Sałatka z pomidorów i pestek granatu |
Sałatka z pomidorów i pestek granatu to moja kolejna propozycja w V Festiwalu Kuchni Arabskiej. Muszę przyznać, że to bardzo ciekawe zestawienie smakowe, a sama sałatka idealnie sprawdza się w cieplejsze dni. Kropką nad „i” jest w tym przepisie bardzo lubiana przeze mnie melasa z granatów. Z pewnością będę tę sałatkę przygotowywać dość często w okresie letnim. Przepis znalazłam na stronie australijskiej stacji Sbs.
SAŁATKA Z POMIDORÓW I PESTEK GRANATU
- 500 g pomidorów
- pół czerwonej cebulki
- pół czerwonej papryki
- kilkanaście listków oregano
- pestki z ćwiartki owocu granatu
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka melasy z granatów
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Warto wykorzystać różne odmiany pomidorów, by otrzymać ciekawy efekt smakowy i kolorystyczny. Ja użyłam podłużnych żółtych pomidorów, malinowych i arbuzowych. Pomidory umieszczamy w misce.
Cebulkę i oczyszczoną paprykę siekamy w drobną kostkę i dodajemy do pomidorów. Liski oregano siekamy, wsypujemy do miski. Kolejno dodajemy pestki granatu i czosnek. Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, polewamy oliwą, sokiem z cytryny i melasą z granatów, mieszamy. Sałatkę z pomidorów i pestek granatu podajemy jako przystawkę lub dodatek do potraw, np. grillowego mięsa lub ryby.
Czas przygotowania: 10 minut.
4 komentarze
Fajna sałatka 🙂
Co mogłoby zastąpić melasę? Miód, syrop z agawy, syrop klonowy, słód?
Bo sałatkę robię już dziś, idealnie pasuje mi do planów obiadowych 🙂
Melasa z granatów jest kwaśna z lekko słodkim posmakiem. Najlepiej dodaj w jej miejsce sok z cytryny i odrobinę miodu.
jak kolorowo! totalny szał 🙂