Pasta z zielonego groszku i koperku

przez Malwina


Nadal pozostajemy w wiosennych klimatach, a kolorem, który króluje na talerzach jest oczywiście soczysta zieleń. Barwa tej pasty kanapkowej od razu wprowadza mnie w dobry nastrój. Uwielbiam zaczynać dzień od takiego śniadania. Sama pasta łączy w sobie słodycz groszku, orzeźwiającą kwaskowatość cytryny oraz lekką pikanterię  aromatycznych przypraw. Może i Wy pokusicie się na odrobinę takiej koloroterapii. 

PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU I KOPERKU

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku 
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • odrobina skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki drobno posiekanego koperku
Groszek wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy 3 minuty. Odcedzamy go na durszlaku i przelewamy zimną wodą. W pojemniku umieszczamy przestudzony groszek, posiekany czosnek, natkę, mielone chili, kmin rzymski, kolendrę,  wlewamy oliwę i sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem pastę mieszamy z drobno posiekanym koperkiem. Możemy do niej dodać także odrobinę skórki otartej z cytryny. 
27 komentarzy
0

Podobne posty:

27 komentarzy

Maggie 22/03/2012 - 6:03 pm

Czekalam na ten przepis i juz wiem, ze bylo warto – na pewno wyprobuje, moze juz w ten weekend. Kolor jest wrecz powalajacy!

Odpowiedz
Daria Anna 22/03/2012 - 6:12 pm

O jak smacznie, u mnie tez pasta, ale inna. Twoja jest bardzo ciekawa. Już kiedyś się nad taką zastanawiałam, ale z obawami jak będzie mi smakować, bo zupy groszkowej krem nie bardzo lubię, więc miałam obawy.

Odpowiedz
kruszyna 22/03/2012 - 6:27 pm

Ja się piszę na taką terapię jak najbardziej. Fajne urozmaicenie śniadaniowych kanapek, zwłaszcza teraz na początku tak długo oczekiwanej wiosny 😀

Odpowiedz
kulinarne-smaki 22/03/2012 - 6:39 pm

Ta zieleń napełniła mnie optymizmem 🙂

Odpowiedz
Escapade Gourmande 22/03/2012 - 6:41 pm

Ja poproszę serię takiej pysznej, groszkowej koloroterapii 🙂

Odpowiedz
Marta 22/03/2012 - 7:05 pm

Też taką robię, właśnie w tej chwili! 🙂 Tylko przyprawy trochę inne 🙂

Odpowiedz
mnemonique 22/03/2012 - 7:13 pm

a pewnie, że spróbuję! i to już niedługo, może właśnie w weekend! pyszne kanapki na sobotnio niedzielne śniadania z groszkową pastą, to bardzo miła perspektywa.
Monika

Odpowiedz
wysmakuj.pl 22/03/2012 - 7:14 pm

Wow ! Wygląda obłędnie ! Tak świeżo i wiosennie 🙂

Super pomysł 😀

Gosia

wysmakuj.pl

Odpowiedz
kaczodajnia.blogspot.com 22/03/2012 - 7:17 pm

Jaki przepiękny zielony kolor. Cudowna pasta.

Odpowiedz
slyvvia 22/03/2012 - 7:45 pm

Cudowny kolor 😀

Odpowiedz
martoohna 22/03/2012 - 8:07 pm

ale apetyczny, zielony kolor;) aż chce chce się jeść;) pozdrawiam i zapraszam do mnie

Odpowiedz
Majana 22/03/2012 - 8:33 pm

Cudowny, optymistyczny kolor ma ta pasta 🙂

Odpowiedz
Avelina 22/03/2012 - 9:04 pm

Oj jaki śliczny zielony kolor pasty 🙂

Odpowiedz
LaLola 22/03/2012 - 9:09 pm

kolorowo i smacznie, ulubiony zestaw nie tylko wiosenny;)
pasta super na imprezę na przykład do nachos;))

pozdrawiam

Odpowiedz
goh. 23/03/2012 - 6:29 am

cudowna ta zieleń!:)))

Odpowiedz
JustInka 23/03/2012 - 6:49 am

O matko, Zielony grosze. Uwielbiam! Ale koperek…no dla mnie conajmniej kontrowersyjny. No jeszcze pulety w sosie koperkowym ok, ale to… Musze przyznac ze musze przetestowac aby przekonac sie o tym czy lubie. Ale wyglada absolutnie pieknie 🙂

Odpowiedz
Kamila 23/03/2012 - 7:48 am

Wspaniała terapia kolorystyczna na talerzu 🙂

Odpowiedz
Monica 23/03/2012 - 9:11 am

Ależ ma świetny kolor! Można pomylić ją z wasabi, ale tylko wyglądem 😉

Odpowiedz
kocie-smaki 23/03/2012 - 9:46 am

pięknie zielono 🙂

Odpowiedz
Marzena 23/03/2012 - 4:20 pm

uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty. Twoje potrawy naprawdę inspirują.
Dodam Twój blog do "czytam" i chętnie będę tutaj wracała.
pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
moje pasje 25/03/2012 - 3:00 pm

o matko !!!! Jaki piękny kolor!!! Koniecznie muszę ja zrobić!!!! Niesamowicie wygląda 😀

Odpowiedz
mopswkuchni 25/03/2012 - 4:23 pm

Ostatnio robiłam puree z groszku jako dodatek do rybki, o paście do chleba nie pomyślałam, a to świetny patent!

Odpowiedz
Joanna Skoraczyńska 25/03/2012 - 4:52 pm

Świetna pasta. Świetny kolor, oj będzie przez to wszystko świetne śniadanie 🙂

Odpowiedz
hajduczek 28/03/2012 - 10:47 am

Donoszę, że zrobiłam, tylko koperek dodałam mrożony, bo jeszcze mam zapas zeszłoroczny. Przez to pewnie pasta nie pachnie aż tak koperkowo, ale i tak jest fantastyczna – i w smaku, i w kolorze!
Wiosno, witaj!

Odpowiedz
Malwina 28/03/2012 - 2:45 pm

Niezmiernie się cieszę, że Ci posmakowała;)

Odpowiedz
Aleksandra 29/03/2012 - 4:53 am

kolor bajeczny 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/05/2012 - 6:08 pm

Mega zdjęcia, chyba przekonam się do groszku:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies