Zupa ze strączkami

przez Malwina

Dzień dobry,

Dziś grzejemy się od środka pyszną zupą z dodatkiem strączków. Jest pożywna, aromatyczna i prosta w przygotowaniu. Zawiera sporo białka, co z pewnością ucieszy osoby będące na diecie wegańskiej.

Ja do przygotowania tej zupy użyłam miksu strączków, który kupił w Tesco Połówek. Była to mieszanka grochu żółtego, zielonego, soczewicy zielonej, czerwonej fasoli, fasoli nakrapianej, białej i soczewicy czerwonej.

Wpis powstał w ramach wspólnego gotowania z MirabelkąPati i Martynosią. Naszym tematem były strączki.

Zupa warzywna ze strączkami

Dzień dobry, Dziś grzejemy się od środka pyszną zupą z dodatkiem strączków. Jest pożywna, aromatyczna i prosta w przygotowaniu. Zawiera sporo białka, co z pewnością ucieszy osoby będące na diecie wegańskiej. Ja do przygotowania tej zupy użyłam miksu strączków, który… Zupy Zupa ze strączkami European Drukuj
Porcje: 4 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • papryczka chili (ilość wg mocy i preferencji)
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 małe marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1,3 litra wywaru warzywnego
  • 200 g brązowych lub białych pieczarek
  • 2 i pół szklanki ugotowanych ulubionych strączków (dowolna fasola, soczewica, groch itp.)
  • 100 g mrożonego groszku
  • Drobny makaron do podania
  • sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy. Marchewki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Seler siekamy w nieduże kawałki. Pieczarki kroimy w plastry.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, imbir i chilli. Smażymy przez 4 minuty. Wsypujemy sypkie przyprawy i smażymy przez 15 sekund. Dodajemy koncentrat, marchew i seler, przesmżamy przez minutę. Wlewamy gorący wywar. Zagotowujemy.
  3. Gotujemy na małym ogniu przez okolo 20-25 minut. W połowie gotowania wrzucamy pieczarki.
  4. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy groszek i ugotowane strączki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.
  5. Zupę podajemy z dodatkiem drobnego makaronu. Ja makaron gotuję i przechowuję osobno.

Uwagi:

Zupę można wzbogacić o dodatek drobno posiekanego koperku. Fajnie pasuje tu także natka pietruszki.

16 komentarzy
4

Podobne posty:

16 komentarzy

Pati 09/01/2019 - 9:17 am

Wspaniała, sycąca i zarazem aromatyczna!

Odpowiedz
Ervisha 09/01/2019 - 11:38 am

Wczoraj ugotowałam podobną xD

Odpowiedz
Natalia 09/01/2019 - 11:55 am

Kocham strączki! Też często dodaje je do różnych zup 🙂

Odpowiedz
Dorota 09/01/2019 - 7:47 pm

Choć zima o nas zapomniała i na zewnątrz jest dość ciepło, bardzo chętnie zjadłabym taką rozgrzewającą, bogatą w białko zupę.

Odpowiedz
Natalia 10/01/2019 - 3:51 pm

ooo, wygląda smakowicie, ale jak patrzę na liczbę składników, to aż mi się odechciewa pichcić 😀 jednak… jak będę miała wolną chwilę, to spróbuję sama ją przygotować 🙂

Odpowiedz
Martynosia 10/01/2019 - 11:04 pm

Ta zupa wygląda bardzo apetycznie 😉 Czy to była sucha mieszanka, czy już ugotowana? Ja poszłam dziś do mojego arabskiego sklepiku, bo musiałam dokupić przypraw i widziałam tam mnóstwo różnych odmian fasoli i innych suchych strączków. Niektóre widziałam po raz pierwszy i chyba nie wiedziałabym co z nich zrobić i jak przygotować 😉 Ech uwielbiam te sklepiki 😉

Odpowiedz
Karolina 11/01/2019 - 2:07 pm

Wygląda pysznie, tylko proszę powiedzieć czy 2,5 szklanki strączków ma być po ugotowaniu ? Jeśli tak to jak to przeliczyć na suche mniej więcej oczywiście 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/01/2019 - 6:29 am

Około 2,5 szklanki już ugotowanych straczków. Myślę że będzie to około 200-250 g suchego ziarna przed gotowaniem.

Odpowiedz
Ania 12/01/2019 - 12:20 am

Czy to jest jakis gotowy miks straczków, jeśli tak to można wiedzieć jaki?

Odpowiedz
Malwina 12/01/2019 - 6:28 am

Gotowy miks straczków marki własnej Tesco. Są dwa rodzaje. Oba bardzo smaczne. Używamy ich także do sałatek. Szukaj ich na dziale z kaszami i strączkami. U mnie to jest jedna półka.

Odpowiedz
Zuza 13/01/2019 - 3:02 pm

jaka syta! pyszności. W sam raz dla mnie 🙂

Odpowiedz
Anna piekneperfumy 13/01/2019 - 3:04 pm

Wygląda na pyszną i rozgrzewającą:).

Odpowiedz
Chocolade 13/01/2019 - 5:33 pm

Nigdy nawet nie jadłam tego typu zupy 😀

Odpowiedz
Angelika i Monika (Candy Pandas) 15/01/2019 - 3:16 pm

Uwielbiamy takie zupy za ich sytość i bogactwo składników 😀

Odpowiedz
Kuchcik 17/01/2019 - 9:41 am

Solidna porcja zdrowego białka. Smakowicie się prezentuje 🙂

Odpowiedz
judik 17/01/2019 - 10:49 am

Cudowna zupa, taka pożywna i rozgrzewająca 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies