Na temat szparagów można by pisać poematy i ckliwe wiersze. Zapewne gdyby Mickiewicz jadał je na co dzień, napisałby odę na ich cześć. Nie wiem, co takiego mają one w sobie, ale są absolutnie przepyszne, szczególnie te zielone. Wiem, że ich smak nie każdemu przypadnie do gustu, mam jednak nadzieję, że większość z Was należy do tych, którzy ze smakiem przez cały maj i czerwiec zajadają się tym warzywem. Na szczęście sezon na szparagi wciąż trwa, możemy więc cieszyć się nimi do woli.
Tym razem mam dla Was fajny przepis na szparagi z winegretem i warzywami. Najlepiej podawać ją w towarzystwie grzanek z bagietki. Samą sałatkę możecie wzbogacić o dodatek innych warzyw, np. ugotowanych młodych ziemniaków, fasolki szparagowej czy tuńczyka, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej pożywna.
Tym razem mam dla Was fajny przepis na szparagi z winegretem i warzywami. Najlepiej podawać ją w towarzystwie grzanek z bagietki. Samą sałatkę możecie wzbogacić o dodatek innych warzyw, np. ugotowanych młodych ziemniaków, fasolki szparagowej czy tuńczyka, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej pożywna.
Przepis na szparagi w winegrecie bierze udział w akcji Zuzi ¡Viva España!
SZPARAGI Z WINEGRETEM I WARZYWAMI
Składniki (na 2 porcje):
- pół kg zielonych szparagów
- 1 pomidor
- 2 jajka, ugotowane na twardo
- pół malutkiej czerwonej cebulki
- dressing:: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka octu sherry, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka posiekanych kaparów, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku
Odłamujemy zdrewniałe końcówki od szparagów. Warzywa gotujemy na parze (zajmie to od 4 do 6 minut w zależności od grubości szparagów, po ugotowaniu należy je przelać zimną wodą) lub grillujemy na patelni. Pomidora pozbawiamy pestek, miąższ siekamy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Jajka obieramy, kroimy w ćwiartki. Przygotowujemy winegret: ocet łączymy z oliwą i sokiem z cytryny, dodajemy posiekaną natkę, kapary, doprawiamy solą i pieprzem. Na półmisku układamy szparagi, posypujemy je cebulką i pomidorami, polewamy winegretem. Na wierzchu układamy ćwiartki jajek. Podajemy z dodatkiem grzanek z bagietki.
*jeśli chcecie, by sałatka była bardziej pożywna, dodajcie do niej puszkę tuńczyka w sosie własnym
[inspiracją do tego przepisu była receptura C. Roden („The food od Spain”)]
Czas przygotowania: 15 minut.
11 komentarzy
Przepięknie podane i na pewno wspaniale smakuje 🙂
wygląda smacznie:) trzeba korzystać z sezonu szparagowego:)
Cudowne 🙂
pysznie
szparagi mają w sobie to coś co przyciąga! a już szczególnie tak apetyczne podane- wtedy nie można im się oprzeć 🙂
Uwielbiam taką prostotę jeśli chodzi o szparagi 🙂
Czym zastąpić jajka
Myślę, że fajnie sprawdzi się tutaj ciecierzyca jako element białkowy 🙂
Rewelacyjna propozycja szparagowa 🙂
Te szparagi wyglądają wspaniale:) Też jestem zdecydowaną zwolenniczką zielonych szparagów, a białych unikam szerokim łukiem. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji. Pozdrawiam:)
Na pewno zrobię! Jak wiesz dzięki Tobie pokochałam szparagi. Nawet białe pokonałam 🙂