Syrniki to rosyjskie placuszki z twarogu, popularne także na Ukrainie i Białorusi. Przygotowuje się je z białego sera, jajek i mąki. Mogą być podawane w wersji wytrawnej lub na słodko, jednak to te drugie są najbardziej popularne. Najczęstszym dodatkiem do masy twarogowej są rodzynki, można także spotkać wersję z dodatkiem innych suszonych owoców.
Aby przygotować idealne syrniki, należy dodać do nich jak najmniejszą ilość mąki, dzięki czemu będą delikatniejsze. Syriniki najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem, z dodatkiem kwaśnej śmietany, konfitury lub świeżych owoców.
SYRNIKI
(ROSJA)
Śniadanie Mistrzów #167
Z naleśnikiem dookoła świata #6
Składniki (na około 6 sztuk):
[przepis własny]
- 250 g twarogu (w kostce)
- 2-4 łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- 50 g mąki (2 kopiaste łyżki)
- 2 łyżki rodzynek**
- mąka do obtoczenia syrników
- do podania: kwaśna śmietana, cukier pudrem, ulubiony dżem lub świeże owoce
Twaróg dokładnie rozgniatamy widelcem (możecie zrobić to także w rozdrabniaczu, by był bardziej gładki). Dodajemy cukier, cynamon, jajko, dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, rodzynki, mieszamy. Ciasto będzie luźne, nie przejmujcie się tym. Na talerzu wysypujemy dodatkową mąkę. Łyżkę zwilżamy wodą, nabieramy porcje ciasta i układamy je na mące. Lekko oprószamy mąką i formujemy dłońmi okrągłe placuszki. Nadmiar mąki strzepujemy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy syrniki z obu stron na rumiano. Należy je delikatnie przewracać na drugą stroną. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z kwaśną śmietaną, cukrem pudrem i ulubioną konfiturą (u nas malinowy dżem).
*do ciasta możecie dodać np. skórkę otartą z pomarańczy lub cytryny, ziarenka z laski wanilii
**jeśli Wasze rodzynki są obeschnięte, namoczcie je w soku (np. pomarańczowym) lub w alkoholu (np. rumie, amaretto). Po namoczeniu należy je dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Czas przygotowania: 15 minut.
25 komentarzy
Muszę ich kiedyś spróbować, wyglądają pysznie 🙂
pyszności:)
Cudowne 🙂 Uwielbiam takie "serniczki z patelni". Najlepiej smakują mi z maminą, domową konfiturą z czereśni.
Pyszności! takie serniczki w wersji mini i w dodatku na szybko 🙂
Pozdrawiam,
Olinka – Smakowy Raj
dużo o nich słyszałam, ale nie miałam okazji próbować! teraz wiem, że sama zrobię – muszą być bardzo smaczne, a ser lubię w każdej postaci 🙂
A więc to z Rosji przywędrowały do nas serniczki z patelni… 🙂
Jak będę miała ochote na sernik na śniadanie to już wiem co zjem 🙂
Robię podobne. Tylko że ja dodaję kaszy manny zamiast mąki. Mój przepis mam od koleżanki, która z kolei przywiozła od swojej teściowej z Rosji. Nie wiem dokładnie z jakiej części Rosji, ale dopytam, bo słyszałam, ze właśnie u nich robi się te placuszki z manną. Twoje wyglądają obłędnie 🙂
Ile sztuk wychodzi z takiej porcji twarogu?
Około 6 dużych, tę informację masz zawartą w poście (obok "składniki").
Ile sztuk wychodzi z takiej porcji twarogu?
Za mało 😉 następnym razem robię z podwójnej porcji to może dla innych coś zostanie 😉
podałam z karmelizowanymi jabłkami i jogurtem, wyszły przepyszne 🙂
I może podpowiem: osobno ubijam białka i mieszam na samym końcu, placuszki wychodzą bardziej puszyste 😀
Czyli robisz tak, jak przy leniwych kluskach. Z pewnością są bardziej delikatne 🙂
Do otaczania syrników mama stosowała tartą bułkę. ..
Pyszne…beda czesciej goscic na moim stole..
znów wyszły pyszne, tym razem zwiększyłam tylko ilość bo z podstawowej to pojadło tylko moje siedmioletnie dziecko 🙂
Czy syrniki wyjdą na mące pszennej pelnoziarniste j 1850 ?
Tak, choć bardziej smakowo celowałabym w mąkę orkiszową.
Pyszne! Co prawda, zawsze wychodzi mi ciut inna konsystencja, ale ciągle smak obłędny 😉 ja leję od razu z łyżki na patelnię i delikatnie rozprowadzam łyżką (z lenistwa nie chce mi się lepić placuszków) a i bez cukru w masie też pyszniutkie, dziękuję za pomysł!
Wlasnie wrocilam z zakupow i bede robila syrniki bo taka ochote nabralam jak czytalam Wasze posty. Pozdrawiam wszystkich
Najlepsze!
Czy można upiec je w piekarniku zamiast smażyć na patelni na tłuszczu?
Myślę, że tak. Najlepiej na papierze do pieczenia, aby nie przywarły.