Dziś kolejny przepis z wiosennym akcentem, mianowicie chlebek z dużą ilością koperku. Dla miłośników tego zielonego ziółka to prawdziwy rarytas. Do przygotowania chlebka użyłam koperku suszonego, z jego dodatkiem chleb ma intensywniejszy aromat koperku, prościej się także wyrabia. Jeśli nie macie suszonego koperku, możecie użyć oczywiście świeżego, dodając go tyle, ile uważacie za słuszne. Wiosenne kanapki z sałatą, serem żółtym, warzywami i jajkiem przygotowane na takim chlebku stają się jeszcze pyszniejsze.
PSZENNY CHLEB Z KOPERKIEM
Składniki :
[przepis własny]
- 250 g mąki pszennej typ 500
- 150 ml ciepłej wody
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 7 g świeżych drożdży
- łyżka oliwy plus 1 łyżeczka
- 2-3 łyżki suszonego koperku
Mąkę mieszamy z solą i koperkiem. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki wlewamy drożdże i oliwę, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (łatwo się formuje). Przekładamy je do lekko naoliwionej miski, przykrywamy ciepłą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy je w podłużny bochenek, układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do ponownego rośnięcia na kolejną godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 stopni. Bochenek oprószamy mąką, nacinamy nożem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-40 minut (mój piekł się jakieś 30 minut). Chleb jest gotowy, kiedy postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
20 komentarzy
piękny 🙂 I jaka cudna skórka 🙂
Chetnie sprobowalabym tego chlebka np. ze smietankowym serkiem i wedzonym lososiem 🙂
Piękny Ci wyszedł!
bardzo apetyczny chlebek
hej hej a czy przypadkiem nie zmienilas koloru logo? zapamietalam niebieski:)))
Alez kusisz kusisz:) Piekny bochenek!
Widzę, że u Malwinki wiosna w pełni:) przepis na chlebek zapisuję do wypróbowania, bo mój tata uwielbia koperek, więc zrobię mu niespodziankę:) miłego weekendu
Wygląda świetnie 😀
Bardzo udany, wygląda prawie tak jak te na zakwasie;)
Piękny wypiek i piękne zdjęcia!:)
Usciski na dobry weekend :*
wygląda wspaniale! a koperek nadaje mu z pewnością
cudownego, wiosennego aromatu.
Chlebek wygląda pysznie i pewnie tak smakuje. Mam jednak pytanie: Czy taka ilość drożdży nie powinna być na 500 gram mąki?
Anonimowy- 7 g świeżych drożdży jest w sam raz na tę ilość mąki 😉
To coś dla mnie! Uwielbiam koperek a w chlebku jeszcze nigdy nie jadłam 🙂
Domowe pieczywo jest nie do przebicia:). Świetny pomysł z tym koperkiem:)
świetny pomysł na dodatek do chleba. bardzo zgrabny bochenek Ci się upiekł
Świetny chlebek, ostatnio piekłam nawet podobny ze świeżymi ziołami, znalazł się tam też koperek 🙂
Dla mnie po prostu idealny!
Rewelacja taki świeży chlebek. Nawet widzisz nie wiedziałam, że można taki zrobić bez specjalnego urządzenia do pieczenia chleba.
idealny bochenek!