Dzień dobry,
To już ostatnie danie z kuchni gruzińskiej. Odżahuri to rodzinny obiad, na który składa się mięso i ziemniaki. Danie bardzo sycące, dość tłuste i kaloryczne, ale też bardzo smaczne.
Swój przepis wzorowałam na jednej z receptur ze strony Georgian Recipes. Boczek, ziemniaki, świeże warzywa i słony ser imeretyński tworzą naprawdę świetne zestawienie smaków. Wspomniany ser jest dość trudno dostępny, za to prosty do wykonania w domowych warunkach. Możecie go pominąć w przepisie lub postawić na inny ser solankowy, np. fetę, która tu również super pasuje.
Sałatka ziemniaczana z boczkiem
1 porcja ma 468 kcal (22 B, 45 W, 21 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 400 g ziemniaków o dużej zawartości skrobi (waga po obraniu)
- 150 g surowego wędzonego boczku
- 2 małe czerwone cebule
- Pół zielonego chili (pomińcie, jeśli nie przepadacie za pikantnymi daniami)
- 1 dojrzały pomidor
- 2 ogórki gruntowe
- 100 g sera imeretyńskiego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka octu z białego wina
- Sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki kroimy w półksiężyce, boczek w grubą kostkę. Cebulę siekamy w piórka lub krążki, chili w plasterki.
- Na dużej patelni smażymy boczek 5–6 minut, dokładamy ziemniaki, lekko solimy i smażymy dalej do miękkości. W razie potrzeby dolewamy olej na patelnię. Pod koniec dodajemy połowę cebuli, krótko przesmażamy. Takie wykonanie zakłada oryginalny przepis. Jeśli chcecie zrobić wersję troszkę lżejszą, przygotujcie danie tak, jak zrobiłam to ja. Ziemniaki obsmażyłam przez 8 minut, doprawiłam solą, dodałam połowę cebuli, a następnie przełożyłam zawartość patelni do naczynia żaroodpornego. Przykryłam i piekłam w temp. 180 stopni z termoobiegiem 40 minut do miękkości ziemniaków. Pod koniec zdjęłam pokrywkę, by troszkę przypiec ziemniaki.
- Pomidor kroimy w grubszą kostkę, ogórki w plasterki. Ser kruszymy. Ziemniaki z boczkiem polewamy octem, dodajemy warzywa, ser, posypujemy natką pietruszki.