Kalafior z chili i czosnkiem

przez Malwina
Kalafior z chili i czosnkiem
W moim rodzinnym domu kalafior serwowany był najczęściej w postaci ugotowanej z dodatkiem bułki tartej. Traktowałam to warzywo raczej obojętnie do momentu, kiedy poznałam Połówka. Darzy on je szczerą nienawiścią. Już sam zapach gotowanego kalafiora go odpycha. Szybko i ja przestałam się lubić z Panem Kalafiorem. Kilka dni temu postanowiłam dać mu jeszcze jedną szansę. I przepadłam. W lodówce mam spory zapas tego smacznego warzywa i zajadam się nim niemal codziennie. Jak się domyślacie na blogu pojawi się kilka przepisów z jego wykorzystaniem. Na pierwszy ogień idzie pikantny kalafior z patelni. Może stanowić samodzielne danie lub dodatek do innych potraw. 
Kalafior z patelni przepis
PIKANTNY KALAFIOR Z CHILI I CZOSNKIEM
Zielona Środa #21

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 1 większa cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 papryczki chili, pozbawione pestek i posiekane (moje były dość łagodne i pozostawiłam pestki)
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • 4 szklanki różyczek kalafiora
  • około  1/2-1 szklanka wody
  • sól do smaku

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy kilka minut, aż cebula lekko się zeszkli. Dodajemy kurkumę, kolendrę, kmin, chili w proszku, smażymy mieszając przez około 30-40 sekund. Wrzucamy kalafiora, przesmażamy go mieszając z przyprawami z patelni. Wlewamy wodę, przykrywamy patelnię, gotujemy przez około 10 minut, aż kalafior będzie miękki. W trakcie duszenia warto przemieszać warzywa. W razie potrzeby dodajemy więcej wody. Gdy kalafior będzie gotowy, przyprawiamy go solą, mieszamy i rozkładamy pomiędzy dwie miseczki. Taki kalafior może stanowić samodzielne danie lub dodatek do innych potraw. 

Kalafior z chili przepis

Czas przygotowania: 15 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Gosia@Trawka Cytrynowa 06/11/2013 - 8:48 am

Fajna propozycja 🙂 Ja tam kalafior lubię, ale nie mogę jeszcze jeść. Zaskakujace połaczenie to kalafior surowy z dodatkiem śmietanki, kopru i czosnku. Taka suróweczka. Pozdrawiam ciepło z deszczowego Wroc 🙂

Odpowiedz
Majana 06/11/2013 - 9:26 am

Bardzo ciekawa kalafiorkowa odmiana 🙂 Podoba mi się !

Odpowiedz
Justyna Bąk 06/11/2013 - 10:00 am

wygląda smacznie, jak ktoś lubi ostre dania to będzie idealny wybór:)

Odpowiedz
lemesos11 06/11/2013 - 10:08 am

Uwielbiam wszystko z czosnkiem i chilli, ale zeby zrobic z nimi kalafiora to nie wpadlam:) Koniecznie wyprobuje!

Odpowiedz
Małgorzata K 06/11/2013 - 10:19 am

wspaniały pomysł na kalafiora 🙂

Odpowiedz
majka 06/11/2013 - 10:54 am

Swietna propozycja. Ja kalafior zawsze bardzo lubilam. Szczegolnie ten z dodatkiem duzej ilosci masla i nieprzyzwoicie duzej ilosci bulki tartej 🙂 Teraz zaczelam podobnie jak Ty eksperymentowac z innymi daniami (wlasnie przed chwila skonczylam gotowac obiad na dzis z kalafiorem w roli glownej (wkrotce na blogu:)

Pozdrowienia.

Odpowiedz
studenckiblog 06/11/2013 - 2:23 pm

Kalafior to chyba moje ulubione warzywo 🙂 Wygląda świetnie, na pewno spróbuję !

Odpowiedz
Magda C. 06/11/2013 - 6:50 pm

Lubię kalafior, ale od czasu do czasu 😉 Jestem ciekawa połączenia kalafior+chili+czosnek. Wygląda bardzo smacznie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 07/11/2013 - 3:24 pm

Nie jadłam w tym roku kalafiora, bo mnie nastraszyli sprzedawcy co do ilości chemii w nich. Ostrzegają nawet, żeby nie podawać dzieciom. Tylko co w tych czasach nie jest "pryskane"? 😉
A kalafior w takim wydaniu kusi…

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies