Pieczona brukselka

przez Malwina

Jak upiec brukselkę
Pieczona brukselka
Dzień dobry, 
Po pieczonych słodkich ziemniakach pora na brukselkę z piekarnika. Wiem, że to nie sezon na to warzywo, ale ostatnio gdy trafiłam na te mini kapustki w sklepie, nie mogłam się powstrzymać i wrzuciłam je do koszyka. Pieczona brukselka fajnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, dorzucić do sałatki lub zajadać solo. 

Brukselka z piekarnika
Pieczona brukselka

Brukselkę przygotowuję na różne sposoby. Lubię gotowaną na parze, smażoną na patelni, dorzuconą do warzywnego curry. Mojej miłości do tego zielonego warzywa nigdy nie podzielał Połówek, który na widok brukselki zawsze dostawał gęsiej skórki. Do czasu, kiedy po moich długich namowach spróbował brukselki z piekarnika. Rzecz jasna tej gotowanej w dalszym ciągu nie tyka, jednak pieczoną zajada się razem ze mną przy każdej okazji. 
Brukselkę można polać oliwą/olejem, dowolnie przyprawić i po prostu upiec. Tak robię bardzo często, ale dziś mam dla Was troszkę inny przepis. Tak przygotowana brukselka jest po prostu rewelacyjna. Słodko-słony sos, lekko pikantny za sprawą dodatku ostrej papryki w płatkach i orzechowy posmak podpieczonego sezamu to dla mnie idealne dopełnienie brukselki. 

Pieczona brukselka


Składniki (na 1-2 porcje):

  • 500 g niedużych brukselek
  • 1 łyżka neutralnego w smaku oleju, np. ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki melasy z trzciny cukrowej
  • pół łyżeczki ostrej tureckiej papryki w proszku 
  • 2-3 łyżeczki sezamu

Jak upiec brukselkę?

Brukselkę obieramy z zewnętrznych uszkodzonych listków, odcinamy wystającego głąba. Główki kapustek kroimy na pół. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Układamy na niej brukselkę, polewamy olejem, mieszamy. Brukselka powinna być rozłożona w jednej warstwie. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni (bez termoobiegu). Blachę z brukselką wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości. W zależności od wielkości główek zajmie to około 20 minut lub dłużej. 
Kiedy brukselki się pieką, przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, melasę, ostrą paprykę. Sosem polewamy upieczone brukselki, mieszamy, posypujemy je sezamem. Pieczemy jeszcze przez około 3-5 minut, uważając, aby nie przypalić kapustek. 
Upieczoną brukselkę podajemy jako dodatek do dania głównego. 
Brukselka z sezamem

Przepis na brukselkę

Brukselka z piekarnika przepis
Jak upiec brukselkę

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

6 komentarzy
1

Podobne posty:

6 komentarzy

Anonimowy 06/04/2017 - 1:01 am

Brzmi smakowicie. Jak tylko gdzieś znajdę brukselki, pędzę zrobić 🙂

Odpowiedz
Avrea 06/04/2017 - 8:37 am

musi byc smaczna , ja bardzo lubię brukselkę , zwłaszcza podpieczona na patelni z miodem i octem balsamicznym,taka wychodzi karmelowa 😉

Odpowiedz
gin 02/05/2017 - 2:37 pm

Uwielbiam brukselkę, a tak przygotowana musi być obłędnie pyszna! 🙂

Odpowiedz
martyna 14/01/2019 - 9:24 am

Cześć! przerzucasz je na drugą stronę w czasie pieczenia czy zostawiasz w tej samej pozycji? i właśnie w jakiej, wypukłą częścią do dołu?

Odpowiedz
Malwina 14/01/2019 - 9:26 am

Można je przemieszać w trakcie, ale ja tego nie robię. Są małe, więc pieką się równomiernie. Układam jak popadnie (co zresztą możesz zobaczyć na zdjęciu), ale głównie przecięciem do góry.

Odpowiedz
Ola 02/03/2020 - 8:14 pm

Zrobiłam, sos powstał jedynie z wymieszania sosu sojowego z syropem klonowym. Danie bardzo ciekawe, nawet mój czterolatek się zajadał.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies