Biała kapusta z grochem

przez Malwina
Przepis na słodką kapustę z grochem
Biała kapusta z grochem
Kapusta z grochem to jedno z dań, które niezwykle lubię. W moim domu przygotowuje się ją na trzy sposoby. Dziś pierwszy z nich, zapewne dla niektórych nietypowy, bo bazujący na słodkiej kapuście. Z podanego przepisu otrzymacie duży garnek kapusty, która później będzie smacznym dodatkiem do dań obiadowych. 

Przepis na kapustę białą z grochem
BIAŁA KAPUSTA Z GROCHEM


Składniki:
[przepis własny]

  • 1 kg białej kapusty
  • 400 g grochu
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka mielonego majeranku (opcjonalnie)
Groch zalewamy wodą, odstawiamy na całą noc. Kolejnego dnia gotujemy go do miękkości (w połowie gotowania solimy wodę). Groch gotuje się stosunkowo szybko, należy co jakiś czas sprawdzać, czy jest już miękki. W razie potrzeby do garnka dolewamy więcej wody. 
Kapustę szatkujemy i umieszczamy w dużym garnku. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, wlewamy wodę na 3/4 wysokości kapusty. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy kapustę do miękkości. Ja użyłam kapusty szpiczastej i zajęło mi to około 25 minut. Przy zwykłej białej kapuście czas gotowania wydłuży się (powinien zająć około 1 godzinę). W trakcie gotowania, co jakiś czas mieszamy kapustę. Gdy kapusta będzie miękka, zawartość garnka z grochem wylewamy na duże sito i dokładamy groch do kapusty*. Przygotowujemy zasmażkę. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy cebulę przez kilka minut. Wsypujemy mąkę (jeśli na patelni jest za mało tłuszczu, dolewamy dodatkowy olej) i robimy rumianą zasmażkę (mąkę smażymy z cebulą na patelni przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Mąka ma się zrumienić, nie może się jednak przypalić). Wyłączamy ogień pod patelnią, wlewamy chochelkę wody z kapusty i całą zawartość patelni przelewamy do garnka. Doprawiamy kapustę solą i dużą ilością czarnego pieprzu, majerankiem (jeśli używamy), gotujemy przez około 4-5 minut. Podajemy jako dodatek do mięs i dań obiadowych. Kapusta jest jeszcze smaczniejsza kolejnego dnia.

*w przypadku zbyt dużej ilości wody, należy odlać część z kapusty przy pomocy chochelki

Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

JustInka 09/12/2013 - 11:14 am

Oj niedługo będzie kapucha, tylko że kiszona 🙂 Moje ulubione danie na święta!

Odpowiedz
Justyna Żak 09/12/2013 - 3:25 pm

konkretny obiad na zimę:)

Odpowiedz
Magiczne Słowa 09/12/2013 - 3:54 pm

Mmmm moja mama robi przepyszną kapustę z grochem.
Ale bym zjadła…:)

Odpowiedz
Magda C. 09/12/2013 - 5:28 pm

Nigdy nie jadłam kapusty z grochem. Ciekawa jestem jej smaku 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/02/2017 - 2:54 pm

mniam mniam mniam mniam …………….mniam mniam – dałem przesmażoną słoninkę zamiast oleju ,,,,,,mniam mniam

Odpowiedz
Beata Płaska 19/05/2019 - 7:08 pm

Groch z kapustą

Odpowiedz
Lidka 04/01/2020 - 4:43 pm

Większość przepisów na kapustę z grochem dotyczy kapusty kiszonej. Cieszę się, ze wreszcie znalazłam tą wersje.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies