Chleb z koperkiem na zakwasie

przez Malwina
Ten chlebek ostatnio należy do moich ulubionych. Nie jest zbyt kłopotliwy, ciasto łatwo się wyrabia, w smaku natomiast jest rewelacyjny. W oryginalnym przepisie był z dodatkiem świeżego rozmarynu. Ja rozmaryn zastąpiłam koperkiem, który bardzo lubię. Piekłam też go z dodatkiem orzechów włoskich. Ten, który Wam prezentuję pieczony był z połowy porcji. Byłam z niego tym bardziej dumna, ponieważ udało mi się ukształtować go w okrągły bochenek. Serdecznie Wam polecam. 

CHLEB Z KOPERKIEM NA ZAKWASIE 

Składniki:
[przepis znaleziony u Liski]

  • 50 g zakwasu żytniego (mój dokarmiony był 12 godzin wcześniej)
  • 100 ml wody
  • 150 g mąki żytniej (użyłam razowej)
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 180 ml wody
  • łyżeczka soli
  • 6 g świeżych drożdży (opcjonalnie, w przypadku mało aktywnego zakwasu)
  • 400-420 g mąki pszennej chlebowej (dałam typ 650)
  • 2 łyżki świeżego koperku drobno posiekanego
Dzień przed pieczeniem łączymy w misce zakwas, 100 ml wody i 150 g mąki żytniej. Przykrywamy i odstawiamy na 12-18 godzin. Następnie dodajemy pozostałe składniki (mąkę dodajemy stopniowo) i wyrabiamy gładkie, nieklejące się ciasto. Formujemy z ciasta kulę, delikatnie smarujemy oliwą i wkładamy do miski. Przykrywamy ją folią i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość (u mnie zajmuje to 1-1,5 h). 
Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek lub bułeczki. Odstawiamy do wyrastania na 30-40 minut (do godziny). Ja formuję okrągły bochenek i przekładam go do durszlaka wyłożonego ściereczką, która obficie posypuję mąką. 
Piekarnik nagrzewamy do temp. 230 stopni, wyrośnięty bochenek bądź bułeczki przekładamy na gorącą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy kolejne 25-40 minut. Upieczony bochenek popukany od spodu będzie wydawać głuchy odgłos. Studzimy na kratce. 
Bułeczki pieczemy w temp. 200 stopni około 12-20 minut, w zależności od ich wielkości. 

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

urtica1 05/06/2011 - 5:52 pm

Malwinko, piękny ten bochenek i bardzo ładne regularne dziurki, no i z koperkiem, musi być pyszny. Pozdrawiam cieplutko 😉

Odpowiedz
mezczyzna-gotuje 05/06/2011 - 6:12 pm

To ja się wpraszam do Ciebie na ten chlebek, taki zapewne chrupiący i świeży 🙂

Odpowiedz
kikimora 05/06/2011 - 6:16 pm

Mmm, uwielbiam takie ciężkie razowce na zakwasie 🙂

Odpowiedz
manoria 05/06/2011 - 7:07 pm

Kolejne pieczywo, które muszę wrzucić do zakładki "Koniecznie upiec".
Pozdrawiam

Odpowiedz
Trzcinowisko 05/06/2011 - 7:15 pm

o, robiłam ostatnio podobny…koperek w chlebie to ostatnio mój faworyt..zapisuje:)

Odpowiedz
Przypraw mnie 05/06/2011 - 7:50 pm

O widzę, że jest akcja z muzyką w tle. To coś dla mnie. W końcu już jakiś czas temu u mnie podejmowałam taką "akcję" bez akcji.
A chleb piękny.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
Kamila 05/06/2011 - 8:09 pm

Śliczniutki bocheneczek i na pewno pyszny!

Odpowiedz
Arvén 05/06/2011 - 8:31 pm

Razowiec…zakwasowy…i do tego z orzechami! Pora zabrać się za zakwas…

Odpowiedz
Majana 05/06/2011 - 9:10 pm

Jest taki śliczny ! Bardzo pyszny musi być!:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 05/06/2011 - 9:35 pm

wygląda obłędnie.
a koperek… z pewnością niesamowicie wzbogacił jego smak.

Odpowiedz
Maggie 06/06/2011 - 7:29 am

Przepiekny bochenek, bardzo foremny – nie dziwie sie, ze jestes z niego dumna!

Odpowiedz
aga 06/06/2011 - 12:36 pm

piekny chlebek:)

Odpowiedz
bastamb 06/06/2011 - 2:44 pm

Muszę zacząć piec takie chlebki Malwinko….pozdrawiam i miłego dnia…

Odpowiedz
Magda 06/06/2011 - 5:14 pm

Na pieczenie chleba prędko się nie zdobędę, ale Twój chlebuś podziwiam.

Odpowiedz
Mirabelka 06/06/2011 - 8:24 pm

Bardzo fajny ten utwór! Przesłuchałam go przed chwilą kilka razy, bo tak miło się go słucha 🙂

A chleb wygląda wspaniale. Podziwiam!

Odpowiedz
Biedr_ona 14/06/2011 - 5:58 pm

Doskonały z masełkiem czosnkowym 🙂

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies