Panini przygotowuję zazwyczaj z ciabatty, jednak tym razem w ramach wyjątku podyktowanego lenistwem, za bazę do tych pysznych kanapek posłużył mi chleb. By przygotować te pyszne kanapki na ciepło wystarczy Wam kilka składników: domowe pesto, pomidor, mozzarella i bazylia. Wypróbujcie je koniecznie. Świetnie sprawdzą się na śniadanie lub kolację.
PANINO CAPRESE (WŁOCHY)
Śniadanie Mistrzów #60
Składniki (na 1 porcję):
- 4 kromki chleba
- pesto z suszonych pomidorów
- 1 pomidor
- 1 opakowanie mozzarelli (125 g)
- garść listków bazylii
Każdą kromkę smarujemy pomidorowym pesto (możecie odciąć z chleba skórkę skórkę). Na dwóch układamy plastry mozzarelli, pomidora, listki bazylii. Na wierzch kładziemy drugą kromkę (stroną posmarowaną pesto do środka). Grillujemy z obu stron, aż chleb stanie się chrupiący. Zamiast chleba możecie użyć do przygotowania panini ciabattę. Do przygotowania tych sandwichy możecie wykorzystać opiekacz do chleba.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
5 komentarzy
mmm, pyszności! U mnie dziś też włoskie smaki 🙂
pychota !! takie połączenie smaków to ja lubię ;D
pyszne na śniadanie:)
Na śniadanie idealne!
Nie trzeba mnie dlugo namawiac na takie sniadanie 🙂