Pieczona brukselka |
Dzień dobry,
Po pieczonych słodkich ziemniakach pora na brukselkę z piekarnika. Wiem, że to nie sezon na to warzywo, ale ostatnio gdy trafiłam na te mini kapustki w sklepie, nie mogłam się powstrzymać i wrzuciłam je do koszyka. Pieczona brukselka fajnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, dorzucić do sałatki lub zajadać solo.
Pieczona brukselka |
Brukselkę przygotowuję na różne sposoby. Lubię gotowaną na parze, smażoną na patelni, dorzuconą do warzywnego curry. Mojej miłości do tego zielonego warzywa nigdy nie podzielał Połówek, który na widok brukselki zawsze dostawał gęsiej skórki. Do czasu, kiedy po moich długich namowach spróbował brukselki z piekarnika. Rzecz jasna tej gotowanej w dalszym ciągu nie tyka, jednak pieczoną zajada się razem ze mną przy każdej okazji.
Brukselkę można polać oliwą/olejem, dowolnie przyprawić i po prostu upiec. Tak robię bardzo często, ale dziś mam dla Was troszkę inny przepis. Tak przygotowana brukselka jest po prostu rewelacyjna. Słodko-słony sos, lekko pikantny za sprawą dodatku ostrej papryki w płatkach i orzechowy posmak podpieczonego sezamu to dla mnie idealne dopełnienie brukselki.
Pieczona brukselka
Składniki (na 1-2 porcje):
- 500 g niedużych brukselek
- 1 łyżka neutralnego w smaku oleju, np. ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 2 łyżeczki melasy z trzciny cukrowej
- pół łyżeczki ostrej tureckiej papryki w proszku
- 2-3 łyżeczki sezamu
Jak upiec brukselkę?
Brukselkę obieramy z zewnętrznych uszkodzonych listków, odcinamy wystającego głąba. Główki kapustek kroimy na pół. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Układamy na niej brukselkę, polewamy olejem, mieszamy. Brukselka powinna być rozłożona w jednej warstwie. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni (bez termoobiegu). Blachę z brukselką wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości. W zależności od wielkości główek zajmie to około 20 minut lub dłużej.
Kiedy brukselki się pieką, przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, melasę, ostrą paprykę. Sosem polewamy upieczone brukselki, mieszamy, posypujemy je sezamem. Pieczemy jeszcze przez około 3-5 minut, uważając, aby nie przypalić kapustek.
Upieczoną brukselkę podajemy jako dodatek do dania głównego.
Jak upiec brukselkę |
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
6 komentarzy
Brzmi smakowicie. Jak tylko gdzieś znajdę brukselki, pędzę zrobić 🙂
musi byc smaczna , ja bardzo lubię brukselkę , zwłaszcza podpieczona na patelni z miodem i octem balsamicznym,taka wychodzi karmelowa 😉
Uwielbiam brukselkę, a tak przygotowana musi być obłędnie pyszna! 🙂
Cześć! przerzucasz je na drugą stronę w czasie pieczenia czy zostawiasz w tej samej pozycji? i właśnie w jakiej, wypukłą częścią do dołu?
Można je przemieszać w trakcie, ale ja tego nie robię. Są małe, więc pieką się równomiernie. Układam jak popadnie (co zresztą możesz zobaczyć na zdjęciu), ale głównie przecięciem do góry.
Zrobiłam, sos powstał jedynie z wymieszania sosu sojowego z syropem klonowym. Danie bardzo ciekawe, nawet mój czterolatek się zajadał.