III Bar Sałatkowy u Peli jest dla mnie doskonałą okazją na poznanie różnych sałatek ze wszystkich stron świata. Ta, którą Wam dziś prezentuję, jest absolutną perełką. Miałam małe problemy z dostaniem pęczaku (do tej pory rzadko stosowałam go w kuchni i chętniej sięgałam po różnej grubości kasze perłowe), jednakże w końcu natrafiłam na niego w jednym z osiedlowych sklepów. Sałatka zawiera sporą ilość białka i witamin, jest sycąca, spokojnie sprawdzi się w roli drugiego śniadania w pracy. To, co najbardziej w niej zachwyca, to niezwykły sos przygotowany z bazylii, suszonych pomidorów i czosnku. Serdecznie Wam polecam tę pyszną sałatkę.
ŚRÓDZIEMNOMORSKA SAŁATKA FASOLOWA Z PĘCZAKIEM (WŁOCHY)
Składniki (a 3-4 porcje):
[przepis pochodzi z TEJ strony]
- 1 i 1/3 szklanki ugotowanego pęczaku
- 1 i 1/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1 i 1/3 szklanki ugotowanej drobnej białej fasolki
- 3 papryki, każda w innym kolorze- u mnie pomarańczowa, żółta i fioletowa
- sos- dwie małe garści liści bazylii, mała garść świeżej natki pietruszki, 10 suszonych pomidorów z oliwy (lub więcej wedle preferencji), 2 duże ząbki czosnku, 6 łyżek oliwy, 6 łyżek octu z białego wina, 2 łyżki soku z cytryny
Papryki myjemy, czyścimy, kroimy w kostkę. W misce umieszczamy ciecierzycę, fasolkę, zimny pęczak i papryki. Przygotowujemy sos- w wysokim pojemniku za pomocą blendera miksujemy czosnek, pomidory, bazylię, natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę i ocet. Sałatkę delikatnie mieszamy z sosem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja doprawiłam jedynie pieprzem).
Przepis dodaję do akcji Peli- III Bar sałatkowy, akcji Shinju- Paprykujemy 2, akcji Ani- Warzywa psiankowate, akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny oraz akcji Kuchnie świata…od kuchni.
20 komentarzy
nawet kolorystyka taka jesienna w tej sałatce:-)
Pysznie! W te wakacje przekonałam się o świetnym smaku ciecierzycy i na pewno wypróbuję kiedyś tę sałatkę!
O tak! To nasze ulubione smaki! Koniecznie do wypróbowania – zwłaszcza, że mamy trochę zamrożonej ugotowanej ciecierzycy 🙂
Świetna sałatka. Dawno nie jadłam pęczaku, a bardzo lubię 😀
Nigdy nie próbowałam pęczaku, ale sałatka wygląda bardzo kusząco. 🙂
przepadam – co ja mówię, UWIELBIAM! – sałatki z pęczakiem!
Yummy & Tasty
Zapisuję przepis, świetne połączenie smaków 🙂
Nie przepadam za pęczakiem, ale u Ciebie wygląda pysznie 🙂 Pozdrawiam
smakowicie wyglada – uwielbiam fasolke 🙂
Pyszna sałatka!Bardzo mi sie podoba:)
pycha wyglada i coś dla mnie! 🙂
uwielbiam takie przepisy! 🙂
dziękuje bardzo – ale jeszcze muszę popracować nad sobą 🙂
Osobiście uwielbiam wszystkie rośliny strączkowe i wszelakie kasze, to na pewno super połączenie 🙂
To zdecydowanie sałatka dla mnie, i fasolka i pęczak, to lubie:)
Pięknie się zapowiada ta sałatka, muszę się skusić 🙂 ciekawy ten dodatek pęczaka 🙂
Nigdy nie jadłem pęczaku, bardzo ciekawe. Muszę z tym blogiem moim coś zrobić bo Twój jakiś przestronniejszy. pzdr
Włoskie klimaty Malwinko….pysznie wygląda, jeszcze nie jadłam ale wypróbuje….pozdrawiam…
Lubię wloską kuchnię a składniki mi odpowiadają…co ja mówię wszystko wygląda pysznie:-)
MNiam! ;-))) Wygląda smakowicie!
http://www.przysmakiewy.pl
Uwielbiam pęczak! Ale dotąd jadłam go w zupie lub z sosem. Właśnie zrobiłam sałatkę i zjadłam kopiasty talerz 🙂 Mam jednak wrażenie ze czegoś mi w niej brakuje. Nie mam octy z białego wina, mam balsamiczny. Dodać czy nie? Bo wydaje mi się trochę za intensywny do sałatki.
@Monique- przepraszam, że tak późno odpowiadam.Ocet balsamiczny zdecydowanie odpada i w tej sałatce się nie sprawdzi. Lepiej dodać troszkę więcej soku z cytryny zamiast octu winnego. Mi osobiście sos bardzo smakował- doprawiłam go sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Może pokombinuj z proporcjami – dodaj więcej pomidorków albo bazylii?