Pszenny chlebek z koperkiem

przez Malwina

Dziś kolejny przepis z wiosennym akcentem, mianowicie chlebek z dużą ilością koperku. Dla miłośników tego zielonego ziółka to prawdziwy rarytas. Do przygotowania chlebka użyłam koperku suszonego, z jego dodatkiem chleb ma intensywniejszy aromat koperku, prościej się także wyrabia. Jeśli nie macie suszonego koperku, możecie użyć oczywiście świeżego, dodając go tyle, ile uważacie za słuszne. Wiosenne kanapki z sałatą, serem żółtym, warzywami i jajkiem przygotowane na takim chlebku stają się jeszcze pyszniejsze. 

PSZENNY CHLEB Z KOPERKIEM 

Składniki :
[przepis własny]

  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 150 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 7 g świeżych drożdży
  • łyżka oliwy plus 1 łyżeczka
  • 2-3 łyżki suszonego koperku
Mąkę mieszamy z solą i koperkiem. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki wlewamy drożdże i oliwę, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (łatwo się formuje). Przekładamy je do lekko naoliwionej miski, przykrywamy ciepłą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy je w podłużny bochenek,  układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do ponownego rośnięcia na kolejną godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 stopni. Bochenek oprószamy mąką, nacinamy nożem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-40 minut (mój piekł się jakieś 30 minut). Chleb jest gotowy, kiedy postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. 
20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

moje pasje 23/03/2012 - 5:12 pm

piękny 🙂 I jaka cudna skórka 🙂

Odpowiedz
Maggie 23/03/2012 - 5:31 pm

Chetnie sprobowalabym tego chlebka np. ze smietankowym serkiem i wedzonym lososiem 🙂

Odpowiedz
Patrycja 23/03/2012 - 5:35 pm

Piękny Ci wyszedł!

Odpowiedz
magda k. 23/03/2012 - 6:16 pm

bardzo apetyczny chlebek

Odpowiedz
Dota 23/03/2012 - 6:56 pm

hej hej a czy przypadkiem nie zmienilas koloru logo? zapamietalam niebieski:)))

Odpowiedz
Marzena 23/03/2012 - 7:03 pm

Alez kusisz kusisz:) Piekny bochenek!

Odpowiedz
ilka_86 23/03/2012 - 7:31 pm

Widzę, że u Malwinki wiosna w pełni:) przepis na chlebek zapisuję do wypróbowania, bo mój tata uwielbia koperek, więc zrobię mu niespodziankę:) miłego weekendu

Odpowiedz
slyvvia 23/03/2012 - 8:06 pm

Wygląda świetnie 😀

Odpowiedz
DarkANGELika 23/03/2012 - 8:12 pm

Bardzo udany, wygląda prawie tak jak te na zakwasie;)

Odpowiedz
Majana 23/03/2012 - 9:02 pm

Piękny wypiek i piękne zdjęcia!:)
Usciski na dobry weekend :*

Odpowiedz
Karmel-itka. 23/03/2012 - 9:40 pm

wygląda wspaniale! a koperek nadaje mu z pewnością
cudownego, wiosennego aromatu.

Odpowiedz
Anonimowy 24/03/2012 - 6:22 am

Chlebek wygląda pysznie i pewnie tak smakuje. Mam jednak pytanie: Czy taka ilość drożdży nie powinna być na 500 gram mąki?

Odpowiedz
Malwina 24/03/2012 - 6:32 am

Anonimowy- 7 g świeżych drożdży jest w sam raz na tę ilość mąki 😉

Odpowiedz
kuchenny bałagan 24/03/2012 - 6:50 am

To coś dla mnie! Uwielbiam koperek a w chlebku jeszcze nigdy nie jadłam 🙂

Odpowiedz
Amy 24/03/2012 - 9:14 am

Domowe pieczywo jest nie do przebicia:). Świetny pomysł z tym koperkiem:)

Odpowiedz
Kaś 24/03/2012 - 4:44 pm

świetny pomysł na dodatek do chleba. bardzo zgrabny bochenek Ci się upiekł

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 25/03/2012 - 2:28 pm

Świetny chlebek, ostatnio piekłam nawet podobny ze świeżymi ziołami, znalazł się tam też koperek 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 25/03/2012 - 4:23 pm

Dla mnie po prostu idealny!

Odpowiedz
Tygrysica 27/03/2012 - 11:47 am

Rewelacja taki świeży chlebek. Nawet widzisz nie wiedziałam, że można taki zrobić bez specjalnego urządzenia do pieczenia chleba.

Odpowiedz
Aleksandra 29/03/2012 - 4:52 am

idealny bochenek!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies