Domowa przyprawa do kurczaka

przez Malwina
Domowa przyprawa do kurczaka

Bardzo lubię tworzyć nowe mieszanki przypraw. Są przydatne szczególnie przy przygotowywaniu bento, w którym, jak zapewne zauważyliście, dominuje mięso drobiowe. W mojej kuchennej szafce zawsze znajduje się przyprawa do fajity oraz przyprawa do kurczaka. Pierwsza jest o wiele pikantniejsza, druga raczej łagodna, obie fajnie komponują się z drobiem. Takie domowe mieszanki są o wiele tańsze, aniżeli te gotowe, które możecie zakupić w sklepie. Dodatkowo wiecie dokładnie, co zawierają. Do domowych przypraw nie dodaję zazwyczaj soli, dlatego pamiętajcie o wcześniejszym posoleniu mięsa. 


Domowa przyprawa do kurczaka przepis

PRZYPRAWA DO KURCZAKA

Składniki:
[przepis własny]

  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Przesypujemy do słoiczka i zakręcamy. Wykorzystujemy jako dodatek do przyprawiania mięsa drobiowego. Mieszanka nie zawiera w swoim składzie soli, pamiętajcie więc o posoleniu mięsa. Przed zakupem poszczególnych przypraw sprawdźcie ich skład i upewnijcie się, czy nie zawierają glutaminianu sodu lub innych wzmacniaczy smaku.

Domowa przyprawa do drobiu
Filety w domowej przyprawie do kurczaka. 

Czas przygotowania: 5 minut.

6 komentarzy
1

Podobne posty:

6 komentarzy

Bo(ro)n Appétit 14/05/2014 - 9:39 am

Wielbię wszystkie Twoje mieszanki przyprawowe!

Odpowiedz
Magda C. 14/05/2014 - 12:38 pm

Domowa najlepsza!

Odpowiedz
JustInka 15/05/2014 - 1:38 pm

Ja robię z mieszanki papryki słodkiej i ostrej. Ale taką też chętnie przetestuję!

Odpowiedz
nektarynka4 04/09/2015 - 12:24 pm

Z czystym sumieniem polecam. Dla mnie Te przyprawy są idealne pod mój smak. Przepisy zapisane, wykorzystywane już nie pierwszy raz..
Polecam udka z piekarnika z tą przyprawą pieczone z ziemniakami. Niebo w gębie…

Odpowiedz
Barbara Partyka 01/07/2016 - 8:36 am

Bardzo fajny skład ja dodaję jeszcze curry

Odpowiedz
Karolina Tassaro 27/08/2017 - 3:34 pm

Dla mnie za dużo czuć w niej cynamon. Następnym razem go pominę…

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies