Śródziemnomorska sałatka fasolowa z pęczakiem

przez Malwina

III Bar Sałatkowy u Peli jest dla mnie doskonałą okazją na poznanie różnych sałatek ze wszystkich stron świata. Ta, którą Wam dziś prezentuję, jest absolutną perełką. Miałam małe problemy z dostaniem pęczaku (do tej pory rzadko stosowałam go w kuchni i chętniej sięgałam po różnej grubości kasze perłowe), jednakże w końcu natrafiłam na niego w jednym z osiedlowych sklepów. Sałatka zawiera sporą ilość białka i witamin, jest sycąca, spokojnie sprawdzi się w roli drugiego śniadania  w pracy. To, co najbardziej w niej zachwyca, to niezwykły sos przygotowany z bazylii, suszonych pomidorów i czosnku. Serdecznie Wam polecam tę pyszną sałatkę. 

ŚRÓDZIEMNOMORSKA SAŁATKA FASOLOWA Z PĘCZAKIEM (WŁOCHY)

Składniki (a 3-4 porcje):
[przepis pochodzi z TEJ strony]

  • 1 i 1/3 szklanki ugotowanego pęczaku
  • 1 i 1/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 i 1/3 szklanki ugotowanej drobnej białej fasolki
  • 3 papryki, każda w innym kolorze- u mnie pomarańczowa, żółta i fioletowa
  • sos- dwie małe garści liści bazylii, mała garść świeżej natki pietruszki, 10 suszonych pomidorów z oliwy (lub więcej wedle preferencji), 2 duże ząbki czosnku, 6 łyżek oliwy, 6 łyżek octu z białego wina, 2 łyżki soku z cytryny

Papryki myjemy, czyścimy, kroimy w kostkę. W misce umieszczamy ciecierzycę, fasolkę, zimny pęczak i papryki. Przygotowujemy sos- w wysokim pojemniku za pomocą blendera miksujemy czosnek, pomidory, bazylię, natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę i ocet. Sałatkę delikatnie mieszamy z sosem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja doprawiłam jedynie pieprzem).
Przepis dodaję do akcji Peli- III Bar sałatkowy, akcji Shinju- Paprykujemy 2, akcji Ani- Warzywa psiankowate, akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny oraz akcji Kuchnie świata…od kuchni. 

20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

asieja 22/09/2011 - 4:39 pm

nawet kolorystyka taka jesienna w tej sałatce:-)

Odpowiedz
Anonimowy 22/09/2011 - 4:43 pm

Pysznie! W te wakacje przekonałam się o świetnym smaku ciecierzycy i na pewno wypróbuję kiedyś tę sałatkę!

Odpowiedz
lyzka.czy.widelec 22/09/2011 - 5:05 pm

O tak! To nasze ulubione smaki! Koniecznie do wypróbowania – zwłaszcza, że mamy trochę zamrożonej ugotowanej ciecierzycy 🙂

Odpowiedz
slyvvia 22/09/2011 - 5:24 pm

Świetna sałatka. Dawno nie jadłam pęczaku, a bardzo lubię 😀

Odpowiedz
Anonimowy 22/09/2011 - 5:37 pm

Nigdy nie próbowałam pęczaku, ale sałatka wygląda bardzo kusząco. 🙂

Odpowiedz
małgo 22/09/2011 - 5:57 pm

przepadam – co ja mówię, UWIELBIAM! – sałatki z pęczakiem!
Yummy & Tasty

Odpowiedz
kikimora 22/09/2011 - 6:10 pm

Zapisuję przepis, świetne połączenie smaków 🙂

Odpowiedz
Kamila 22/09/2011 - 6:20 pm

Nie przepadam za pęczakiem, ale u Ciebie wygląda pysznie 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Małgosia 22/09/2011 - 6:56 pm

smakowicie wyglada – uwielbiam fasolke 🙂

Odpowiedz
Majana 22/09/2011 - 7:01 pm

Pyszna sałatka!Bardzo mi sie podoba:)

Odpowiedz
aniamaria 22/09/2011 - 7:15 pm

pycha wyglada i coś dla mnie! 🙂
uwielbiam takie przepisy! 🙂

dziękuje bardzo – ale jeszcze muszę popracować nad sobą 🙂

Odpowiedz
Zaetar 23/09/2011 - 6:02 am

Osobiście uwielbiam wszystkie rośliny strączkowe i wszelakie kasze, to na pewno super połączenie 🙂

Odpowiedz
żenia 23/09/2011 - 7:41 am

To zdecydowanie sałatka dla mnie, i fasolka i pęczak, to lubie:)

Odpowiedz
magda k. 23/09/2011 - 8:28 am

Pięknie się zapowiada ta sałatka, muszę się skusić 🙂 ciekawy ten dodatek pęczaka 🙂

Odpowiedz
tjaryma 23/09/2011 - 11:39 am

Nigdy nie jadłem pęczaku, bardzo ciekawe. Muszę z tym blogiem moim coś zrobić bo Twój jakiś przestronniejszy. pzdr

Odpowiedz
bastamb 23/09/2011 - 1:22 pm

Włoskie klimaty Malwinko….pysznie wygląda, jeszcze nie jadłam ale wypróbuje….pozdrawiam…

Odpowiedz
Dorota 24/09/2011 - 5:59 pm

Lubię wloską kuchnię a składniki mi odpowiadają…co ja mówię wszystko wygląda pysznie:-)

Odpowiedz
Biedr_ona 25/09/2011 - 1:46 pm

MNiam! ;-))) Wygląda smakowicie!

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Monique 25/09/2011 - 5:51 pm

Uwielbiam pęczak! Ale dotąd jadłam go w zupie lub z sosem. Właśnie zrobiłam sałatkę i zjadłam kopiasty talerz 🙂 Mam jednak wrażenie ze czegoś mi w niej brakuje. Nie mam octy z białego wina, mam balsamiczny. Dodać czy nie? Bo wydaje mi się trochę za intensywny do sałatki.

Odpowiedz
Malwina 26/09/2011 - 6:45 am

@Monique- przepraszam, że tak późno odpowiadam.Ocet balsamiczny zdecydowanie odpada i w tej sałatce się nie sprawdzi. Lepiej dodać troszkę więcej soku z cytryny zamiast octu winnego. Mi osobiście sos bardzo smakował- doprawiłam go sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Może pokombinuj z proporcjami – dodaj więcej pomidorków albo bazylii?

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies