Wieprzowina smażona po chińsku

przez Malwina
Schab z makaronem

Kolejne danie z gatunku potraw stir-fry. Szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Możecie je wzbogacić o dodatek innych ulubionych warzyw, pamiętajcie jednak, by na patelnię na początku wrzucać twardsze warzywa, te bardziej miękkie i delikatne dodajemy na końcu. Warzywa powinny być chrupiące, w żadnym wypadku miękkie czy rozpadające się. 

Schab smażony z makaronem
SMAŻONA WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 200 g schabu pokrojonego w paseczki o długości około 2 cm
  • pół  papryki pokrojonej w paseczki
  • 1 marchewka obrana i pokrojona w cienkie słupki o długości około 3 cm
  • kilka liści kapusty pekińskiej (około 1/4 małej główki)
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 szalotki, posiekane w kostkę
  • 2-3 łyżki orzeszków ziemnych lekko solonych
  • 100 g średniej wielkości pieczarek, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1/4 szklanki kiełków fasoli mung
  • 1-2 łyżki sosu chilli *
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • makaron jajeczny do dań z woka (równie dobrze możemy użyć makaronu ryżowego bądź z fasoli mung)

Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso smażymy przez około 3-5 minut, zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik. Na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 30 sekund. Dokładamy paprykę, marchew i pieczarki, smażymy mieszając przez około 3 minuty. Wrzucamy posiekane liście kapusty, smażymy 1 minutę. Dokładamy orzechy i mięso, makaron, sos chili i sos sojowy. Mieszamy i podgrzewamy przez około minutę. Rozkładamy pomiędzy dwa talerze i podajemy.

*jeśli nie masz domowego sosu chili, kup gotowy w sklepie

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Wojownicza Wiewióra 16/11/2010 - 4:49 pm

Bardzo lubie takie dania 🙂 pozdrawiam.

Odpowiedz
asieja 16/11/2010 - 5:01 pm

bardzo mi się podobają te przygotowywane przez Ciebie obiady. są takie kolorowe i apetyczne.

Odpowiedz
shinju 16/11/2010 - 5:16 pm

Ale nam przypasowały dzisiejsze wpisy 🙂 Wieprzowina wspaniale wygląda.

Odpowiedz
Emma 16/11/2010 - 5:38 pm

U ciebie obiadki nigdy nie są nudne 😉
Przy okazji bardzo podoba mis ie twoj talerz 😉

Odpowiedz
EVE 16/11/2010 - 6:54 pm

o tak, makaron to jest to!
a z takim sosem to już po prostu bomba 🙂
bo kiełki uwielbiam, a do tego orzeszki ziemne, mniam!

skradłabym taką jedną porcję dla siebie 😉

Odpowiedz
Arvén 16/11/2010 - 7:14 pm

I ja lubię dania, w których miesza mi się wiele smaków 🙂

Odpowiedz
Fiolunka 16/11/2010 - 7:20 pm

Z doświadczenia wiem, że podbudki o 5 nie należą do najłatwiejszych 😉 a o 4 już nie wspomnę.
Obiadek całkiem w moim guście 😉

Odpowiedz
Karolina 16/11/2010 - 7:51 pm

Przepis bardzo mi się podoba, jednak nie przepadam za wołowiną, dlatego zastąpię ją kurczakiem i zrobię na obiadek:)

Odpowiedz
nobleva 16/11/2010 - 10:02 pm

o jak ja dawno chińszczyzny nie jadłam, czas woka odświeżyc, bo zardzewieje

Odpowiedz
Gula 17/11/2010 - 12:02 pm

Chyba już czas odświeżyć kuchnię azjatycką:) I te orzeszki…. rozpływam się na samą myśl o nich:)

Odpowiedz
Paula 17/11/2010 - 3:54 pm

wieprzowiny unikam, ale z kurczakiem zjadłabym i pewnie jeszcze poprosiła o dokładkę… 🙂

Odpowiedz
magda k. 17/11/2010 - 5:24 pm

bardzo smakowicie to wygląda 🙂 taki objadł zjadłabym bardzo chętnie 🙂

Odpowiedz
Perlla 07/12/2010 - 12:52 pm

Wypróbowaliśmy z mężem ten przepis w sobotę. Bardzo smakowite danie. Zdecydowanie jeszcze nie raz u nas zagości. Dzięki serdeczne za inspirację 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies