Pannkakor, szwedzkie naleśniki

przez Malwina
Szwedzkie naleśniki pannkakor

„Pannkaka” w języku szwedzkim oznacza naleśnika. W Szwecji naleśniki smaży się na patelni lub piecze w piekarniku (pieczone naleśniki są popularne także w innych krajach skandynawskich). Naleśniki mogą być podawane ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Z wytrawnych naleśników dość popularny jest Fläskpannkaka, czyli pieczony naleśnik z wieprzowiną, który podaje się z konfiturą z brusznicy. Warto wspomnieć także o pieczonym naleśniku z szafranem (Saffranspannkaka) z Gotlandii, który zachwyca pięknym słonecznym kolorem. Jego bazę stanowi pudding ryżowy. 
Naleśniki przygotowane na patelni są bardzo cienkie, delikatne i przyrumienione. Przypominają francuskie naleśniki. Najczęściej podaje się je z dodatkiem dżemu, owoców (najczęściej truskawek, malin, jagód) oraz bitej śmietany. Często takie naleśniki serwuje się jako deser w czwartki po zupie grochowej (ärtsoppa). To nawiązanie do dawnego zwyczaju, kiedy to należało porządnie się posilić w przeddzień postu. 
Szwedzkie naleśniki przepis
PANNKAKOR
Śniadanie Mistrzów #159
Z naleśnikiem dookoła świata #4

Składniki (na około 8 sztuk):

  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki stopionego masła
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, mleko, jajka i ostudzone stopione masło. Całość mieszamy przy pomocy miksera lub ręcznej trzepaczki (do połączenia składników). Odstawiamy na 15-30 minut. Na patelni do naleśników topimy niewielką ilość masła (lub używamy oleju), przy pomocy chochelki wylewamy porcje ciasta, rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Należy uważać przy odwracaniu naleśników na drugą stronę, ciasto będzie cienkie i delikatne. Pannkakor podajemy z bitą śmietaną, dżemem (u mnie dżem malinowy) i owocami. 
[Wzorowałam się na przepisie z recepten.se]

Przepis na cienkie naleśniki

Czas przygotowania: 20 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

katielissima 15/05/2014 - 7:45 am

mniam – wyglądają pysznie!

Odpowiedz
Arkadiusz Lenart 15/05/2014 - 9:20 am

Wyglądają przepysznie 🙂

Odpowiedz
Magda C. 15/05/2014 - 11:44 am

Kolejne mistrzowskie śniadanie! 🙂
http://www.brulionspadochroniarza.pl

Odpowiedz
teenager ;) 15/05/2014 - 1:01 pm

kolejny przepis na naleśniki, które zapisuję z dużym napisem – MUST EAT! 😀

Odpowiedz
JustInka 15/05/2014 - 1:16 pm

Bardzo smacznie się prezentują! Ostatnio wpadłam w naleśnikowy szał i co chwila smażę je młodemu. Takie to na pełnym wypasie 🙂

Odpowiedz
Rocksanka 15/05/2014 - 2:43 pm

chętnie wypróbuję bo kocham wszelkie naleśniki! <3 🙂

Odpowiedz
Kamciss 15/05/2014 - 6:27 pm

Wyglądają cudownie 🙂 Już znalazły się na mojej liście do zrobienia 🙂

Odpowiedz
Krzepa 15/05/2014 - 9:29 pm

tak mi smaka narobiłaś tymi naleśnikami, że aż sobie jutro zrobię:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies