Placki owsiane

przez Malwina
Placuszki owsiane
Placki owsiane

 

Placuszki to temat rzeka. Można je przygotować na setki, jak nie tysiące sposobów, za każdym razem uzyskując inny smak, kształt czy strukturę. Tym razem postawiam na placuszki owsiane. Możecie zrobić je na gotowej mące lub wykorzystać płatki owsiane (zmiksowane na proszek w rozdrabniaczu lub młynku). Są delikatne, niezbyt słodkie, fajnie komponują się z różnej maści konfiturami. W sam raz na rozpoczęcie weekendu.


Jak zrobić placki owsiane

 

PLACKI OWSIANE NA SŁODKO
Śniadanie Mistrzów #210

Składniki (na około 8 sztuk):

  • 3/4 szklanki mąki owsianej (lub zmielonych na mąkę płatków)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka roztopionego masła (ostudzonego) lub oleju
  • 2 łyżki cukru (lub innego zamiennika), ewentualnie więcej do smaku
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę owsianą, jogurt, jajko, olej lub masło, cukier. Składniki łączymy przy pomocy trzepaczki. Na patelni rozgrzewamy olej (najlepiej użyć patelni do naleśników). Przy pomocy chochelki wylewamy porcje ciasta. Smażymy niezbyt duże placuszki z obu stron na rumiano. Przed odwróceniem na drugą stronę placki powinny być dobrzy wysmażone, są dość delikatne i mogą się rozpadać. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z mascarpone i frużeliną malinową.Uwagi:

– ciasto możecie wzbogacić o dodatek ulubionego ekstraktu, np. waniliowego, migdałowego
– aby przygotować mąkę owsianą domowym sposobem, wystarczy płatki owsiane zmielić w młynku lub zmiksować drobno w rozdrabniaczu

Placki z mąki owsianej

 

Placuszki z płatków owsianych
Placki owsiane
Placuszki owsiane

Czas przygotowania: 15 minut.

20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

Magdalena Kuchaja 23/08/2014 - 7:24 am

mmmm, takie placuszki smakują na pewno świetnie! 🙂

Odpowiedz
Beata Błaszczyk 23/08/2014 - 7:38 am

uwielbiam, wyglądają przepięknie i pewnie cudownie smakują (:
pozdrawiam i zapraszam do siebie!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 23/08/2014 - 9:56 am

Prześliczne!

Odpowiedz
Magda C. 23/08/2014 - 9:57 am

Pysznie wyglądają 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 23/08/2014 - 10:06 am

to zdecydowanie jedne z moich ulubionych! praktycznie cały czas używam mąki owsianej 🙂 piękne zdjęcia!

Odpowiedz
JustInka 25/08/2014 - 12:30 pm

Wspaniałe, ale kochana zdradź mi jak Ty to robisz, że Twoje placuszki są tak idealne? I w kształcie i kolorze?

Odpowiedz
Malwina 25/08/2014 - 2:39 pm

Kwestia wprawy, dobrej patelni i odpowiedniego płomienia pod nią. A ciasto zawsze nalewam małą chochelką do zupy, stopniowo w jednym miejscu, aż ładnie się rozejdzie.

Odpowiedz
bubekwkuchni 29/05/2015 - 9:36 am

Właśnie zjedliśmy placuszki z Twojego przepisu i jestem pod wrażeniem. Były mega dobre 🙂 I pierwszy raz użyłam zmielonych płatków górskich zamiast mąki pszennej! 🙂

Pyszne, pozdrawiam i dziękuję 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/02/2016 - 5:16 pm

spokojnie dały się usmażyć, a nawet dały się zjeść, ale nie wszystkie, szału nie ma.

Odpowiedz
Magda 24/02/2016 - 8:00 pm

Zrobiłam je dzisiaj na kolację, są pyszne! Dałam jogurt grecki i cukier trzcinowy. Na pewno jeszcze je zrobię 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 03/07/2016 - 9:44 am

Pyszne! Posypane jagodami smakują wyśmienicie. Dałam jogurt grecki i ksylitol.

Odpowiedz
Magdalena Prażmowska 20/12/2016 - 6:08 pm

Strasznie gorzkie są! Dałam pół łyżki ksylitolu i wcale dobrze nie smakowały.

Odpowiedz
Malwina 20/12/2016 - 6:15 pm

Najpewniej jest to wina użytych płatków. Chyba że po prostu zostały przypalone podczas smażenia.

Odpowiedz
Emilia Szymańska 21/03/2017 - 8:07 pm

Kiedyś robiłam ciastka owsiane i dodałam gotowej mąki, też wyszły gorzkie, dzisiaj zmieliłam płatki i było okej

Odpowiedz
Emilia Szymańska 21/03/2017 - 7:54 pm

Zrobiłam je dzisiaj,co prawda miałam mniej jogurtu niż w przepisie, ale wyszły pyszniaste!
Pozdrawiam, i dołączam do obserwatorów 🙂
Em

Odpowiedz
Anonimowy 12/09/2017 - 2:21 pm

Robiłam wczoraj i wyszły pyszne, takie jogurtowe mmm 🙂 zamiast cukru dałam dwie łyżki miodu 🙂 z pewnością zrobie jeszcze nie raz.

Odpowiedz
Aleksandra R 09/01/2018 - 4:00 pm

Wczoraj robiłam mężowi do pudełka do pracy i wrócił bardzo zadowolony z wyprawki 😉

Odpowiedz
Anonimowy 26/07/2018 - 10:52 pm

Mniami, zamiast cukru dodałam łyżkę miodu, a w miejsce masła olej kokosowy. W dwójkę zjedliśmy wszystkie za jednym posiedzeniem – bez dodatków, tylko popijając mrożoną czarną kawą 🙂

Odpowiedz
Edyta 26/08/2019 - 9:04 pm

Zainspirowałam się twoim przepisem i zrobiłam wytrawną modyfikację 🙂 3/4 szklanki koziego jogurtu, 3/4 szklanki mąki owsianej, surowy starty na tarce burak, jajko, trochę oleju rzepakowego (nierafinowanego) i zioła prowansalskie, sól – wyszło genialne 😀 i super mi się smażyło 🙂

Odpowiedz
Malwina 27/08/2019 - 6:54 am

Brzmi pysznie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies