Salsa criolla jest produktem typowym dla kuchni Argentyny, Urugwaju i Peru. Jej podstawę stanowi cebula, zielona i/lub czerwona papryka, pomidory, oliwa i ocet winny. Czasem wzbogaca się ją o dodatek natki pietruszki, kolendry czy czosnku. Salsa criolla podobnie jak chimichurri to smaczny dodatek do grillowanych mięs, ryb a także kanapek. Warto ją przygotować na około 2 godziny przed podaniem, aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły. Jeśli w najbliższym czasie macie w planach grillowanie, nie zapomnijcie o przygotowaniu tej salsy. Świetnie smakuje także jako dodatek do chrupiących grzanek.
SALSA CRIOLLA
(ARGENTYNA)
Składniki:
- pół czerwonej papryki
- pół zielonej papryki
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1 pomidor
- 1 duży ząbek czosnku lub 2 średniej wielkości
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3-4 łyżki oliwy
- 1,5 łyżki octu z czerwonego wina
- sól i pieprz do smaku
Oczyszczone papryki kroimy w kostkę. Usuwamy gniazda nasienne z pomidora (jeśli chcecie, możecie wcześniej zdjąć skórkę z pomidora), miąższ kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w kostkę lub cienkie piórka. Czosnek drobno siekamy. Do papryki dokładamy pomidora, cebulę, czosnek, natkę. Oliwę łączymy z octem, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy salsę, mieszamy. Odstawiamy na około 2 godziny do lodówki (lub dłużej).
Czas przygotowania: 10 minut.
7 komentarzy
super taka lekka, wiosenna i kolorowa 🙂
idealna do grilla 🙂
Kiedyś myślałam, że zrobienie salsy jest niezmiernie trudne. jak bardzo się myliłam. Trzeba będzie zrobić koniecznie.
Robię taką sałatkę od wielu lat, dokładnie z takich składników, – tylko nie wiedziałam, że robię salsę 🙂
Robię taką salsę i nazywam ją sałatką! Nie wiedziałam, że tak ładnie się nazywa! Haha 🙂
Fajny przepis (jak zwykle), można oznaczyć też jako wegański <3
No i ja nie wiem, ale to kolejny punkt do zrobienia! Będzie idealna do grzanek z grilla 🙂