Make bento, not war! #41

przez Malwina
W ubiegłym tygodniu praktycznie każdy zestaw oparłam na potrawach, które gotowałam na co dzień. To proste rozwiązanie, dzięki któremu zaoszczędzicie troszkę czasu. Przykładowo, gdy na niedzielne śniadanie smażyłam naleśniki, specjalnie przygotowałam je z podwójnej porcji, aby kolejnego dnia zapakować je do bento. W ruch poszły też zapasy słoikowe, czyli dżemy i salsa meksykańska. Zostało mi jeszcze sporo słoików ajvaru, koniecznie muszę wymyślić, w jaki sposób wykorzystać ten smaczny sos. Pojawiło się też nowe pudełko, tym razem sałatkowe. Jak zapewne się domyślacie w czerwcu na blogu pojawi się recenzja tego pojemnika. 
Poniedziałkowe bento:
1) Na śniadanie twarożek na słodko (z cynamonem i rodzynkami), plasterki kiwi i truskawki
2) Na drugie greckie placuszki tiganistes (przepis w tym tygodniu), prażone orzechy włoskie, dżem wiśniowy z wanilią
Poniedziałkowe bento:
Na obiad carnitas, fasolka szparagowa na parze, salsa meksykańska
Wtorkowe bento:
1) Na śniadanie nieśmiertelny twarożek z rzodkiewką i pomiodory
2) Na drugie kurczak w domowej przyprawie, salsa meksykańska (domowa ze słoika)
3) Jako przekąska suszone daktyle
Wtorkowe bento:
Na obiad stir-fry z kurczakiem w przyprawie 5 smaków, makaronem, marchewką, papryką, chili, przyprawiony sosem sojowym
Czwartkowe bento:
Na śniadanie zielone naleśniki szpinakowe z twarożkiem ze szczypiorkiem koperkiem, odrobiną natki pietruszki, rzodkiewką, wymieszany z jogurtem i przyprawiony solą i pieprzem
Czwartkowe bento:
Piątkowe bento:
Na śniadanie sałatka z endywii, jajka, pomidorków koktajlowych, oliwek, ogórka (dressing z octem z czerwonego wina i natką pietruszki) plus grzanki
Piątkowe bento:
Jako drugi posiłek polędwiczki drobiowe z cytryną i oregano, sos chimichurri i pomidory
Na obiad polędwiczki jw., kasza jaglana z wędzoną papryką, salsa criolla
4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Magda C. 02/06/2014 - 7:23 am

Cuda robisz do tej pracy, cuda! 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 02/06/2014 - 7:34 am

świetne pomysły, bardzo smacznie wyglądają:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 02/06/2014 - 9:34 am

Jaka masz słoiczek ajwaru na zbyciu to mi podeślij 🙂

Odpowiedz
JustInka 04/06/2014 - 11:50 am

Ależ Twój połówek ma z Tobą dobrze 🙂 Ja bym chętnie parę rzeczy porwała i kilka pojemników 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies