Syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu

przez Malwina
Syrniki przepis

Syrniki to rosyjskie placuszki z twarogu, popularne także na Ukrainie i Białorusi. Przygotowuje się je z białego sera, jajek i mąki. Mogą być podawane w wersji wytrawnej lub na słodko, jednak to te drugie są najbardziej popularne. Najczęstszym dodatkiem do masy twarogowej są rodzynki, można także spotkać wersję z dodatkiem innych suszonych owoców.
Aby przygotować idealne syrniki, należy dodać do nich jak najmniejszą ilość mąki, dzięki czemu będą delikatniejsze. Syriniki najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem, z dodatkiem kwaśnej śmietany, konfitury lub świeżych owoców. 


Placki z białego sera

SYRNIKI
(ROSJA)
Śniadanie Mistrzów #167
Z naleśnikiem dookoła świata #6

Składniki (na około 6 sztuk):
[przepis własny]

  • 250 g twarogu (w kostce)
  • 2-4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 50 g mąki (2 kopiaste łyżki)
  • 2 łyżki rodzynek**
  • mąka do obtoczenia syrników
  • do podania: kwaśna śmietana, cukier pudrem, ulubiony dżem lub świeże owoce
Twaróg dokładnie rozgniatamy widelcem  (możecie zrobić to także w rozdrabniaczu, by był bardziej gładki). Dodajemy cukier, cynamon, jajko, dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, rodzynki, mieszamy. Ciasto będzie luźne, nie przejmujcie się tym. Na talerzu wysypujemy dodatkową mąkę. Łyżkę zwilżamy wodą, nabieramy porcje ciasta i układamy je na mące. Lekko oprószamy mąką i formujemy dłońmi okrągłe placuszki. Nadmiar mąki strzepujemy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy syrniki z obu stron na rumiano. Należy je delikatnie przewracać na drugą stroną. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z kwaśną śmietaną, cukrem pudrem i ulubioną konfiturą (u nas malinowy dżem).

*do ciasta możecie dodać np. skórkę otartą z pomarańczy lub cytryny, ziarenka z laski wanilii
**jeśli Wasze rodzynki są obeschnięte, namoczcie je w soku (np. pomarańczowym) lub w alkoholu (np. rumie, amaretto). Po namoczeniu należy je dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

Rosyjskie syrniki przepis
Placuszki z twarogu przepis

Czas przygotowania: 15 minut.

25 komentarzy
2

Podobne posty:

25 komentarzy

Magda C. 29/05/2014 - 7:53 am

Muszę ich kiedyś spróbować, wyglądają pysznie 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 29/05/2014 - 8:45 am

pyszności:)

Odpowiedz
whiness 29/05/2014 - 10:55 am

Cudowne 🙂 Uwielbiam takie "serniczki z patelni". Najlepiej smakują mi z maminą, domową konfiturą z czereśni.

Odpowiedz
Smakowy Raj - Olinka 29/05/2014 - 12:48 pm

Pyszności! takie serniczki w wersji mini i w dodatku na szybko 🙂
Pozdrawiam,
Olinka – Smakowy Raj

Odpowiedz
teenager ;) 29/05/2014 - 2:02 pm

dużo o nich słyszałam, ale nie miałam okazji próbować! teraz wiem, że sama zrobię – muszą być bardzo smaczne, a ser lubię w każdej postaci 🙂

Odpowiedz
julia. 29/05/2014 - 2:19 pm

A więc to z Rosji przywędrowały do nas serniczki z patelni… 🙂

Odpowiedz
Shine Rose 29/05/2014 - 4:11 pm

Jak będę miała ochote na sernik na śniadanie to już wiem co zjem 🙂

Odpowiedz
JustInka 04/06/2014 - 12:08 pm

Robię podobne. Tylko że ja dodaję kaszy manny zamiast mąki. Mój przepis mam od koleżanki, która z kolei przywiozła od swojej teściowej z Rosji. Nie wiem dokładnie z jakiej części Rosji, ale dopytam, bo słyszałam, ze właśnie u nich robi się te placuszki z manną. Twoje wyglądają obłędnie 🙂

Odpowiedz
zosiasamosia 10/06/2014 - 5:10 pm

Ile sztuk wychodzi z takiej porcji twarogu?

Odpowiedz
Malwina 10/06/2014 - 5:11 pm

Około 6 dużych, tę informację masz zawartą w poście (obok "składniki").

Odpowiedz
zosiasamosia 10/06/2014 - 5:10 pm

Ile sztuk wychodzi z takiej porcji twarogu?

Odpowiedz
Karolina Sawulak 17/08/2014 - 9:54 pm

Za mało 😉 następnym razem robię z podwójnej porcji to może dla innych coś zostanie 😉

Odpowiedz
Anonimowy 14/10/2014 - 5:05 pm

podałam z karmelizowanymi jabłkami i jogurtem, wyszły przepyszne 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 31/10/2014 - 11:01 am

I może podpowiem: osobno ubijam białka i mieszam na samym końcu, placuszki wychodzą bardziej puszyste 😀

Odpowiedz
Malwina 31/10/2014 - 11:24 am

Czyli robisz tak, jak przy leniwych kluskach. Z pewnością są bardziej delikatne 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 15/02/2015 - 1:36 pm

Do otaczania syrników mama stosowała tartą bułkę. ..

Odpowiedz
Anonimowy 17/02/2015 - 9:25 pm

Pyszne…beda czesciej goscic na moim stole..

Odpowiedz
Anonimowy 22/01/2016 - 6:42 pm

znów wyszły pyszne, tym razem zwiększyłam tylko ilość bo z podstawowej to pojadło tylko moje siedmioletnie dziecko 🙂

Odpowiedz
Natalia 26/02/2024 - 11:51 am

Czy syrniki wyjdą na mące pszennej pelnoziarniste j 1850 ?

Odpowiedz
Malwina 29/02/2024 - 10:37 am

Tak, choć bardziej smakowo celowałabym w mąkę orkiszową.

Odpowiedz
Julka 16/06/2016 - 3:50 pm

Pyszne! Co prawda, zawsze wychodzi mi ciut inna konsystencja, ale ciągle smak obłędny 😉 ja leję od razu z łyżki na patelnię i delikatnie rozprowadzam łyżką (z lenistwa nie chce mi się lepić placuszków) a i bez cukru w masie też pyszniutkie, dziękuję za pomysł!

Odpowiedz
Anonimowy 29/05/2017 - 9:57 am

Wlasnie wrocilam z zakupow i bede robila syrniki bo taka ochote nabralam jak czytalam Wasze posty. Pozdrawiam wszystkich

Odpowiedz
Anonimowy 13/11/2017 - 2:06 pm

Najlepsze!

Odpowiedz
megi 14/07/2020 - 5:37 pm

Czy można upiec je w piekarniku zamiast smażyć na patelni na tłuszczu?

Odpowiedz
Malwina 16/07/2020 - 8:00 am

Myślę, że tak. Najlepiej na papierze do pieczenia, aby nie przywarły.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies