Szparagi z winegretem i warzywami

przez Malwina
Sałatka ze szparagów z winegretem

Na temat szparagów można by pisać poematy i ckliwe wiersze. Zapewne gdyby Mickiewicz jadał je na co dzień, napisałby odę na ich cześć. Nie wiem, co takiego mają one w sobie, ale są absolutnie przepyszne, szczególnie te zielone. Wiem, że ich smak nie każdemu przypadnie do gustu, mam jednak nadzieję, że większość z Was należy do tych, którzy ze smakiem przez cały maj i czerwiec zajadają się tym warzywem. Na szczęście sezon na szparagi wciąż trwa, możemy więc cieszyć się nimi do woli. 
Tym razem mam dla Was fajny przepis na szparagi z winegretem i warzywami. Najlepiej podawać ją w towarzystwie grzanek z bagietki. Samą sałatkę możecie wzbogacić o dodatek innych warzyw, np. ugotowanych młodych ziemniaków, fasolki szparagowej czy tuńczyka, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej pożywna. 

Przepis na szparagi w winegrecie bierze udział w akcji Zuzi ¡Viva España!

SZPARAGI Z WINEGRETEM I WARZYWAMI


Składniki (na 2 porcje):

  • pół kg zielonych szparagów
  • 1 pomidor
  • 2 jajka, ugotowane na twardo
  • pół malutkiej czerwonej cebulki
  • dressing:: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka octu sherry, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka posiekanych kaparów, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku
Odłamujemy zdrewniałe końcówki od szparagów. Warzywa gotujemy na parze (zajmie to od 4 do 6 minut w zależności od grubości szparagów, po ugotowaniu należy je przelać zimną wodą) lub grillujemy na patelni. Pomidora pozbawiamy pestek, miąższ siekamy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Jajka obieramy, kroimy w ćwiartki. Przygotowujemy winegret: ocet łączymy z oliwą i sokiem z cytryny, dodajemy posiekaną natkę, kapary, doprawiamy solą i pieprzem. Na półmisku układamy szparagi, posypujemy je cebulką i pomidorami, polewamy winegretem. Na wierzchu układamy ćwiartki jajek. Podajemy z dodatkiem grzanek z bagietki. 
 *jeśli chcecie, by sałatka była bardziej pożywna, dodajcie do niej puszkę tuńczyka w sosie własnym

[inspiracją do tego przepisu była receptura C. Roden („The food od Spain”)]

Czas przygotowania: 15 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Kuchnia i Podróże 01/06/2014 - 4:49 pm

Przepięknie podane i na pewno wspaniale smakuje 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 01/06/2014 - 6:35 pm

wygląda smacznie:) trzeba korzystać z sezonu szparagowego:)

Odpowiedz
Justyna Kwil 01/06/2014 - 8:22 pm

Cudowne 🙂

Odpowiedz
Krzepa 01/06/2014 - 10:24 pm

pysznie

Odpowiedz
teenager ;) 02/06/2014 - 4:06 am

szparagi mają w sobie to coś co przyciąga! a już szczególnie tak apetyczne podane- wtedy nie można im się oprzeć 🙂

Odpowiedz
Magda C. 02/06/2014 - 5:55 am

Uwielbiam taką prostotę jeśli chodzi o szparagi 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 02/06/2014 - 9:33 am

Rewelacyjna propozycja szparagowa 🙂

Odpowiedz
Zuzanna 03/06/2014 - 10:48 am

Te szparagi wyglądają wspaniale:) Też jestem zdecydowaną zwolenniczką zielonych szparagów, a białych unikam szerokim łukiem. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji. Pozdrawiam:)

Odpowiedz
JustInka 04/06/2014 - 11:53 am

Na pewno zrobię! Jak wiesz dzięki Tobie pokochałam szparagi. Nawet białe pokonałam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies