Bulion warzywny

przez Malwina
Domowy bulion z warzyw
Bulion warzywny

Dzień dobry,

Jak już Wam zapowiadałam, na blogu co jakiś czas będą się pojawiać podstawowe przepisy. Będą to domowe bazy na zupę, klasyczne sosy, sprawdzone przepisy na ciasta (kruche, na pizzę, pierogowe) itp. Zapewne z czasem stworzę osobną zakładkę w menu obrazkowym, aby ułatwić Wam wyszukiwanie ich. 

Na pierwszy ogień idzie przepis na domowy bulion warzywny. Taki bulion wykorzystuję do gotowania zup, przygotowywania sosów, risotto, zapiekanek. Ja często bulion gotuję bez dodatku soli i pieprzu, ale tylko wtedy, gdy warzywa planuję dać później do zjedzenia moim zwierzakom (robię im gerberki z dodatkiem świeżych ziół, oliwy i kaszy lub ryżu). Dzięki temu nic się nie marnuje. 

Bulion warzywny jak zrobić

Bulion warzywny



Składniki:

  • 2-3 duże marchewki
  • 2 większe pietruszki plus kilka łodyżek z liśćmi 
  • pół średniej wielkości selera korzeniowego lub ćwiartka małego plus kilka łodyżek z liśćmi 
  • 1 łodyga selera naciowego wraz z kawałkiem naci
  • zielona część pora
  • 3-4 gałązki lubczyku
  • 2 nieduże białe cebule wraz z łupiną
  • 2-3 ząbki czosnku wraz z łupiną
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • pół łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
  • sól do smaku

Jak zrobić domowy bulion warzywny?

Warzywa (poza cebulą i czosnkiem) oczyszczamy, dokładnie myjemy i umieszczamy w dużym garnku (5-6 litrów). Jeśli mam warzywa od rolnika, to zazwyczaj jedynie je myję. Jeśli są to warzywa z marketu, to dodatkowo obieram je ze skórki. Nać warzywną dokładnie płuczemy. Ja daję jej zazwyczaj dość sporo do wywarów, lubię bowiem ziołowy aromat w zupie. Zieleninę dokładamy do garnka. Cebule kroimy na pół i opalamy (zarówno łupinę, jak i wnętrze cebuli). Doda to wywarowi koloru i smaku. Do garnka dokładamy liście laurowe, opalone cebule, czosnek, ziele angielskie, kolorowy pieprz. Ja dodatek tego ostatniego najczęściej pomijam, bo z warzyw robię domowego gerberka dla naszych zwierzaków. Wszystko zalewamy 3 litrami zimnej wody. Zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny (pokrywkę kładziemy uchylnie na garnku). Jeśli chcecie otrzymać bardziej esencjonalny bulion, gotujcie go dłużej nawet 2-2,5 godziny. Pamiętajcie jednak, że wywar mocno się zredukuje. Pod koniec bulion warzywny solimy do smaku. Bulion odcedzamy, po ostygnięciu chowamy go do lodówki. Bulion warzywny przechowujemy w lodówce do 5 dni.

Uwagi:

– nie bójcie się dodatku czosnku, jego dodatek nie sprawi, że bulion warzywny będzie pikantny
– im więcej marchewek, tym bulion słodszy i bardziej pomarańczowy
– lubczyk w okresie letnim kupicie na targu warzywnym, zimą polecam podzielić lubczyk na porcje po 3-4 gałązki i zamrozić.
– dodatek opalonej cebuli wraz z łupiną sprawi, że bulion będzie miał piękny złoty kolor

Mrożenie bulionu warzywnego: 

Bulion warzywny gotuję często w większej ilości, po czym mrożę go. Najwygodniej przelać go do pojemnika na lód, a po zamrożeniu, kostki przesypać do woreczka strunowego. W razie potrzeby wyciągamy potrzebną nam ilość kostek bulionu. Wystarczy je wrzucić do garnka i podgrzać do rozpuszczenia. Zamrożony bulion należy zużyć w przeciągu 3 miesięcy. 

Przepis na wywar warzywny
Bulion z warzyw

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.

18 komentarzy
1

Podobne posty:

18 komentarzy

Anna S. 18/06/2017 - 11:27 am

Dobry bulion warzywny to podstawa wielu dań 🙂

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 18/06/2017 - 1:40 pm

Uwielbiam domowy bulion.Zamrażam w porcjach:)

Odpowiedz
Małgorzata 18/06/2017 - 8:57 pm

Chętnie skorzystam z przepisu 🙂

Odpowiedz
rudakitka 19/06/2017 - 12:43 am

coś się chyba zepsuło na stronie,
nie da się zaznaczyć i skopiować przepisu 🙁
no szkoda bo chętnie bym coś upichciła z tego bloga, a tak to nie skorzystam,
jedynie przepis na przyprawę Cajun nasmarowałam na kartce ręcznie ale do przepisania przepisu nikt mnie nie zmusi 😉

Odpowiedz
Malwina 19/06/2017 - 7:02 am

Od wielu lat na blogu jest blokada kopiowania treści. Jeśli chcesz sobie coś wydrukować, to pod każdym wpisem masz do tego odpowiednią ikonkę. Można skasować zdjęcia, wstęp i inne niepotrzebne elementy.

Odpowiedz
rudakitka 19/06/2017 - 11:38 am

Aaaa, no i tu mnie masz! 🙂
Nie zauważyłam takiej opcji, dziękuję serdecznie i pozdrawiam, miłego dnia 🙂

Odpowiedz
Malwina 19/06/2017 - 12:03 pm

Często ludziom umyka ta ikonka 🙂 Miłego dnia!

Odpowiedz
Celiak w podróży 20/06/2017 - 6:07 pm

Świetny podstawowy przepis, warzywa absolutnie fotogeniczne 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/06/2017 - 12:29 pm

Czytałam gdzieś, że dobrze jest podpiec warzywa korzeniowe przed gotowaniem, co spowoduje, że bulion będzie jeszcze bardziej esencjonalny.

Odpowiedz
Malwina 21/06/2017 - 12:35 pm

Jasne, że tak. Sama robię bulion z pieczonych warzyw z czosnkiem, ale to już bardziej do podania go jako gotową zupę, aniżeli bazę do przygotowania innej zupki.

Podobnie jest z wywarami mięsnymi. Warto do nich dodać pieczone kości i warzywa. Tak robię bulion cielęcy. Wychodzi bardzo ciemny i aromatyczny.

Odpowiedz
Anonimowy 26/06/2017 - 12:48 pm

Jest jeszcze jeden sposób na wywar: "rozbieram" upieczonego kurczaka, tzn. oddzielam mięso od kości, dodaję warzywa bulionowe, przyprawy i gotuję bulion. Ma nieco inny smak ale równie dobry. Niestety, nie jestem autorem wywaru… zgapione z kuchni TV+ 🙂

Odpowiedz
Malwina 26/06/2017 - 12:56 pm

Bulion na kościach z upieczonego kurczaka jest na blogu od ponad 3 lat – wywar z pieczonych kości drobiowych.

Odpowiedz
Adrian 23/12/2017 - 11:13 am

Malwino,
Jeżeli wywaru używasz do przygotowywania jedzenia dla zwierząt to nie powinno w nim być ani cebuli ani pora.
https://en.wikipedia.org/wiki/Heinz_body

Pozdrawiam
Adrian

Odpowiedz
Malwina 24/12/2017 - 9:29 am

Adrianie, dzięki za info. Podobno szczurki mogą mieć w diecie małe ilości pora i cebuli (tak prawią na szczurzych forach). Tu w gerberku go nie ma, ale fakt jest w wywarze. Zresztą moi mali przyjaciele zrobili się potwornie wybredni i wolą głodować, niż jeść warzywnego gerberka 😉 Zdecydowanie wolą kaszę jaglaną z warzywami. Dziękuję za troskę i w przyszłości nie będę im podawać nic, co ma coś wspólnego z wspomnianymi warzywami.

Odpowiedz
Adrian 27/12/2017 - 3:03 pm

Nie wiedziałem, że te przepisy powstają z myślą o szczurzym towarzystwie 😛 Jakoś automatycznie pomyślałem o psach i kotach. W ich przypadku cebula, czosnek i por są zabronione.
A na wszelkie marudzenie przy misce polecam głodówkę, po niej apetyt się zaostrza. Oczywiście wszystko z umiarem.

Dzięki za ciekawe przepisy. Od Ciebie zapożyczyłem kwaśnicę na Wigilię.

Odpowiedz
Malwina 28/12/2017 - 9:39 am

Szczurki to dość nietypowi towarzysze 😉 Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
Marzena 23/01/2020 - 1:27 pm

Cześć:) Ile zamrożonych kostek na ile wody dodajesz potem do zrobienia zupy? Rozumiem, że jak robisz bulion na mrożenie to przygotowujesz większą ilość składników? Dopiero się uczę gotować, stąd takie podstawowe pytania:) Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 04/02/2020 - 8:49 am

Jeśli chcesz kostki typowe do rozpuszczenia w wodzie, to postaram się wrzucić na blog przepis. Tu po prostu rozmrażam potrzebną ilość bulionu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies