Carnitas

przez Malwina
Carnitas przepis

Carnitas to danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Przygotowuje się je z mięsa wieprzowego, które najpierw dusi się lub piecze a następnie krótko obsmaża na patelni lub opieka w piekarniku. Tradycyjnie mięso dusi się w sporej ilości smalcu, nie chciałam jednak stworzyć zapychającej tętnice bomby cholesterolowej i kalorycznej, dlatego postawiłam na bardziej „odchudzoną” wersję. Ponieważ temperatury w ubiegłym tygodniu były dość wysokie, zdecydowałam się na carnitas przygotowane na kuchence gazowej. Mięso należy gotować stosunkowo długo na jak najmniejszym ogniu (jeśli posiadacie wolnowar, użyjcie go). Carnitas to idealny dodatek do kanapek, burrito, taco. 

Przepis na carnitas bierze udział w akcji Shinju- Hola Mexico 4. 

Mięso wieprzowe do tortilli

CARNITAS
(MEKSYK)

Składniki:

  • 750 g tłustej łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka smalcu wieprzowego lub 2 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2-3/4 łyżeczki soli
  • sok z 1 pomarańczy
Mięso kroimy w grubą kostkę o boku około 3-4 cm. Czosnek drobno siekamy. Mięso umieszczamy w garnku z grubym dnem, dodajemy  czosnek, oregano, chili, kmin, pieprz i pół łyżeczki soli. Całość dokładnie mieszamy dłońmi. Wyciskamy sok z pomarańczy i wlewamy do mięsa, mieszamy. Całość zalewamy wodą (wlewamy jej tyle, by zakryła mięso), dokładamy liść laurowy, olej lub smalec. Garnek przykrywamy i stawiamy na gazie. Gotujemy pod przykryciem (pokrywka z dziurką) na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny lub dłużej, aż mięso będzie bardzo miękkie a gdy wbijecie w nie widelec będzie się rozpadać. W razie potrzeby dodatkowo doprawiamy je solą. Jeśli mięso jest już miękkie, a płyn nie odparował, wówczas zdejmujemy pokrywkę i gotujemy dalej do zredukowania płynu.
Mięso dzielimy na mniejsze kawałki przy pomocy dwóch widelców. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso lub opiekamy je w piekarniku. Ja mięso przechowuję w pojemniku i obsmażam dopiero w momencie, gdy chcę z niego skorzystać. Carnitas przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku do 4 dni. Mięso możecie wykorzystać jako dodatek do sandwichy lub farsz do burrito.

Czas przygotowania: 2 godziny.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Agata 26/05/2014 - 7:27 pm

Bardzo mi przypomina pulled pork 🙂

Odpowiedz
shinju 27/05/2014 - 4:44 pm

Pięknie wygląda 🙂 Cieszę się, że zdecydowałaś się przygotować 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 06/06/2014 - 11:28 am

Z kurczaka takie coś się wyczaruje? :))

Odpowiedz
Malwina 06/06/2014 - 12:57 pm

Niestety nie. Mięso wyjdzie zbyt suche.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies