Polędwiczki w sosie pomidorowym po marokańsku

przez Malwina

To kolejna propozycja dla wielbicieli kurczaka. Delikatne polędwiczki w aromatycznym sosie z dodatkiem papryki. Jeśli lubicie połączenie mięsa z owocami, z pewnością przypadnie Wam to danie do gustu. Pachnie i smakuje obłędnie a do tego świetnie rozgrzewa w chłodny dzień. 

POLĘDWICZKI W SOSIE POMIDOROWYM PO MAROKAŃSKU 

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 2 małe szalotki, drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekany
  • 450 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę
  • 1 żółtka papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 800 g siekanych pomidorów z puszki wraz z zalewą
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 laska cynamonu
  • pół łyżeczki zmielonej kolendry
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 1 płaska łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy szalotki i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron. Dorzucamy papryki, rodzynki, dodajemy pomidory, bulion, laskę cynamonu, kmin, kolendrę, słodką i wędzoną paprykę, kardamon. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kaszą kuskus. 

Czas przygotowania: 30 minut

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

kulinarne-smaki 28/12/2012 - 4:54 pm

Zachwycają mnie te marokańskie klimaty

Odpowiedz
thiessa 28/12/2012 - 5:06 pm

Uff z kurczaka. A juz wyobrazilam sobie wieprzowe i jakos mi zazgrzytalo z kuchnia marokanska:-) Ale przepis bardzo fajny.

Odpowiedz
Marzena 28/12/2012 - 6:39 pm

mmm wyglądają naprawdę pysznie, a te kolory 🙂 chyba wiem co będzie jutro na obiad 🙂

Odpowiedz
Olka 28/12/2012 - 6:57 pm

Jak zwykle u Ciebie mięsko smakowite i kolorowe.

Odpowiedz
Dota|oneginetatopa 28/12/2012 - 7:46 pm

super i śliczne zdjęcia jak zwykle:)

Odpowiedz
pasjonatka 28/12/2012 - 9:46 pm

dobre 😉

Odpowiedz
Antenka 28/12/2012 - 10:06 pm

aż mi ślinka cieknie:) po świętach mam ochotę na własnie takie jedzonko:)

Odpowiedz
Anonimowy 28/12/2012 - 10:15 pm

Świetnie to wygląda. Ech, niech już mi się skończą te świąteczne resztki, chcę zjeść coś normalnego……

Odpowiedz
pasjonatka 29/12/2012 - 8:49 am

Otagowałam Cię, zapraszam do zabawy :))

http://ugotowane-z-pasja.blogspot.com/2012/12/tag.html

Odpowiedz
Kamila 29/12/2012 - 9:43 am

Bardzo fajny sposób na kurczaka. Podoba mi się 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Majana 29/12/2012 - 2:51 pm

Piękne i apetyczne są bardzo !:)

Odpowiedz
Ania 29/10/2019 - 11:18 am

Ciekawy przepis, muszę wypróbować ! dzięki za inspirację 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies