W sezonie letnim uwielbiam przygotowywać na śniadanie placuszki z dodatkiem owoców. W ubiegłym tygodniu prezentowałam Wam placuszki z jagodami. Tym razem przyszła kolej na placuszki na serku waniliowym. Są one bardzo delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Owoców nie dodawałam do ciasta tylko podałam je jako dodatek.
PLACUSZKI WANILIOWE
Śniadanie Mistrzów #59
Śniadanie Mistrzów #59
Składniki (na około 6 stuk):
[przepis własny]
- 140 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 50 g mąki
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, łączymy przy pomocy miksera lub trzepaczki. Na patelni rozgrzewamy olej, chochelką wlewamy porcje ciasta, smażymy na rumiano z obu stron. Placuszki są bardzo delikatne, należy uważać przy przewracaniu ich na drugą stronę. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i porzeczkami.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
7 komentarzy
Pycha, mniam 🙂
zdecydowanie jedne z najpyszniejszych placuszków, pysznie podane z malinkami *-*
Waniliowe placuszki, o tak, bardzo fajne 🙂
Wyglądają pysznie. Może ktoś mi kiedyś takie poda na śniadanie 🙂
pysznie wyglądają:)
szybkie, proste i na pewno bardzo smaczne 😉
Pięknee placuszki , pięknie tutaj u Ciebie tak ogólnie – można tak patrzeć na Twoje zdjęcia bez końca! :)[do czasu, aż się nie zgłodnieje;-))]