Naleśniki ze szpinakiem i ricottą

przez Malwina
Naleśniki ze szpinakiem przepis

Lubicie naleśniki w wersji wytrawnej? Jeśli tak, to koniecznie wypróbujcie tych cienkich naleśników faszerowanych szpinakiem i ricottą. Idealnie pasuje do nich lekko pikantny sos pomidorowy. Naleśniki, sos i farsz, możecie przygotować dzień wcześniej a później tylko podpiec je w piekarniku.

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ


Składniki (na 5-6 sztuk):
[przepis własny]

  • naleśniki: 100 g mąki pszennej, 1 łyżeczka oleju, pół łyżeczki soli, 2 jajka, 250 ml mleka
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 200 g liści szpinaku 
  • 300 g ricotty
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sos pomidorowy: 400 g przecieru pomidorowego (passata), pół papryczki chili, pół cebuli, 1 łyżeczka octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku
  • listki bazylii do ozdoby
Przygotowujemy naleśniki: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajka, olej, mleko, łączymy wszystkie składniki przy pomocy trzepaczki lub miksera. Odstawiamy na 15 minut lub dłużej. Na patelni do naleśników rozgrzewamy tłuszcz, wlewamy porcję ciasta (pamiętajcie je wymieszać przed smażeniem) i smażymy z obu stron. Odkładamy na talerz. Naleśniki możecie przygotować dzień wcześniej, ułożyć na talerzu, przykryć i przechowywać w lodówce.
Umyte, osuszone liście szpinaku siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Dodajemy czosnek i szpinak, smażymy przez około 2 minuty. Przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. Odsączamy usmażony szpinak z nadmiaru płynu, dodajemy do ricotty. Przyprawiamy solą, pieprzem, skórką z cytryny i gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Każdy naleśnik smarujemy łyżką farszu i zawijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 12-15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni smażymy posiekaną chili i cebulę, dodajemy przecier oraz ocet, podgrzewamy przez 3-4 minuty. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Upieczone naleśniki podajemy razem z sosem oraz listkami bazylii. 
* Do farszu możecie dodatkowo dodać kilka posiekanych suszonych pomidorów (z zalewy). 
** Pod koniec pieczenia możecie posypać naleśniki startą mozzarellą

Naleśniki ze szpinakiem i serem

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Justyna Bąk 19/07/2013 - 5:40 pm

pysznie wyglądają:)

Odpowiedz
Majana 19/07/2013 - 9:45 pm

Piękne zdjęcia Malwinko. Naleśniki wyglądają znakomicie 🙂

Odpowiedz
Malwina 21/07/2013 - 7:12 am

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 20/07/2013 - 3:52 am

akurat naleśniki ze szpinakiem i ricottą uwielbiam i dosyć często je robię !! obłędnie pyszne <3

Odpowiedz
Maggie 22/07/2013 - 2:55 pm

Lubie, i to jeszcze jak! Ten sos mi sie podoba 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 29/07/2013 - 12:45 pm

Malwi uwielbiam pierogi z ricottą i szpinakiem … o naleśnikach jakoś nie pomyślałam …. ale na pewno je zrobię:) buziaki

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies