Naleśniki szpinakowe

przez Malwina

Zielone naleśniki ze szpinaku świetnie wpisują się w wiosenny klimat. Możecie je dowolnie zafaszerować, np. kremowym serkiem i łososiem z ziołami, następnie zawinąć w rulon, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki i nadziać na wykałaczki. Takie faszerowane roladki naleśnikowe będą ciekawą wizualnie i przede wszystkim smaczną przystawką na spotkaniu z przyjaciółmi. Dodadzą uroku także Waszemu lunchbox’owi. Ja naleśniki podałam na dzisiejszy obiad, nadziałam je wytrawnym farszem a następnie zapiekłam z dodatkiem pomidorowego sosu i sera. Oczywiście przepisem podzielę się z Wami już wkrótce. 



NALEŚNIKI SZPINAKOWE


Składniki (na 5-6 sztuk):

  • 1 szklanka liści szpinaku, umytych, osuszonych i drobno posiekanych
  • 100 g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 łyżka oleju
W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy posiekany szpinak, miksujemy. Następnie dodajemy 3-4 łyżki mleka i dalej miksujemy, aż szpinak będzie rozdrobniony. Wlewamy pozostałe mleko, ponownie miksujemy do połączenia. W misce umieszczamy jajka, olej, mleko szpinakowe, sól, gałkę muszkatołową i przesianą mąkę. Całość łączymy przy pomocy trzepaczki. Ciasto odstawiamy na 15 minut. Przed smażeniem należy przemieszać dokładnie ciasto. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta, rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy z obu stron. Odkładamy na talerz.  Tak samo postępujemy z resztą ciasta naleśnikowego. Usmażone naleśniki można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 2-3 dni. 

Czas przygotowania: 20 minut.

22 komentarze
0

Podobne posty:

22 komentarze

Martucha na leśnej polanie 28/05/2014 - 3:50 pm

Mniam! A do tego ten piękny kolor 🙂

Odpowiedz
martanovacka 28/05/2014 - 4:21 pm

Piękny kolor 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 28/05/2014 - 4:25 pm

O Boże, wspaniałe! A jaki farsz byś do nich poleciła?;)

Odpowiedz
Malwina 28/05/2014 - 5:40 pm

Zależy, czy chcesz je podawać na ciepło czy na zimno. W piątek postaram się opublikować przepis z farszem z kurczaka i pieczarek. Możesz też zrobić farsz taki, jak tutaj: http://filozofiasmaku.blogspot.com/2013/07/nalesniki-ze-szpinakiem-i-ricotta.html

Odpowiedz
Zuzanna 28/05/2014 - 6:58 pm

Śliczne są te naleśniki, zakochałam się:)

Odpowiedz
Kamciss 28/05/2014 - 7:22 pm

Mmm bardzo lubię! 🙂

Odpowiedz
wedelka 28/05/2014 - 7:32 pm

Nieziemski kolor 🙂

Odpowiedz
Majana 28/05/2014 - 7:54 pm

Cudowny mają kolor! 🙂

Odpowiedz
Zuza 28/05/2014 - 9:12 pm

szpinakowe, o taaak 🙂

Odpowiedz
jelka 29/05/2014 - 6:58 am

Super! Dziś będą na moim stole!

Odpowiedz
jelka 31/05/2014 - 7:34 am

Jak napisałam, tak uczyniłam. Naleśniki super, chociaż po usmażeniu moje wyglądają nieco inaczej – Twoje są cudne:) Polecam!

Odpowiedz
Anonimowy 29/05/2014 - 7:01 am

ależ Ci piękne wyszły!

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Magda C. 29/05/2014 - 8:31 am

genialny kolor 🙂

Odpowiedz
Angie 29/05/2014 - 10:32 am

Ich kolor zawsze mnie będzie zachwycać; )

Odpowiedz
Smakowy Raj - Olinka 29/05/2014 - 1:25 pm

Ekstra pomysł z tymi naleśnikami 🙂 Kolor mają super, a do tego ze szpinakiem, który uwielbiam 🙂
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Marzena 29/05/2014 - 4:01 pm

Uwielbiam szpinak! Kolor tych nalesnikow jest po prostu piekny! Nic tylko jesc 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/06/2014 - 8:44 am

Wyszły Ci przepiękne! Kocham takie naleśniki!

Odpowiedz
Anonimowy 24/01/2015 - 3:20 pm

Takie nalesniczki z lososiem i serkiem pokrojone na kawaleczki robie juz od jakiegos czasu na spotkania z przyjaciolmi i zawsze robia wielka furore 🙂 Polecam!

Odpowiedz
Anonimowy 07/05/2015 - 1:51 pm

moje ulubione ! :):) lubię na słodko i wytrawnie mniam mniam !!!!

Odpowiedz
Anonimowy 20/12/2016 - 9:30 am

Czy może być szpinak mrożony i ile go dać?

Odpowiedz
Malwina 20/12/2016 - 9:33 am

Weź z 3-4 kostki mrożonego szpinaku, rozmroź i odparuj na patelni, a następnie dodaj do ciasta i zmikskuj.

Odpowiedz
Anonimowy 24/03/2017 - 11:01 am

Uwielbiam Twojego bloga, po prostu uwielbiam:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies