Bulion warzywny |
Dzień dobry,
Bulion warzywny
Składniki:
- 2-3 duże marchewki
- 2 większe pietruszki plus kilka łodyżek z liśćmi
- pół średniej wielkości selera korzeniowego lub ćwiartka małego plus kilka łodyżek z liśćmi
- 1 łodyga selera naciowego wraz z kawałkiem naci
- zielona część pora
- 3-4 gałązki lubczyku
- 2 nieduże białe cebule wraz z łupiną
- 2-3 ząbki czosnku wraz z łupiną
- 3 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- pół łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
- sól do smaku
Jak zrobić domowy bulion warzywny?
Uwagi:
– nie bójcie się dodatku czosnku, jego dodatek nie sprawi, że bulion warzywny będzie pikantny
– im więcej marchewek, tym bulion słodszy i bardziej pomarańczowy
– lubczyk w okresie letnim kupicie na targu warzywnym, zimą polecam podzielić lubczyk na porcje po 3-4 gałązki i zamrozić.
– dodatek opalonej cebuli wraz z łupiną sprawi, że bulion będzie miał piękny złoty kolor
Mrożenie bulionu warzywnego:
Bulion warzywny gotuję często w większej ilości, po czym mrożę go. Najwygodniej przelać go do pojemnika na lód, a po zamrożeniu, kostki przesypać do woreczka strunowego. W razie potrzeby wyciągamy potrzebną nam ilość kostek bulionu. Wystarczy je wrzucić do garnka i podgrzać do rozpuszczenia. Zamrożony bulion należy zużyć w przeciągu 3 miesięcy.
Bulion z warzyw |
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.
18 komentarzy
Dobry bulion warzywny to podstawa wielu dań 🙂
Uwielbiam domowy bulion.Zamrażam w porcjach:)
Chętnie skorzystam z przepisu 🙂
coś się chyba zepsuło na stronie,
nie da się zaznaczyć i skopiować przepisu 🙁
no szkoda bo chętnie bym coś upichciła z tego bloga, a tak to nie skorzystam,
jedynie przepis na przyprawę Cajun nasmarowałam na kartce ręcznie ale do przepisania przepisu nikt mnie nie zmusi 😉
Od wielu lat na blogu jest blokada kopiowania treści. Jeśli chcesz sobie coś wydrukować, to pod każdym wpisem masz do tego odpowiednią ikonkę. Można skasować zdjęcia, wstęp i inne niepotrzebne elementy.
Aaaa, no i tu mnie masz! 🙂
Nie zauważyłam takiej opcji, dziękuję serdecznie i pozdrawiam, miłego dnia 🙂
Często ludziom umyka ta ikonka 🙂 Miłego dnia!
Świetny podstawowy przepis, warzywa absolutnie fotogeniczne 🙂
Czytałam gdzieś, że dobrze jest podpiec warzywa korzeniowe przed gotowaniem, co spowoduje, że bulion będzie jeszcze bardziej esencjonalny.
Jasne, że tak. Sama robię bulion z pieczonych warzyw z czosnkiem, ale to już bardziej do podania go jako gotową zupę, aniżeli bazę do przygotowania innej zupki.
Podobnie jest z wywarami mięsnymi. Warto do nich dodać pieczone kości i warzywa. Tak robię bulion cielęcy. Wychodzi bardzo ciemny i aromatyczny.
Jest jeszcze jeden sposób na wywar: "rozbieram" upieczonego kurczaka, tzn. oddzielam mięso od kości, dodaję warzywa bulionowe, przyprawy i gotuję bulion. Ma nieco inny smak ale równie dobry. Niestety, nie jestem autorem wywaru… zgapione z kuchni TV+ 🙂
Bulion na kościach z upieczonego kurczaka jest na blogu od ponad 3 lat – wywar z pieczonych kości drobiowych.
Malwino,
Jeżeli wywaru używasz do przygotowywania jedzenia dla zwierząt to nie powinno w nim być ani cebuli ani pora.
https://en.wikipedia.org/wiki/Heinz_body
Pozdrawiam
Adrian
Adrianie, dzięki za info. Podobno szczurki mogą mieć w diecie małe ilości pora i cebuli (tak prawią na szczurzych forach). Tu w gerberku go nie ma, ale fakt jest w wywarze. Zresztą moi mali przyjaciele zrobili się potwornie wybredni i wolą głodować, niż jeść warzywnego gerberka 😉 Zdecydowanie wolą kaszę jaglaną z warzywami. Dziękuję za troskę i w przyszłości nie będę im podawać nic, co ma coś wspólnego z wspomnianymi warzywami.
Nie wiedziałem, że te przepisy powstają z myślą o szczurzym towarzystwie 😛 Jakoś automatycznie pomyślałem o psach i kotach. W ich przypadku cebula, czosnek i por są zabronione.
A na wszelkie marudzenie przy misce polecam głodówkę, po niej apetyt się zaostrza. Oczywiście wszystko z umiarem.
Dzięki za ciekawe przepisy. Od Ciebie zapożyczyłem kwaśnicę na Wigilię.
Szczurki to dość nietypowi towarzysze 😉 Pozdrawiam serdecznie!
Cześć:) Ile zamrożonych kostek na ile wody dodajesz potem do zrobienia zupy? Rozumiem, że jak robisz bulion na mrożenie to przygotowujesz większą ilość składników? Dopiero się uczę gotować, stąd takie podstawowe pytania:) Pozdrawiam
Jeśli chcesz kostki typowe do rozpuszczenia w wodzie, to postaram się wrzucić na blog przepis. Tu po prostu rozmrażam potrzebną ilość bulionu.