterce układamy rukolę, pokrojony ser, obrane i pokrojone w półksiężyce buraki, posypujemy prażonymi orzechami. Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i potrząsamy nim do powstania sosu. Dressingiem polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy i podajemy.
* do pieczenia najlepiej wybrać mniejsze buraki. Myjemy je, osuszamy, każdego zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temp. 200 stopni (180 z termoobiegiem) do miękkości. Zajmie to 45-60 minut lub dłużej, w zależności od wielkości warzyw.
Czas przygotowania: 10 minut.
13 komentarzy
Te pieczone buraki to w sam raz dla mnie. Uwielbiam sałatki z ich udziałem 🙂
Bardzo smaczna i zdrowa sałatka! 🙂
Przepysznie wygląda 🙂
Bardzo lubię to połączenie 🙂
o jaki kozi ser chodzi? gdzie go dostanę?
Paulinko, ser kozi sprzedawany w roladkach. Znajdziesz go w każdym większym sklepie.
a czy rukolę można zastapić jakąś inna sałatą, nie lubimy jej cierpkości
Delikatna roszponka też fajnie się tu sprawdzi.
Dziekuję, uwielbiam Pani przepisy, moją mamę też zaraziłam Pani blogiem 🙂 Wszystko wychodzi 🙂
Liście buraka. Najlepiej się do tego nadają
Na te jednak trzeba będzie poczekać jeszcze wiele miesięcy.
Czy można zastąpić pieczony burak ugotowanym? Jadłam podobną sałatkę w restauracji i bardzo mi smakowała. Pozdrawiam i dziękuję za przepis 🙂
Wersja z gotowanymi burakami nie będzie tak smaczna, jak ta z pieczonymi. Ale oczywiście w dalszym ciągu będzie godna uwagi, więc możesz spróbować, a przy innej okazji, gdy będziesz mieć więcej czasu, zrobisz wersję z pieczonymi.