Makaron z bakłażanem i pomidorami

przez Malwina

Bakłażany w tym roku są wyjątkowo smaczne i mogłabym jeść je codziennie. Zresztą na blogu ostatnio pojawiło się sporo przepisów z dodatkiem tego warzywa, m.in. adżapsandali, zapiekanka grecka, kociołek gruziński. Teraz pora na danie na bazie makaronu.

Świeże zioła i czosnek dodane pod sam koniec gotowania do sosu sprawiają, że nabiera on cudownego aromatu. Po nałożeniu dania na talerze posypcie je fetą lub jej roślinnym zamiennikiem. Będzie jeszcze smaczniej. Zróbcie sobie taki obiad, póki są jeszcze dobre bakłażany.

Makaron z bakłażanem i pomidorami

1 porcja ma 503 kcal (22 B, 72 W, 13 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 biała cebula
  • Kawałek świeżej papryczki chili
  • 1 mały bakłażan (250 g)
  • 400 g siekanych pomidorów z kartonika
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Odrobina erytrolu do smaku
  • 150 g ugotowanej drobnej białej fasoli lub ciecierzycy (waga po odcieku)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól do smaku
  • 50 g sera feta lub roślinnego zamiennika
  • 2 łyżeczki oliwy do smażenia
  • 120 g makaronu (najbardziej pasował mi tu rigatoni, ale miałam jedynie grube fusilli)

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w kostkę, chili drobno siekamy. Bakłażan kroimy wzdłuż na 4 części, koleino w cienkie plasterki, oprószamy solą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie płuczemy go w zimnej wodzie i odciskamy.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy 4 minuty. Dodajemy chili i bakłażan, smażymy dalej 5–6 minut. Wlewamy pomidory, ocet, 1/3 szklanki wody. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy około 20–30 minut do miękkości bakłażana. Warzywo powinno się prawie rozpadać.
  3. Sos doprawiamy odrobiną erytrolu, dodajemy fasolę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, paprykę w proszku, sól. Mieszamy i gotujemy 3 minuty.
  4. W trakcie przygotowania sosu wstawiamy makaron i gotujemy al dente. Odcedzamy, dodajemy do sosu, mieszamy i nakładamy na talerze. Danie podajemy posypane pokruszoną fetą.
0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies