Dzień dobry,
Tym razem mam dla Was przepis na prosty obiad z rybą w roli głównej – idealny na piątek. Do tego dania wybrałam polędwicę z dorsza, ale równie dobrze sprawdzi się inna zwarta biała ryba, np. miruna. Delikatne mięso ryby w połączeniu z sosem na bazie pomidorów i wina smakuje wyjątkowo dobrze. Potrawę podałam z brązowym ryżem, ale myślę, że równie fajnie sprawdzi się kremowa polenta lub puree z ziemniaków.
Dorsz z pomidorkami i szpinakiem
Składniki (na 2 porcje):
- 2 kawałki polędwicy z dorsza (po 125 g każdy)
- Sól i pieprz ziołowy do smaku
- Mąka kukurydziana do obtoczenia ryby (opcjonalnie, można pominąć)
- 2 małe czerwone cebule, posiekane w piórka
- 1 duży ząbek czosnku
- 200 g pomidorków koktajlowych (mogą być smutne i pomarszczone – więcej o pomidorach tutaj: kulinarne SOS, czyli jak wykorzystać pomarszczone pomidory)
- 1/3 szklanki białego półwytrawnego wina
- Pół łyżeczki suszonego oregano
- 40 g zielonych oliwek, pokrojonych
- Kilka listków bazylii plus do dekoracji
- Dwie garście miniaturowego szpinaku
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia (rybę smażyłam na oleju ryżowym, sos na oliwie z chili)
Sposób przygotowania:
- Rybę przyprawiamy solą i pieprzem panierujemy w mące. Oczywiście etap panierowania można pominąć.
- Pomidorki kroimy na pół. Rozgrzewamy olej na dwóch patelniach. Na jedną wlałam olej ryżowy i zaczęłam smażyć rybę, na drugą oliwę z chili, aby podkręcić smak pomidorów. Rybę kładziemy na rozgrzany olej, smażymy przez około 3-4 minuty z każdej strony. Jeśli ryba jest grubsza, czas smażenia wydłuży się. Pamiętajcie też o obsmażeniu boków, jeśli ryba była obtoczona w mące. Przy smażeniu bez panierki zużyjemy mniej tłuszczu. Rybę można też upiec (kawałki bez panierki pieczemy w temp. 200 stopni przez około 15 minut).
- Na drugą patelnię dodajemy cebulę, smażymy przez 4-5 minut. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory. Smażymy przez 5 minut. Wlewamy wino, wsypujemy roztarte w palcach oregano. Gotujemy na większym ogniu, aż płyn w połowie się zredukuje.
- Dokładamy na patelnię oliwki, bazylię, szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i krótko podgrzewamy do momentu, aż szpinak zmięknie.
- Rybę nakładamy na talerze, dodajemy zawartość patelni. Podajemy z dodatkiem brązowego ryżu.
Wskazówki:
- W tym daniu można użyć mirunę lub mintaja. Fajnie sprawdzi się też łosoś lub pstrąg łososiowy.
- Kwaskowaty sos dobrze komponuje się z rybą, jeśli jednak macie ochotę, możecie go przełamać odrobiną miodu lub syropu klonowego. A i mały chlust octu balsamicznego zrobi swoje.
- Zamiast zielonych oliwek można dodać oliwki kalamata bez pestek, ewentualnie wzbogacić sos o dodatek kaparów.
2 komentarze
Wyglada obłednie 🙂 Czym moge zastąpić pomidorki, niestety nie możemy wszyscy ich jeść …
Niestety w tym przepisie nie. Pomidorki rozgotowują się i tworzą delikatny sos. Choć na upartego, może kolorowa papryka? Tylko musiałabyś troszkę dłużej smażyć paprykę.