Kotlety z tuńczyka

przez Malwina
Kotlety z tuńczykiem przepis

Niedawno w związku z Waszymi prośbami w spisie treści pojawiła się nowa kategoria poświęcona rybom. Pojawienie się nowej kategorii zobowiązuje do stworzenia od czasu do czasu kilku przepisów tematycznie z nią związanych. Spory zapas zapuszkowanego tuńczyka skłonił mnie do przygotowania kotlecików z jego dodatkiem. Ziołowe kotleciki z dodatkiem skórki z cytryny smakują wyśmienicie. Polecam wszystkim miłośnikom tuńczyka. 

Kotlety z tuńczyka

KOTLETY Z TUŃCZYKA

Składniki (na 10 sztuk):
[przepis własny]

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (łączna waga po odcieku obu puszek 240 g)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 mała cebulka, drobno posiekana (u mnie młoda cebulka dymka)
  • 1 większe jajko
  • kilka łyżek bułki tartej (zużyłam 4 łyżki)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
W misce umieszczamy odsączonego i rozdrobionego tuńczyka, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Dodajemy natkę, cebulkę i szczypiorek, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wbijamy jajko, masę mieszamy dokładnie dłońmi. Dodajemy stopniowo bułkę tartą, aż masa będzie zwarta i nie będzie się rozpadać. Z masy formujemy kotleciki (10 małych lub 5 dużych), smażymy z obu stron na rumiano. 

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

25 komentarzy
0

25 komentarzy

Ania 26/04/2013 - 5:04 pm

czuje, że to coś dla mnie:)

Odpowiedz
Goa 26/04/2013 - 5:44 pm

pysznie się prezentują, robiłam kiedyś takie kuleczki tylko z ziemniakami jeszcze:)

Odpowiedz
Sylvia / Happiness is homemade 26/04/2013 - 6:39 pm

No i kolejne kotlety rybne lądują w zakładkach do wypróbowania 🙂 pyszne muszą być!

Odpowiedz
Wiewióra 26/04/2013 - 7:51 pm

bardzo po mojemu 🙂 lubię 🙂

Odpowiedz
Kamciss 26/04/2013 - 8:02 pm

Pyszny pomysł 🙂

Odpowiedz
Majana 26/04/2013 - 10:33 pm

Ciekawe kotleciki. Nigdy nie jadłam takich. Pysznie wyglądają:)

Odpowiedz
teenager ;) 27/04/2013 - 3:22 am

mmm z tuńczyka -zjadłabym takie pyszne kotleciki na obiad 😉

Odpowiedz
MartynCia ^^ 27/04/2013 - 11:24 am

wygldają wspaniale 🙂
i fajnie, że masz nową kategorię w menu, ja też od czasu do czasu sięgam po ryby, więc chętnie podpatrzę co tam pichcisz 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 27/04/2013 - 3:43 pm

Tuńczyka w puszcze mam, dlatego też te kotlety bardzo mi się podobają …gdyby były ze swieżego miałabym większy problem z jego zdobyciem:)

Odpowiedz
Smakowity Zaułek 27/04/2013 - 6:05 pm

Bardzo chętnie wypróbuje ten przepis!

Odpowiedz
Maggie 29/04/2013 - 7:34 am

Tunczyk w puszce niejeden raz ratowal mi zycie 🙂 Swietne te kotleciki!

Odpowiedz
Magducha 02/05/2013 - 4:14 pm

Miałaby sałatka z tuńczykiem i ananasem ale koncepcja uległa transformacji 😉 Polecam 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 20/11/2013 - 8:43 pm

Jeden z moich ulubionych przepisów 🙂 robią się błyskawicznie, są pyszne, często robię do pracy, na zimo też są pyszne. Dzięki
Beata

Odpowiedz
Malwina 22/11/2013 - 12:53 pm

Beato, miło mi to słyszeć 🙂 Na dniach pojawi się nowy przepis na kotlety, tym razem rybno-ziemniaczane z pesto.

Odpowiedz
Anonimowy 20/02/2014 - 2:54 pm

Bardzo dobre. Polecam

Odpowiedz
Pati 09/03/2014 - 1:35 am

Muszą być pyszne. Kiedyś robiła krokiety z tuńczyka z przepisu Makłowicza. Były super. Ten przepis na pewno wkrótce wypróbuję

Odpowiedz
Anonimowy 08/04/2014 - 8:20 am

a można by je było upiec w piekarniku?

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Malwina 08/04/2014 - 8:26 am

Marto, oczywiście że tak (20-25 minut w temp. 180 stopni). Zapewne w połowie pieczenia trzeba będzie je delikatnie obrócić na drugą stronę.

Odpowiedz
Anonimowy 08/04/2014 - 9:16 am

super! od kiedy wypróbowałam Twoje drobiowe kiełbaski faszerowane serem feta, każde mięso mielone (kotlety, pulpety) robię w piekarniku, nie muszę sterczeć przy patelni;p
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Anonimowy 10/04/2014 - 11:23 am

zrobione! absolutnie do powtórzenia, szybko się robi – upiekłam w piekarniku, sycące i takie inne,
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Malwina 10/04/2014 - 11:24 am

I do tego są świetne do pracy 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 10/04/2014 - 11:58 am

dokładnie! mężowi też smakowały, choć narzekał, że suche;p
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Anonimowy 17/03/2015 - 10:35 am

Naprawdę smakuje Wam to na kwaśno? Mi nie smakowały właśnie ze względu na kwaskowość, być może dlatego, że zawsze robiłem bez cytryny.

Odpowiedz
Malwina 17/03/2015 - 10:41 am

Ile osób, tyle smaków. A ryba akurat lubi dodatek cytryny 🙂

Odpowiedz
JustInka 18/12/2019 - 8:29 pm

Ponieważ ciągle nie mogę się wybrać na zakupy, a tuńczyka mam zapas jutro wyjeżdżają te kotleciki na obiad. Zdań relacje jak nam poszło.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies