Sos truskawkowy z nasionami chia

przez Malwina
Prosty sos truskawkowy
Sos truskawkowy z nasionami chia
Sos truskawkowy to pyszny dodatek do różnej maści słodkich placuszków i naleśników. Można go przygotować na kilka sposobów. Dziś pokazuję Wam najprostszy, bo nie wymagający gotowania. Do przygotowania tego sosu, poza oczywiście truskawkami, będą Wam potrzebne nasiona chia oraz blender. Koniecznie wypróbujcie, póki trwa truskawkowy sezon.

Surowy sos truskawkowy raw

SOS TRUSKAWKOWY Z NASIONAMI CHIA


Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 3 łyżki nasion chia (30 g)
  • cukier lub inna substancja słodząca do smaku (dodałam 50 g drobnego erytrolu)
Przygotowanie:
Umyte i odszypułkowane truskawki umieszczamy w rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem). Dodajemy chia, substancję słodzącą do smaku. Całość miksujemy przez kilka minut. Sos przelewamy do słoiczka i odstawiamy do lodówki. W lodówce sos dodatkowo zgęstnieje. 
Sos truskawkowy z chia wykorzystujemy jako dodatek do naleśników i deserów. Można go przechowywać w lodówce przez około 3-4 dni.

*placuszki widoczne na zdjęciach to placuszki owsiane z mascarpone

Sos truskawkowy do deserów
Sos truskawkowy z nasionami chia

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Magdalena Kuchaja 10/06/2015 - 5:39 pm

prosto i pysznie, idealny dodatek do wszelkich deserów!

Odpowiedz
Kinga 10/06/2015 - 6:06 pm

Smacznie ;))

Odpowiedz
Ania S 10/06/2015 - 8:07 pm

Takiego sosu jeszcze nie robiłam, ale ostatnio bardzo często robię chia puddingi, które uwielbiam, więc i taki sos koniecznie muszę zrobić w najbliższych dniach 😉 Wygląda idealnie z tymi plackami 😉

Odpowiedz
Anonimowy 26/09/2016 - 12:21 pm

a w jaki sposób wykorzystać mrożone truskawki ?
wcześniej należy je rozmrozić ?

Odpowiedz
Malwina 26/09/2016 - 12:38 pm

Można je delikatnie rozmrozić (30-60 minut poza zamrażarką) lub miksować już rozmrożone wraz z puszczonym sokiem.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies