Make bento, not war! #213

przez Malwina

Dzień dobry,

Pora na podsumowanie minionego tygodnia. Póki co, bentujemy bardzo regularnie, bo trzy razy w tygodniu robimy Bento Prep. Minął już rok, odkąd bawimy się w gotowanie na dwa dni do przodu i powiem Wam, że bardzo to lubię. Z perspektywy czasu widzę dużo plusów takiego systemu planowania. Ale o tym przeczytacie w przyszłym tygodniu we wpisie, który zaplanowałam.

Tymczasem zostawiam Wam kilka kolorowych pudełek pełnych dobrego jedzenia. Częstujecie się przepisami i nie zapomnijcie zajrzeć też na moje bentowe Ig – Makebentonotwar. Znajdziecie tam niepublikowane na blogu przepisy, codzienne pudełka, filmiki z gotowania i wiele innych ciekawych rzeczy związanych z jedzeniem 🙂

Poniedziałek

W tym zestawieniu tylko dwa moje pudełeczka, reszta jest Połówka. W środku:

Wtorek i środa

U Połówka standardowo posiłki szykowane były na dwa dni, więc wtorek/środa oraz czwartek/piątek wyglądały prawie tak samo.

Na śniadanie omlet z wege plastrami i oliwkami.

Drugi posiłek to omlet biszkoptowy z owocami (z dodatkiem erytrolu). Do niego lemon curd.

Obiad to ryż basmati z grzybowym furikake, wieprzowina z sambal oelek i kasztanami wodnymi, warzywa po azjatycku z patelni. Te przepisy wrzucę na dniach na mój Ig – Makebentonotwar.

Czwartek

Na śniadanie bardzo proste placuszki na mące owsianej. Do nich lemon curd.

Drugi posiłek to prosta i absolutnie mistrzowska sałatka: komosa ryżowa (wymieszałam białą i czerwoną), kurczak w domowej przyprawie do gyrosa, ciecierzyca, fasola, cebulka, pomidory, sałata rzymska. Do tego dressing: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka białego octu balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy słowackiej (pyszna jest!), troszkę suszonego oregano, sól i pieprz. Sałatkę zalewamy dressingiem i mieszamy tuż przed jedzeniem.

A na obiad sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem.

Piątek

Na śniadanie ponownie placuszki owsiane na jogurcie. Tym razem z dżemem z gorzkich pomarańczy. Do tego kilka borówek.

Reszta dnia była taka sama, jak w czwartek, czyli ponownie sałatka z komosą i sałatka z tuńczykiem 🙂

***

Które pudełko tym razem najbardziej przypadło Wam do gustu? 

6 komentarzy
1

Podobne posty:

6 komentarzy

Natalia 14/01/2019 - 5:17 pm

Znów absolutnie przepyszne propozycje 🙂 Narobiłaś mi ochoty na brukselkę 🙂

Odpowiedz
Zuza 14/01/2019 - 7:41 pm

zakochałam się w czwartku <3

Odpowiedz
Ervisha 14/01/2019 - 7:57 pm

Kolorowe pudełeczka 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika (Candy Pandas) 15/01/2019 - 3:15 pm

Teraz to nabrałyśmy ochoty na placuszki z owocami <3

Odpowiedz
Chocolade 15/01/2019 - 7:49 pm

Taki omlecik biszkoptowy muszę zrobić 😀

Odpowiedz
Kornelia 08/02/2019 - 3:31 pm

Ciekawe inspiracje na lunch do pracy 😀 dzięki!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies