Placki z selerem

przez Malwina
Placki z selera
Placki z selera bez jajek i mleka
Dzień dobry,
Dziś częstuję Was obiecanym przepisem na placki z selera. Razem z Połówkiem zajadamy się nimi od kilku tygodni i nadal nam się nie nudzą. Teraz seler korzeniowy jest dość tani, dlatego tym bardziej zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.

Do tych placuszków dodaję mąkę z ciecierzycy. Bardzo się z nią polubiłam i często używam jej w trakcie gotowania. Kupicie ją w każdym markecie, ostatnio widziałam też małe paczuszki z tą mąką w Lidlu (nie wiem jednak, czy to tylko jakaś promocja, czy też na stałe wprowadzono ją do oferty). Na pewno wkrótce na blogu pojawi się więcej przepisów z jej dodatkiem.

Placki z selera przepis

 

Placki z selerem korzeniowym

Składniki (na 1 porcję):

  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • pół niedużej białej lub czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól i pieprz do smaku
  • około 80 g selera korzeniowego (waga po obraniu ze skórki)
  • do podania: ulubiony dip, świeże warzywa

Jak zrobić proste placki z selera?

Seler ścieramy na tartce na dużych oczkach. Mąkę z ciecierzycy dokładnie mieszamy ze 100 ml przefiltrowanej wody. Cebulę i czosnek drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Dosypujemy czosnek niedźwiedzi, doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy seler korzeniowy, mieszamy. Nie zwiększajcie ilości selera w przepicie, bo placki mogą się rozpadać.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy porcje ciasta. Smażymy z obu stron po kilka minut na średnim ogniu, aż placki ładnie się zrumienią. Z tego przepisu otrzymacie około 8-10 niedużych placków. Odkładamy je na papierowy ręcznik.
Placki z selera podajemy z ulubionym dipem. Ja podałam je z sosem tzatziki przygotowanym na silken tofu. Dodatkowo posypałam je szczypiorkiem. Lubię jeść je także z dodatkiem kiełków, np. kiełków czarnej soczewicy.
Placki selerowe

 

Placki selerowe

29 komentarzy
1

Podobne posty:

29 komentarzy

Mlodak 22/02/2018 - 5:57 pm

Nigdy nie jadłam takich plackow ciekawa jestem jak smakuja

Odpowiedz
Klaudia Zadrożna 22/02/2018 - 6:29 pm

Uwielbiam placuszki z selera :)) muszę spróbować ten przepis 😉
Pozdrawiam

Odpowiedz
Natalie 22/02/2018 - 6:39 pm

Fajne te placuszki 🙂 Może polubiłabym selera!

Odpowiedz
Lonna 22/02/2018 - 7:05 pm

Za selerem nie przepadam, ale nie wątpię, że wielbicielom tego warzywa takie placuszki bardzo posmakują 🙂

Odpowiedz
Malwina 26/02/2018 - 9:00 am

Ja ostatnio bardzo polubiłam się z tym warzywem i dość często wykorzystuję je w kuchni. Ostatnio nawet robiliśmy panierowane "kotlety" z selera.

Odpowiedz
Anulla 12/03/2018 - 6:11 am

ja też nigdy nie byłam zwolenniczką selera, takie to trochę niedoceniane warzywo, bo kupuję tylko do wywaru, ale tutaj zmieniłam o nim zdanie – te placki są boskie! 🙂

Odpowiedz
Chocolade 22/02/2018 - 7:49 pm

Czyli muszę się rozejrzeć w Lidlu za tą mąką 😉 Myślałam, że to będą placki z selera naciowego 😀

Odpowiedz
Anulla 22/02/2018 - 7:55 pm

podobaja mi się te placuszki, super przepis 🙂

Odpowiedz
nika 22/02/2018 - 9:03 pm

Na pewno pyszne, zrobię i ja:)

Odpowiedz
Megly 22/02/2018 - 9:21 pm

Jak dla mnie super. Chcę spróbować.
Świetny musi być ten zapach świeżych placuszków.
Warto się przekonać czy dla mnie 😉
Pozdrawiam!

Odpowiedz
Ania S 22/02/2018 - 9:21 pm

Kupię mąkę z ciecierzycy i zrobię na pewno 🙂

Odpowiedz
Paulina Kańtoch 23/02/2018 - 2:54 am

Mmm, wyglądają przepysznie, mam nadzieje, że też tak smakują! Na pewno zostanę tu na dłużej, bo przepisy wydają się bardzo ciekawe. Obserwuję kochana :*

Odpowiedz
Anonimowy 23/02/2018 - 9:47 am

Czy te placki są chrupiące czy bardziej miękkie? Mąka z ciecierzycy, więc jest szansa chrupkość 🙂
A że dziś -10 na termometrze to dodam do nich podsmażonego na chrupko boczku, bo będą na obiad jak nic 🙂

Odpowiedz
Malwina 23/02/2018 - 1:21 pm

Podstawą odpowiednie smażenie, bo od tego głównie zależy, czy placki będą chrupiące. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony. Najlepiej byłoby smażyć na około 1 łyżce oleju i później po odwróceniu na drugą stronę w razie potrzeby dolać go jeszcze troszkę. U mnie wersja oszczędna na dwóch łyżeczkach oleju wychodzi zawsze chrupiąca (najpierw wlewam 1 łyżeczkę, po odwróceniu drugą). Dobrym patentem jest smażenie jedna strona przez kilka minut-druga strona przez kilka minut- na koniec powrót na chwilę do pierwszej.

Odpowiedz
Zuza 23/02/2018 - 11:30 am

wyglądają apetycznie 🙂 jak tylko znajdę tutaj seler korzeniowy to muszę spróbować (przez pół roku mi się nie udało, ale podobno da się kupić! :D)

Odpowiedz
Ervisha 23/02/2018 - 11:37 am

Bardzo lubię seler – smakuje mi i takie placuszki powinny mi smakować 🙂

Odpowiedz
EllaCanto 23/02/2018 - 2:26 pm

Nigdy nie próbowałam mąki z ciecierzycy – muszę ją kupić 😀 Przepis bardzo mi się podoba, zwłaszcza przez dodatek czosnku niedźwiedziego i cebuli, a na selera mam ostatnio ogrooomną fazę. Uwielbiam go. A waga tego selera w przepisie to 80 g?

Odpowiedz
Malwina 26/02/2018 - 9:02 am

Dzięki za wyłapanie 🙂

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 23/02/2018 - 4:45 pm

Placuszki fajne,ale do mąki z ciecierzycy się jeszcze nie przekonałam,raz kupiłam na naleśniki i niestety…zastąpię inną i zrobię placuszki:)

Odpowiedz
Malwina 23/02/2018 - 4:47 pm

Aguś, a co z nią było nie tak? Moje pierwsze doświadczenia z tą mąką też nie były dobre, bo niestety trafiłam na kiepski produkt. Mąka była tak przeraźliwie gorzka, że nie dało się tego jeść.

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 23/02/2018 - 6:18 pm

No właśnie ta gorycz:/ moja była ciecierzycowo-grochowa(z groszku żółtego).

Odpowiedz
Malwina 23/02/2018 - 7:18 pm

Tamtą wywalić i kupić nową innej firmy z w miarę świeżą datą produkcji. Goryczki w tej mące być nie powinno 🙂

Odpowiedz
Domowe Potrawy 24/02/2018 - 10:58 am

Z selera robię czasem surówkę z dodatkiem jabłka. Placków nigdy nie jadłam. Apetycznie wyglądają 🙂

Odpowiedz
Anna J. 24/02/2018 - 5:32 pm

apetycznie wyglądają 🙂 ja robię z cukinią są przepyszne z selerem jeszcze nie robiłam 😉

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 26/02/2018 - 1:09 pm

Też bardzo lubimy mąkę z ciecierzycy więc czekamy na przepisy z nią. Placki zapowiadają sie smacznie 🙂

Odpowiedz
My Chcemy Jeść 27/02/2018 - 4:07 pm

Dopiero powoli zaprzyjaźniam się z selerem, ale myślę, że Twoje placki na pewno by mi smakowały 🙂 Wyglądają przepysznie 🙂

Odpowiedz
Martynosia 06/03/2018 - 11:34 am

Uwielbiam selera, a takich placuszkow z nigo jeszcze nie robilam! Co za blad! Musze go szybko nadrobic 😉
PS. Czym mozna zastapic czosnek niedzwiedzi, bo nie posiadam.

Odpowiedz
Anonimowy 16/03/2018 - 11:08 am

Zrobiłam wczoraj i bardzo mi smakowały. Przeczuwam, że dzięki nim uda mi się wreszcie zużyć mąkę z cieciorki, która od dłuższego czasu zalega mi w lodówce 🙂

Ange76

Odpowiedz
Natalia 28/12/2022 - 11:33 am

Czy mąkę z ciecierzycy można zastąpić inną? Jaka ?

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies