Placuszki z truskawkami i mascarpone

by Malwina
Placuszki z truskawkami przepis

Co koniecznie trzeba zjeść w sezonie truskawkowym? Poza ciastem i pysznymi deserami, z pewnością śniadaniowe placuszki z ich dodatkiem. W ubiegłym roku prezentowałam Wam przepis na placuszki waniliowe i czekoladowe. Tym razem postawiłam na delikatne placuszki na serku mascarpone. Ciasto wzbogaciłam o dodatek wody różanej, jeśli jednak nie posiadacie jej, lub zwyczajnie za nią nie przepadacie, pomińcie ją w przepisie. Podstawowy przepis możecie dowolnie modyfikować, np. dodać do ciasta skórkę otartą z cytryny, ekstrakt waniliowy lub migdałowy, kakao. Kombinujcie, aż osiągniecie swoje ulubione połączenie smakowe. 


Placuszki z mascarpone przepis

PLACUSZKI Z TRUSKAWKAMI I MASCARPONE


Składniki:
[przepis własny]

  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 80 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • kilka truskawek 
Oddzielamy żółtka od białek. W jednej misce umieszczamy białka, ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce umieszczamy ser mascarpone, mleko, wodę różaną, żółtka, przesianą mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, miksujemy do połączenia. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy białka, za każdym razem mieszając delikatnie do połączenia. Dodajemy odszypułkowane i pokrojone truskawki (dałam łącznie około 12 truskawek), delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Należy uważać przy przewracaniu placuszków na drugą stronę, są dość delikatne. Do smażenia użyjcie patelni z grubym dnem. Placuszki oprószamy cukrem pudrem i zajadamy ze smakiem. 

Czas przygotowania: 20 minut.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

candy 28/05/2014 - 7:53 am

Mniam 🙂 Zjadłabym takiego placuszka 🙂 Ślicznie wyglądają i krzyczą do mnie z ekranu "Zjedz mnie!" 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 28/05/2014 - 12:57 pm

świetne połączenie, chętnie bym zjadła kilka:)

Odpowiedz
Magda C. 28/05/2014 - 1:19 pm

Wyglądają genialnie! Muszą być pycha 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 28/05/2014 - 1:38 pm

z wodą różaną musiały być wyjątkowo smaczne! a mascarpone jeszcze większej delikatności pewnie im dodaje – pysznie! 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 28/05/2014 - 1:52 pm

tak delikatne muszą być z mascarpone! do tego woda różana pewnie dodaję im jeszcze ciekawszego smaku 🙂

Odpowiedz
Kamciss 28/05/2014 - 7:22 pm

Pyszny pomysł! 🙂

Odpowiedz
Majana 28/05/2014 - 7:46 pm

Pyszności! Z truskawkami są extra 🙂

Odpowiedz
Krzepa 28/05/2014 - 9:59 pm

lubię takie:) z wodą różaną jeszcze nie eksperymentowałam…ale chyba czas zacząć

Odpowiedz
Anonimowy 29/05/2014 - 6:58 am

placuszki z mascarpone – uwielbiam, a truskawki do tego to jest to:)

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/06/2014 - 8:46 am

Idealne placuszki dla mojego taty! To ogromny wielbiciel placuszków, zwłaszcza z truskawkami i rabarbarem 🙂 Muszę mu odmienić i zrobić takie 🙂

Odpowiedz
zosiasamosia 05/06/2014 - 1:07 pm

Ile wychodzi tych placuszków i czy można zastąpić cukier puder zwykłym? Jeśli tak, to ile go dać?

Odpowiedz
Malwina 05/06/2014 - 2:08 pm

Około 8-10 placuszków. Możesz użyć zwykłego cukru w tej samej ilości.

Odpowiedz
Anna Kopeć 10/03/2015 - 9:48 am

zrobiłam z jabłkami, pyszniutkie, takie racuchowe

Odpowiedz
Magda Fa 08/02/2016 - 3:44 pm

Super, to ja robię 🙂 Co prawda to nie sezon na truskawki, ale jakoś sobie poradzę

Odpowiedz
Erendis 15/08/2017 - 5:05 pm

Te placuszki zawsze bardzo rozlewają mi się na patelni. Czy przyczyną może być mąka? Używam tylko bezglutenowej

Odpowiedz
Malwina 16/08/2017 - 5:43 am

One są bardzo delikatne, ale jakoś bardzo nie powinny się rozlewać. Następnym razem dosyp troszkę więcej mąki. Używasz jakiegoś gotowego miksu, czy sama mieszasz mąkę?

Odpowiedz

Skomentuj

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies