Sos truskawkowy z nasionami chia |
Sos truskawkowy to pyszny dodatek do różnej maści słodkich placuszków i naleśników. Można go przygotować na kilka sposobów. Dziś pokazuję Wam najprostszy, bo nie wymagający gotowania. Do przygotowania tego sosu, poza oczywiście truskawkami, będą Wam potrzebne nasiona chia oraz blender. Koniecznie wypróbujcie, póki trwa truskawkowy sezon.
SOS TRUSKAWKOWY Z NASIONAMI CHIA
Składniki:
- 500 g truskawek
- 3 łyżki nasion chia (30 g)
- cukier lub inna substancja słodząca do smaku (dodałam 50 g drobnego erytrolu)
Przygotowanie:
Umyte i odszypułkowane truskawki umieszczamy w rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem). Dodajemy chia, substancję słodzącą do smaku. Całość miksujemy przez kilka minut. Sos przelewamy do słoiczka i odstawiamy do lodówki. W lodówce sos dodatkowo zgęstnieje.
Sos truskawkowy z chia wykorzystujemy jako dodatek do naleśników i deserów. Można go przechowywać w lodówce przez około 3-4 dni.
*placuszki widoczne na zdjęciach to placuszki owsiane z mascarpone
Sos truskawkowy z nasionami chia |
Całkowity czas przygotowania: 5 minut.
5 komentarzy
prosto i pysznie, idealny dodatek do wszelkich deserów!
Smacznie ;))
Takiego sosu jeszcze nie robiłam, ale ostatnio bardzo często robię chia puddingi, które uwielbiam, więc i taki sos koniecznie muszę zrobić w najbliższych dniach 😉 Wygląda idealnie z tymi plackami 😉
a w jaki sposób wykorzystać mrożone truskawki ?
wcześniej należy je rozmrozić ?
Można je delikatnie rozmrozić (30-60 minut poza zamrażarką) lub miksować już rozmrożone wraz z puszczonym sokiem.