Sałatka z pomidorów i pestek granatu

przez Malwina
Sałatka z pomidorów z granatem
Sałatka z pomidorów i pestek granatu
Sałatka z pomidorów i pestek granatu to moja kolejna propozycja w V Festiwalu Kuchni Arabskiej. Muszę przyznać, że to bardzo ciekawe zestawienie smakowe, a sama sałatka idealnie sprawdza się w cieplejsze dni. Kropką nad „i” jest w tym przepisie bardzo lubiana przeze mnie melasa z granatów. Z pewnością będę tę sałatkę przygotowywać dość często w okresie letnim. Przepis znalazłam na stronie australijskiej stacji Sbs

Sałatka z pomidorów i pestek granatu

SAŁATKA Z POMIDORÓW I PESTEK GRANATU


Składniki (na 2-3 porcje):

  • 500 g pomidorów 
  • pół czerwonej cebulki
  • pół czerwonej papryki
  • kilkanaście listków oregano
  • pestki z ćwiartki owocu granatu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka melasy z granatów
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Warto wykorzystać różne odmiany pomidorów, by otrzymać ciekawy efekt smakowy i kolorystyczny. Ja użyłam podłużnych żółtych pomidorów, malinowych i arbuzowych. Pomidory umieszczamy w misce. 
Cebulkę i oczyszczoną paprykę siekamy w drobną kostkę i dodajemy do pomidorów. Liski oregano siekamy, wsypujemy do miski. Kolejno dodajemy pestki granatu i czosnek. Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, polewamy oliwą, sokiem z cytryny i melasą z granatów, mieszamy. Sałatkę z pomidorów i pestek granatu podajemy jako przystawkę lub dodatek do potraw, np. grillowego mięsa lub ryby.

Sałatka z pomidorami i pestkami granatu

Czas przygotowania: 10 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Magda C. 11/06/2015 - 8:15 am

Fajna sałatka 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 11/06/2015 - 10:26 am

Co mogłoby zastąpić melasę? Miód, syrop z agawy, syrop klonowy, słód?

Bo sałatkę robię już dziś, idealnie pasuje mi do planów obiadowych 🙂

Odpowiedz
Malwina 11/06/2015 - 10:57 am

Melasa z granatów jest kwaśna z lekko słodkim posmakiem. Najlepiej dodaj w jej miejsce sok z cytryny i odrobinę miodu.

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 11/06/2015 - 4:40 pm

jak kolorowo! totalny szał 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies