Pieczone ziemniaki z pikantnym sosem pomidorowym (GP Hiszpanii)

przez Malwina

Nie wiem, jak Wy, ale ja kocham młode polskie ziemniaki. Upieczone ze skórką, chrupiące i pachnące ziołami. Niby pospolite warzywo, ale ile z nim możliwości. Tym razem przepis hiszpański, a mianowicie ziemniaki pieczone z tymiankiem w asyście pikantnego sosu pomidorowego. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, koniecznie musicie wypróbować przepis. 


Przepis dodaję do akcji Darii- F1 od kuchni oraz akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny. 

PIECZONE ZIEMNIAKI Z PIKANTNYM SOSEM POMIDOROWYM (GP HISZPANII)

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 800 g małych młodych ziemniaków
  • 2 łyżki drobno posiekanego świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
  • sos: 400 ml przecieru pomidorowego, 1 brązowa cebula, 1 ząbek czosnku, 1 papryczka chili (pozbawiona pestek), pół łyżeczki brązowego cukru, łyżeczka octu sherry, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Ziemniaki dokładnie myjemy, szorujemy za pomocą szczoteczki. Osuszamy je, kroimy w półksiężyce, spryskujemy oliwą, solimy i obtaczamy w tymianku. Układamy w jednej warstwie na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem). Pieczemy przez pół godziny lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie (co jakiś czas warto je przemieszać). 
Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy olej, smażymy drobno posiekaną cebulę przez 3-4 minuty. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane chili, smażymy kolejną minutę. Wlewamy przecier, doprawiamy cukrem, octem, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Ziemniaki po upieczeniu podajemy z sosem. 

34 komentarze
0

Podobne posty:

34 komentarze

Anonimowy 23/05/2012 - 4:45 pm

pysznie wyglądają

..Jak miło Cię znowu powitać
..pocieszyć,pozdrowić,
..poklikać
..o zdrówko dzisiejsze popytać
..przyjaźni pozwolić rozkwitać

..Humorku Ci życzyć dobrego
..przeżycia dnia wspaniałego
..miłości doznawać od wszystkich
..radością dzielić się z bliskim

Odpowiedz
Tyna 23/05/2012 - 4:54 pm

Tak rzadko jem ziemniaki, ale to nie znaczy, że ich nie lubię:) Zwłaszcza młodych w takiej pysznej wersji!:D

Odpowiedz
sefs 23/05/2012 - 4:55 pm

Blachy nie trzeba niczym posmarować?

Odpowiedz
Malwina 23/05/2012 - 5:27 pm

Nie ma takiej potrzeby. Ziemniaki są spryskane lekko oliwą i co jakiś czas je mieszamy.

Odpowiedz
bartoldzik 23/05/2012 - 4:55 pm

Ja tez bardzo lubię takie ziemniaczki. Ich siła tkwi właśnie w prostocie – chrupiące ziemniaczki + dip = mniam…

Odpowiedz
sabcia :) 23/05/2012 - 4:58 pm

Wygląda smacznie! 😀
ja kiedyś robiłam podobne, tylko zamiast piekarnika była frytkownica 🙂

zapraszam w moje skromne progi 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 23/05/2012 - 5:11 pm

takie pieczone ziemniaczki UWIELBIAM!!! a z sosem nie próbowałam 🙁

Odpowiedz
basia 23/05/2012 - 5:17 pm

bardzo lubimy pieczone ziemniaczki, ale nie probowalam ich podawac z sosem pomidorowym. Z pewnoscia zagoszczą wkrotce na naszym stole, bo wygladaja niezwykle apetycznie.

Odpowiedz
Majana 23/05/2012 - 5:43 pm

Wspaniale wyglądają, muszą być pyszne i aromatyczne:)

Odpowiedz
Gosia 23/05/2012 - 5:57 pm

pieczone ziemniaczki są super, lepsze od frytek 🙂

Odpowiedz
Madame Edith 23/05/2012 - 5:57 pm

Jestem ciekawa jak smakuje brązowa cebula, bo takiej nigdy nie jadłam. A kartofelki wyszły Ci cudnie!

Pozdrawiam serdecznie,
Edith

Odpowiedz
Dorota 23/05/2012 - 6:04 pm

Pomysł znakomity…młode ziemniaki kupie i zrobię na pewno:-)

Odpowiedz
Olka 23/05/2012 - 6:27 pm

Młode, pieczone ziemniaczki, obłęd 🙂 I ten dip do tego. Dla mnie to mógłby być cały obiadek.

Odpowiedz
Patyska 23/05/2012 - 7:20 pm

Tylko chrupać! 🙂

Odpowiedz
kruszyna 23/05/2012 - 7:58 pm

pieczone ziemniaczki w ziołach mogłabym jeść zawsze i wszędzie, są przepyszne! 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 23/05/2012 - 8:44 pm

mimo ze nie lubie ziemniaków moze bym sie skusila 😉

Odpowiedz
justka2712 23/05/2012 - 8:54 pm

Super! Kocham młode ziemniaczki:) A z takim sosem to już niebo w gębie 😀

Odpowiedz
slyvvia 23/05/2012 - 9:25 pm

Kocham podjadać takie ziemniaczki 😉

Odpowiedz
Kazik45 23/05/2012 - 9:37 pm

Malwina, za ten przepis, pychol ode mnie :-X Chyba jutro na działce sobie zrobię, sos tylko zastosuję swój, ten grillowy.

Odpowiedz
Aurora 24/05/2012 - 4:58 am

Też mam teraz na nie fazę 😀

Odpowiedz
Kamila 24/05/2012 - 5:59 am

Pysznie, teraz uwielbiam ziemniaki, potem raczej unikam 🙂

Odpowiedz
Aciri 24/05/2012 - 6:31 am

Pięknie Ci się upiekły. Jeszcze w tym roku młodych nie jadłam – ale jak się już nasycę wersją gotowaną z koperkiem to też sobie takie zrobię:)

Odpowiedz
Aga 24/05/2012 - 7:02 am

Uwielbiam pieczone ziemniaczki! A to połączenie wypróbuję:)

Odpowiedz
patitolubi 24/05/2012 - 7:11 am

Dzisiaj mam szczęście trafiać na same pyszne blogi 🙂
Ziemniaczki nie raz robiłam ale nigdy nie dodawałam ziół ani nie robiłam sosu. Twoje wyglądają o wiele lepiej dlatego przepis zapamiętuje i na pewno przy najbliższej okazji wykorzystam.

Pozdrawiam ♥ Pati

Odpowiedz
Bon Appetit! 24/05/2012 - 7:29 am

Jestem wielbicielką pieczonych ziemniaków i takich z tym sosikiem z chęcią bym spróbowała 🙂

Odpowiedz
Ola 24/05/2012 - 7:31 am

podzielam zdanie, młode są najlepsze i to takie nieprzekombinowane:)

życie & podróże
gotowanie

Odpowiedz
Maggie 24/05/2012 - 7:46 am

Ja tez lubie mlode ziemniaki i zawsze z utesknieniem czekam, az sie pojawia. A takie pomidorowe sosy zawsze sie sprawdzaja w moim domu 🙂

Odpowiedz
Joanna Skoraczyńska 24/05/2012 - 8:00 am

ziemniaki ziemniakami, ale siła tkwi w tym sosie 😀

Odpowiedz
mnemonique 24/05/2012 - 8:09 am

ciekawy ten sos, tylko skąd wziąć brązową cebulę? nigdy takiej nie spotkałam.
Monika

Odpowiedz
Malwina 24/05/2012 - 8:17 am

Widzę, że nazwą brązowa cebula wprowadziłam zamieszanie. Brązowa cebula=żółta cebula, nazwy używane zamiennie. Najbardziej pospolita cebula w Polsce. Z przyzwyczajenia mówię brązowa, bo u mnie na targu pod taką nazwą jest sprzedawana

Odpowiedz
Kasia 24/05/2012 - 3:07 pm

Uwielbiam je, oj tak! Z tym sosem muszą być genialne.

Odpowiedz
Wiera 25/05/2012 - 7:18 pm

Straszne rzeczy. Weszłam jak tylko zobaczyłam, bo myślałam, że to ogórki. Wychwyciłam tez jedno słówko z tytułu… I zastanawiałam się "dlaczego Malwinna robi pieczone ogórki?"

Odpowiedz
Zosia 30/05/2012 - 1:57 pm

W takiej postaci ziemniaki kocham najbardziej… A sos musi być pyszny 🙂

Odpowiedz
Zosia 30/05/2012 - 1:58 pm

W takiej postaci ziemniaki kocham najbardziej… a sos musi być pyszny 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies