Lemon curd

przez Malwina
Lemon curd, czyli krem cytrynowy to świetny dodatek do ciast i deserów. Tym razem jego przygotowanie zajął się od początku do końca Połówek. Sam twierdzi, że to najlepszy lemon curd, jaki jadł. W końcu to on go zrobił 🙂 A ja już dziś zapraszam Was na ciasto z lemon curd i kokosem, które pojawi się wkrótce na blogu. 

LEMON CURD

Składniki:
[przepis własny]

  • 1 szklanka cukru (ilość cukru możecie spokojnie zmniejszyć do 3/4 szklanki)
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 100 g masła
  • skórka otarta z 2-3 cytryn
  • 3 jajka, dokładnie roztrzepane 
Na garnku wypełnionym wodą stawiamy metalową miskę (dno miski nie może dotykać wody). Do miski wlewamy sok, dodajemy cukier, skórkę i pokrojone masło. Podgrzewamy mieszając, aż powstanie jednolita masa. Miskę zdejmujemy z garnka, wlewamy jajka, szybko mieszamy trzepaczką bądź widelcem do połączenia. Miskę stawiamy z powrotem na garnku i gotujemy dalej ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Po około 7-10 minutach krem cytrynowy powinien być gotowy. Miskę zdejmujemy z garnka, zawartość przekładamy do słoika (krem możemy dodatkowo przetrzeć przez sito, ja jednak tego nie robię). Kiedy krem ostygnie wkładamy go do lodówki. Można go przechowywać w lodówce przez około tydzień czasu. Krem w trakcie stygnięcia mocno zgęstnieje, mój miał następnego dnia konsystencję gęstego budyniu. Nie ma potrzeby zagęszczania kremu przy użyciu mąki itp. Lemon curd wykorzystujemy do ciast i deserów. Świetnie smakuje z naleśnikami, muffinami, lodami.

Polecam Wam także krem cytrynowo-kokosowy. 

*Mrożenie lemon curdu: lemon curd możecie mrozić. Wystarczy przełożyć go do słoika, zakręcić i włożyć do zamrażarki. Można go przechowywać w zamrażarce przez 1-2 miesiące. Rozmrażamy lemon curd pozostawiając słoik w temperaturze pokojowej. 

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

31 komentarzy
0

31 komentarzy

Anonimowy 20/05/2013 - 6:09 pm

1/3 soku z cytryny? czy chodzi o 1/3 szklanki ? 🙂

Odpowiedz
Malwina 20/05/2013 - 6:16 pm

Dziękuję za czujne oko 🙂 Dwukrotnie sprawdzałam dziś przepis i chyba jestem zbyt zmęczona, bo nie zauważyłam błędu.

Odpowiedz
Kamila 20/05/2013 - 6:18 pm

Lubię 🙂

Odpowiedz
Agata 20/05/2013 - 7:20 pm

Bardzo lubię! 🙂 A z wariacji na temat uwielbiam również mango curd – również rewelacja 🙂

Odpowiedz
Malwina 21/05/2013 - 6:57 pm

Nie próbowałam jeszcze. W planach mam póki co curd z truskawek i z jeżyn.

Odpowiedz
Justyna Bąk 20/05/2013 - 7:49 pm

najlepszy krem do ciast i bez:) piękny intensywny kolor:)

Odpowiedz
Agnieszka 20/05/2013 - 9:39 pm

Uwielbiam lemon curd! Do tego piękne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Majana 21/05/2013 - 4:45 am

Cudowny kolor! Lemon curd jest taki pyszny 🙂

Odpowiedz
JoannaD 21/05/2013 - 5:54 am

Przepiękne zdjęcia!

Odpowiedz
Beata 21/05/2013 - 7:16 am

Pięknie wygląda , muszę go w końcu zrobić 🙂

Odpowiedz
Marzena 21/05/2013 - 8:36 am

Wczoraj dostałam 2 słoiczki w prezenice, ale jeszcze nie spróbowałam;-)

Odpowiedz
agnieszka ziętek 21/05/2013 - 1:01 pm Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/05/2013 - 3:34 pm

Piękne zdjęcia! I jaki kolor 🙂

Odpowiedz
Malwina 21/05/2013 - 6:56 pm

Ten słoneczny kolor zawsze mnie zachwyca 🙂

Odpowiedz
najsmaczniejsze.pl 22/05/2013 - 6:15 pm

Robiłam, jest pyszny. kto się jeszcze zastanawia, to szczerze polecam 🙂

Odpowiedz
gin 22/05/2013 - 6:59 pm

Ma obłędnie słoneczny kolor, nie można mu się oprzeć 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 25/05/2013 - 12:48 pm

Ma przepiękny kolor …jak kaczeńce:) …bardzo lubię lemon curd:) buziaki zasyłam …a dla Połówka brawa:)

Odpowiedz
kurdemama 08/06/2013 - 9:36 am

A czy można go zamrozić?

Odpowiedz
Malwina 08/06/2013 - 10:03 am

Nigdy nie próbowałam, ale czytałam, że spokojnie można go mrozić. Następnym razem sprawdzę 🙂

Odpowiedz
kurdemama 08/06/2013 - 2:03 pm

Dzięki 🙂

Odpowiedz
Magdalena Mochniej-Bartocha 09/06/2013 - 10:06 am

a ile go wychodzi? wystarczy na klasyczną tartę czy trzeba zwiększyć proporcje?

Odpowiedz
Malwina 09/06/2013 - 10:25 am

Magdo, wyszedł mi niepełny dość sporej wielkości słoik, który widzisz na zdjęciu. Myślę, że na tartę o średnicy 26 cm ta ilość spokojnie wystarcz:)

Odpowiedz
Magda M-B 09/06/2013 - 10:32 am

dziękuję 🙂

Odpowiedz
Izz 20/10/2013 - 10:35 pm

chyba wiem co zrobię w weekend :))

pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Naru 22/11/2013 - 9:00 pm

zrobiłam pierwszy raz, wyszedł pyszny, gęsty ale jak dla mnie za słodki, następnym razem mniej cukru 😉 dziękuję za przepis 🙂 pozdrawiam

Odpowiedz
Naru 22/11/2013 - 9:01 pm

zrobiłam dzisiaj pierwszy raz, wyszedł pyszny, gęsty ale jak dla mnie za słodki, następnym razem będzie mniej cukru 😉 dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 05/04/2014 - 7:28 pm

Zrobiłam wszystko według przepisu, dlaczego nie chcę zgęstnieć? Zgęstnieje w lodówce? 🙁 HELP!!!!

Odpowiedz
Malwina 05/04/2014 - 7:44 pm

Po ostudzeniu i pobycie w lodówce zgęstnieje. Nie wiem, jaką ma aktualnie konsystencję. Może zbyt krótko gotowałaś go? Włóż na spokojnie ostudzony do lodówki i zobacz, jak będzie wyglądał jutro. Jeśli nadal będzie zbyt rzadki, możesz go odratować zagęszczając niewielką ilością skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej.

Odpowiedz
Anonimowy 05/04/2014 - 8:51 pm

Dziękuję 🙂 Na razie nie chce zgęstnieć, a ciasto w makowe kropki gotowe 🙂

Odpowiedz
Magducha 08/12/2014 - 12:15 pm

Robiliśmy z partnerem ciasto cytrynowe z makiem więc siłą rzeczy musieliśmy też zrobić lemon curd 😉
Muszę przyznać, ze działania zespołowe wychodzą nam dobrze 😉 więc lemon curd musiał wyjść dobrze 🙂
Słodko kwaśny z posmakiem skórki cytrynowej- idealne połączenie ze słodkim ciastem 🙂 Reszta się mrozi na inny wypiek.

Odpowiedz
Mona 09/05/2017 - 7:14 pm

Uwielbiam lemon curd i wszystkie desery z jego dodatkiem. Mniam!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies