Salsa criolla

przez Malwina
Salsa criolla przepis

Salsa criolla  jest produktem typowym dla kuchni Argentyny, Urugwaju i Peru. Jej podstawę stanowi cebula, zielona i/lub czerwona papryka, pomidory, oliwa i ocet winny. Czasem wzbogaca się ją o dodatek natki pietruszki, kolendry czy czosnku. Salsa criolla podobnie jak chimichurri to smaczny dodatek do grillowanych mięs, ryb a także kanapek. Warto ją przygotować na około 2 godziny przed podaniem, aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły. Jeśli w najbliższym czasie macie w planach grillowanie, nie zapomnijcie o przygotowaniu tej salsy. Świetnie smakuje także jako dodatek do chrupiących grzanek.

Salsa do kanapek
SALSA CRIOLLA
(ARGENTYNA)

Składniki:

  • pół czerwonej papryki
  • pół zielonej papryki
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 średniej wielkości
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól i pieprz do smaku
Oczyszczone papryki kroimy w kostkę. Usuwamy gniazda nasienne z pomidora (jeśli chcecie, możecie wcześniej zdjąć skórkę z pomidora), miąższ kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w kostkę lub cienkie piórka. Czosnek drobno siekamy. Do papryki dokładamy pomidora, cebulę, czosnek, natkę. Oliwę łączymy z octem, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy salsę, mieszamy. Odstawiamy na około 2 godziny do lodówki (lub dłużej).

Czas przygotowania: 10 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Kuchnia i Podróże 30/05/2014 - 5:47 pm

super taka lekka, wiosenna i kolorowa 🙂

Odpowiedz
Hotelowe Recenzje 30/05/2014 - 5:49 pm

idealna do grilla 🙂

Odpowiedz
Felicia J. 30/05/2014 - 6:46 pm

Kiedyś myślałam, że zrobienie salsy jest niezmiernie trudne. jak bardzo się myliłam. Trzeba będzie zrobić koniecznie.

Odpowiedz
Pela 31/05/2014 - 9:37 am

Robię taką sałatkę od wielu lat, dokładnie z takich składników, – tylko nie wiedziałam, że robię salsę 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/06/2014 - 8:41 am

Robię taką salsę i nazywam ją sałatką! Nie wiedziałam, że tak ładnie się nazywa! Haha 🙂

Odpowiedz
Nora 02/06/2014 - 8:07 pm

Fajny przepis (jak zwykle), można oznaczyć też jako wegański <3

Odpowiedz
JustInka 04/06/2014 - 12:04 pm

No i ja nie wiem, ale to kolejny punkt do zrobienia! Będzie idealna do grzanek z grilla 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies