Placki owsiane |
Placuszki to temat rzeka. Można je przygotować na setki, jak nie tysiące sposobów, za każdym razem uzyskując inny smak, kształt czy strukturę. Tym razem postawiam na placuszki owsiane. Możecie zrobić je na gotowej mące lub wykorzystać płatki owsiane (zmiksowane na proszek w rozdrabniaczu lub młynku). Są delikatne, niezbyt słodkie, fajnie komponują się z różnej maści konfiturami. W sam raz na rozpoczęcie weekendu.
PLACKI OWSIANE NA SŁODKO
Śniadanie Mistrzów #210
Składniki (na około 8 sztuk):
- 3/4 szklanki mąki owsianej (lub zmielonych na mąkę płatków)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżka roztopionego masła (ostudzonego) lub oleju
- 2 łyżki cukru (lub innego zamiennika), ewentualnie więcej do smaku
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę owsianą, jogurt, jajko, olej lub masło, cukier. Składniki łączymy przy pomocy trzepaczki. Na patelni rozgrzewamy olej (najlepiej użyć patelni do naleśników). Przy pomocy chochelki wylewamy porcje ciasta. Smażymy niezbyt duże placuszki z obu stron na rumiano. Przed odwróceniem na drugą stronę placki powinny być dobrzy wysmażone, są dość delikatne i mogą się rozpadać. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z mascarpone i frużeliną malinową.Uwagi:
– ciasto możecie wzbogacić o dodatek ulubionego ekstraktu, np. waniliowego, migdałowego
– aby przygotować mąkę owsianą domowym sposobem, wystarczy płatki owsiane zmielić w młynku lub zmiksować drobno w rozdrabniaczu
Placki owsiane |
Placuszki owsiane |
Czas przygotowania: 15 minut.
20 komentarzy
mmmm, takie placuszki smakują na pewno świetnie! 🙂
uwielbiam, wyglądają przepięknie i pewnie cudownie smakują (:
pozdrawiam i zapraszam do siebie!
Prześliczne!
Pysznie wyglądają 🙂
to zdecydowanie jedne z moich ulubionych! praktycznie cały czas używam mąki owsianej 🙂 piękne zdjęcia!
Wspaniałe, ale kochana zdradź mi jak Ty to robisz, że Twoje placuszki są tak idealne? I w kształcie i kolorze?
Kwestia wprawy, dobrej patelni i odpowiedniego płomienia pod nią. A ciasto zawsze nalewam małą chochelką do zupy, stopniowo w jednym miejscu, aż ładnie się rozejdzie.
Właśnie zjedliśmy placuszki z Twojego przepisu i jestem pod wrażeniem. Były mega dobre 🙂 I pierwszy raz użyłam zmielonych płatków górskich zamiast mąki pszennej! 🙂
Pyszne, pozdrawiam i dziękuję 🙂
spokojnie dały się usmażyć, a nawet dały się zjeść, ale nie wszystkie, szału nie ma.
Zrobiłam je dzisiaj na kolację, są pyszne! Dałam jogurt grecki i cukier trzcinowy. Na pewno jeszcze je zrobię 🙂
Pyszne! Posypane jagodami smakują wyśmienicie. Dałam jogurt grecki i ksylitol.
Strasznie gorzkie są! Dałam pół łyżki ksylitolu i wcale dobrze nie smakowały.
Najpewniej jest to wina użytych płatków. Chyba że po prostu zostały przypalone podczas smażenia.
Kiedyś robiłam ciastka owsiane i dodałam gotowej mąki, też wyszły gorzkie, dzisiaj zmieliłam płatki i było okej
Zrobiłam je dzisiaj,co prawda miałam mniej jogurtu niż w przepisie, ale wyszły pyszniaste!
Pozdrawiam, i dołączam do obserwatorów 🙂
Em
Robiłam wczoraj i wyszły pyszne, takie jogurtowe mmm 🙂 zamiast cukru dałam dwie łyżki miodu 🙂 z pewnością zrobie jeszcze nie raz.
Wczoraj robiłam mężowi do pudełka do pracy i wrócił bardzo zadowolony z wyprawki 😉
Mniami, zamiast cukru dodałam łyżkę miodu, a w miejsce masła olej kokosowy. W dwójkę zjedliśmy wszystkie za jednym posiedzeniem – bez dodatków, tylko popijając mrożoną czarną kawą 🙂
Zainspirowałam się twoim przepisem i zrobiłam wytrawną modyfikację 🙂 3/4 szklanki koziego jogurtu, 3/4 szklanki mąki owsianej, surowy starty na tarce burak, jajko, trochę oleju rzepakowego (nierafinowanego) i zioła prowansalskie, sól – wyszło genialne 😀 i super mi się smażyło 🙂
Brzmi pysznie 🙂