Zupa kurkowa

przez Malwina
Zupa z kurek
Zupa kurkowa

Dzień dobry,

Tym razem na tapet wzięłam przepis na zupę kurkową. Jest sycąca i przyjemnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Na jesienny obiad sprawdzi się doskonale. Zupę tę możecie przygotować na bulionie warzywnym lub mięsnym. Ja tym razem bazowałam na wywarze z drobiu i warzyw. Mięso wykorzystałam później do przygotowania potrawki z kurczaka i marchewki, z kolei warzywa przerobiłam na „gerberka” z ziołami dla naszych ogoniastych przyjaciół. Tym sposobem, nic się nie zmarnowało. A Wy, macie swoje sprawdzone patenty na niemarnowanie żywności?

 

Zupa z kurek
Zupa kurkowa

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1,2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego (ewentualnie niezbyt tłustego rosołu)
  • 1 cebula
  • 150 g wędzonego boczku (u mnie surowy)
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 300 g kurek
  • 150 g kwaśnej śmietany (10, 12 lub 18 %) w temperaturze pokojowej
  • klarowane masło do smażenia
  • 3/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić zupę z kurek?

Zaczynamy od oczyszczenia kurek. Jak to zrobić, przeczytacie we wpisie – jak czyścić kurki? Małe kurki pozostawiamy w całości, większe kroimy w kawałki. Cebulę drobno siekamy. Boczek kroimy w kostkę. Marchewki obieramy, kroimy w drobną  kostkę. Ziemniaki kroimy w kostkę o boku około 3 cm. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek. Smażymy przez 5-6 minut. Dodajemy cebulę, smażymy dalej przez 3 minuty. Jeśli boczek jest dość chudy, dodajemy na patelnię kawałek klarowanego masła. Kolejno wrzucamy marchewkę, smażymy przez 3 minuty. Do bulionu dokładamy zawartość patelni, ziemniaki, kurki. Zagotowujemy, dodajemy roztarty w palcach tymianek. Gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków. Zajmie to około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę do smaku solą oraz pieprzem. Do śmietany dodajemy 2-3 małe chochelki gorącego wywaru, za każdym razem mieszając do połączenia. Śmietanę wlewamy do zupy, mieszamy. Po ponownym zagotowaniu zupy, nalewamy ją na talerze. Zupa z kurek jest smaczniejsza kolejnego dnia po przygotowaniu.
Zupa z kurek

 

Zupa z kurek
Zupa kurkowa

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

Angelika i Monika Candy Pandas 05/10/2017 - 3:15 pm

Nigdy nie jadłyśmy tak apetycznej zupy 😀 I do tego z kurkami! Ostatnio mamy szaloną ochotę na grzyby 😀

Odpowiedz
Malwina 09/10/2017 - 12:04 pm

W końcu sezon zobowiązuje 😉

Odpowiedz
Dorota 05/10/2017 - 5:28 pm

Lubię wszelkiej maści zupy grzybowe, ale kurkowej jeszcze nie jadłam. Gotowałam, co prawda, żur (a może barszcz)z kurkami, wg Twojego przepisu, ale to jednak inna zupa. Zdjęci, rzecz jasna, nawet największego niejadka, zachęciłyby do jedzenia.

Odpowiedz
Malwina 09/10/2017 - 12:05 pm

Dziękuję za miłe słowa Dorotko 🙂

Odpowiedz
Monika St 05/10/2017 - 5:40 pm

Wygląda przepysznie! Moje kurki czekają na zupkę 😉

Odpowiedz
Anna S. 05/10/2017 - 8:19 pm

Bardzo lubię kurki i zupki z ich wykorzystaniem 🙂 Pyszności 🙂

Odpowiedz
Ellie 05/10/2017 - 9:05 pm

Wygląda niesamowicie apetycznie! Właśnie sobie uświadomiłam jak rzadko jadam zupy – muszę to szybko nadrobić^^ a zdjęcia cudowne, piękna stylizacja

Odpowiedz
Malwina 09/10/2017 - 12:05 pm

Dziękuję :*

Odpowiedz
Martyna Jacko 05/10/2017 - 9:19 pm

Dałabym się pokroić za tą zupkę! :O

Odpowiedz
Malwina 09/10/2017 - 12:05 pm

Zapraszam na obiad 😉

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 05/10/2017 - 10:04 pm

Pachnie przez monitor:))) chętnie przygarnęłabym talerz takiej zupy:)

Odpowiedz
Kathy Leonia 06/10/2017 - 5:41 am

kocham kurki w każdej postaci:)

Odpowiedz
Megly 06/10/2017 - 5:43 am

Zupka jest po prostu przefajna.
W sumie – mogłabym taką zrobić.
Jestem ciekawa tego smaku. Sama robię grzybkowe podobnie, ale kurkowa to dla mnie nowość.
Pozdrowionka piątkowe 🙂

Odpowiedz
EllaCanto 06/10/2017 - 10:47 am

Jak patrzę, ile przepisów czarujesz z tych kurek, to pluję sobie w brodę, że nie korzystam z nich w takiej częstotliwości 😀 Zupy kurkowej nie jadłam, jadłam jedynie grzybową, którą… uwielbiam!

Odpowiedz
Malwina 09/10/2017 - 12:06 pm

Też jestem wielką miłośniczką zup grzybowych, ale chyba najbardziej lubię tę na suszonych grzybach 🙂

Odpowiedz
Ania S 06/10/2017 - 11:34 am

Zupa wygląda smakowicie i wersję bez boczku chętnie bym zjadła. Trudno mi wyobrazić sobie jej smak, bo nigdy nie jadłam ani kurek, ani boczku, ale podoba mi się gęstość 😉
A co do warzyw z wywaru to zawsze je jem – używam marchewek, pietruszki i selera i wszystkie te warzywa uwielbiam ugotowane.

Odpowiedz
Malwina 09/10/2017 - 12:07 pm

Ja nie przepadam za gotowanymi warzywami z wywaru. Jedyne, co zdarza mi się wykorzystywać, to selera. To świetny dodatek do wege past kanapkowych, np. z dodatkiem ciecierzycy.

Odpowiedz
Patrycja 06/10/2017 - 12:57 pm

Na pewno jest pyszna i aromatyczna!

Odpowiedz
Dolce120 06/10/2017 - 8:24 pm

Jaka aromatyczna zupka :))
https://smilingshrimp.blogspot.com/

Odpowiedz
mlodakk 07/10/2017 - 8:55 am

Zupki grzybowe są pyszne uwielbiam:)

Odpowiedz
Ervisha 08/10/2017 - 4:41 am

Gęsta i pożywna 😉

Odpowiedz
Sandra Kozłowska 08/10/2017 - 6:13 pm

uwielbiam kurkową zupę! Wygląda bardzo apetycznie:)
Sandicious

Odpowiedz
Marta Langier 08/10/2017 - 7:42 pm

Pyszna, sycąca zupka. Narobiłaś mi mega apetytu 😉

Odpowiedz
Magda 09/10/2017 - 7:54 am

Super, kurkowa zupa smakuje bosko 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies