Placki z selera bez jajek i mleka |
Do tych placuszków dodaję mąkę z ciecierzycy. Bardzo się z nią polubiłam i często używam jej w trakcie gotowania. Kupicie ją w każdym markecie, ostatnio widziałam też małe paczuszki z tą mąką w Lidlu (nie wiem jednak, czy to tylko jakaś promocja, czy też na stałe wprowadzono ją do oferty). Na pewno wkrótce na blogu pojawi się więcej przepisów z jej dodatkiem.
Placki z selerem korzeniowym
Składniki (na 1 porcję):
- 50 g mąki z ciecierzycy
- pół niedużej białej lub czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- sól i pieprz do smaku
- około 80 g selera korzeniowego (waga po obraniu ze skórki)
- do podania: ulubiony dip, świeże warzywa
Jak zrobić proste placki z selera?
29 komentarzy
Nigdy nie jadłam takich plackow ciekawa jestem jak smakuja
Uwielbiam placuszki z selera :)) muszę spróbować ten przepis 😉
Pozdrawiam
Fajne te placuszki 🙂 Może polubiłabym selera!
Za selerem nie przepadam, ale nie wątpię, że wielbicielom tego warzywa takie placuszki bardzo posmakują 🙂
Ja ostatnio bardzo polubiłam się z tym warzywem i dość często wykorzystuję je w kuchni. Ostatnio nawet robiliśmy panierowane "kotlety" z selera.
ja też nigdy nie byłam zwolenniczką selera, takie to trochę niedoceniane warzywo, bo kupuję tylko do wywaru, ale tutaj zmieniłam o nim zdanie – te placki są boskie! 🙂
Czyli muszę się rozejrzeć w Lidlu za tą mąką 😉 Myślałam, że to będą placki z selera naciowego 😀
podobaja mi się te placuszki, super przepis 🙂
Na pewno pyszne, zrobię i ja:)
Jak dla mnie super. Chcę spróbować.
Świetny musi być ten zapach świeżych placuszków.
Warto się przekonać czy dla mnie 😉
Pozdrawiam!
Kupię mąkę z ciecierzycy i zrobię na pewno 🙂
Mmm, wyglądają przepysznie, mam nadzieje, że też tak smakują! Na pewno zostanę tu na dłużej, bo przepisy wydają się bardzo ciekawe. Obserwuję kochana :*
Czy te placki są chrupiące czy bardziej miękkie? Mąka z ciecierzycy, więc jest szansa chrupkość 🙂
A że dziś -10 na termometrze to dodam do nich podsmażonego na chrupko boczku, bo będą na obiad jak nic 🙂
Podstawą odpowiednie smażenie, bo od tego głównie zależy, czy placki będą chrupiące. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony. Najlepiej byłoby smażyć na około 1 łyżce oleju i później po odwróceniu na drugą stronę w razie potrzeby dolać go jeszcze troszkę. U mnie wersja oszczędna na dwóch łyżeczkach oleju wychodzi zawsze chrupiąca (najpierw wlewam 1 łyżeczkę, po odwróceniu drugą). Dobrym patentem jest smażenie jedna strona przez kilka minut-druga strona przez kilka minut- na koniec powrót na chwilę do pierwszej.
wyglądają apetycznie 🙂 jak tylko znajdę tutaj seler korzeniowy to muszę spróbować (przez pół roku mi się nie udało, ale podobno da się kupić! :D)
Bardzo lubię seler – smakuje mi i takie placuszki powinny mi smakować 🙂
Nigdy nie próbowałam mąki z ciecierzycy – muszę ją kupić 😀 Przepis bardzo mi się podoba, zwłaszcza przez dodatek czosnku niedźwiedziego i cebuli, a na selera mam ostatnio ogrooomną fazę. Uwielbiam go. A waga tego selera w przepisie to 80 g?
Dzięki za wyłapanie 🙂
Placuszki fajne,ale do mąki z ciecierzycy się jeszcze nie przekonałam,raz kupiłam na naleśniki i niestety…zastąpię inną i zrobię placuszki:)
Aguś, a co z nią było nie tak? Moje pierwsze doświadczenia z tą mąką też nie były dobre, bo niestety trafiłam na kiepski produkt. Mąka była tak przeraźliwie gorzka, że nie dało się tego jeść.
No właśnie ta gorycz:/ moja była ciecierzycowo-grochowa(z groszku żółtego).
Tamtą wywalić i kupić nową innej firmy z w miarę świeżą datą produkcji. Goryczki w tej mące być nie powinno 🙂
Z selera robię czasem surówkę z dodatkiem jabłka. Placków nigdy nie jadłam. Apetycznie wyglądają 🙂
apetycznie wyglądają 🙂 ja robię z cukinią są przepyszne z selerem jeszcze nie robiłam 😉
Też bardzo lubimy mąkę z ciecierzycy więc czekamy na przepisy z nią. Placki zapowiadają sie smacznie 🙂
Dopiero powoli zaprzyjaźniam się z selerem, ale myślę, że Twoje placki na pewno by mi smakowały 🙂 Wyglądają przepysznie 🙂
Uwielbiam selera, a takich placuszkow z nigo jeszcze nie robilam! Co za blad! Musze go szybko nadrobic 😉
PS. Czym mozna zastapic czosnek niedzwiedzi, bo nie posiadam.
Zrobiłam wczoraj i bardzo mi smakowały. Przeczuwam, że dzięki nim uda mi się wreszcie zużyć mąkę z cieciorki, która od dłuższego czasu zalega mi w lodówce 🙂
Ange76
Czy mąkę z ciecierzycy można zastąpić inną? Jaka ?