Wołowina z groszkiem po libańsku

przez Malwina
Wołowina z groszkiem i marchewką
Wołowina z groszkiem po libańsku
Przepis na wołowinę z groszkiem wypatrzyłyśmy razem z Emilią na jednej z australijskich stron. Od razu wiedziałam, że przygotujemy to danie z myślą o trwającym właśnie V Festiwalu Kuchni Arabskiej. Ta pożywna potrawka z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom arabskich potraw. Wyjątkowego i ciekawego smaku nadały jej takie przyprawy jak kmin rzymski, kolendra, cynamon i ziele angielskie. Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać, jak Wam smakowało. I oczywiście zajrzyjcie na blog Emilii i zobaczcie jej wersję tej libańskiej potrawki.

Wołowina z groszkiem przepis

 

WOŁOWINA Z GROSZKIEM PO LIBAŃSKU



Składniki (na 4 porcje):

  • 500 g zmielonej wołowiny (u mnie mięso z udźca wołowego)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 marchewki
  • 1,5 szklanki mrożonego groszku
  • 2 puszki pomidorów (2 x 400 g) bez skóry, posiekanych
  • 2 niepełne łyżeczki mieszanki baharat (przepis poniżej)
  • sól do smaku

Przyprawa baharat: 
  • pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
Dodatkowo:


Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania mieszanki baharat. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy, jeśli jakieś przyprawy są w nasionach, wówczas należy je rozetrzeć w moździerzu na proszek lub zmielić w młynku. Do tego przepisu będzie nam potrzebna przygotowana mieszanka w całości (otrzymamy niepełne 2 łyżeczki przyprawy).Marchewki obieramy, kroimy w cienkie półplasterki lub niedużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy mięso, przesmażamy przez kolejne 5-6 minut. Wlewamy pomidory, dodajemy przyprawę baharat. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy potrawkę na małym ogniu przez około 15 minut. W razie potrzeby dolewamy wody na patelnię (ja łącznie dolałam niecałe pół szklanki wody). Pod koniec dodajemy groszek, gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie sos doprawiamy solą do smaku.

Wołowinę z groszkiem po libańsku nakładamy na talerze, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Podajemy ją z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz wybranymi węglowodanami (patrz uwagi przy składnikach). Ja przygotowałam kaszę bulgur z makaronem vermicelli, którą przed podaniem wymieszałam z łyżeczką masła.

Potrawka z mielonej wołowiny i groszku

 

Udziec wołowy przepisy

 

Przyprawa baharat

 

Wołowina po libańsku

 

Gulasz z mieloną wołowiną po arabsku
Wołowina z groszkiem po libańsku

 

Czas przygotowania: 30 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Magda C. 10/06/2015 - 9:33 am

Pyszna wołowina 🙂

Odpowiedz
Martynosia 10/06/2015 - 11:57 am

Wyglada bardzo ladnie i apetycznie 😉 Moze zrobie, zeby moj facet mogl zjesc, bo za baranina niestety nie przepada 🙁

Odpowiedz
Ewa Duszkiewicz 10/06/2015 - 1:07 pm

No super to wyglada!

Odpowiedz
Anonimowy 12/06/2015 - 3:45 pm

a w którym momencie dodajemy groszek, bo jakoś w przepisie nie mogę się tego doszukać…

Odpowiedz
Malwina 12/06/2015 - 4:00 pm

Pod sam koniec, już uzupełniam wpis o tę informację.

Odpowiedz
Anonimowy 12/06/2015 - 5:02 pm

dzięki 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies