Adżapsandali z ciecierzycą

przez Malwina

Dzień dobry,

Dziś mam dla Was pomysł na bezmięsny obiad. To jedno z moich ulubionych dań kuchni gruzińskiej, do którego wracam nadzwyczaj często. Teraz, gdy bakłażany i pomidory są najsmaczniejsze, smakuje najlepiej.

Adżapsandali, bo o nim mowa, wzbogaciłam o dodatek białka w postaci ugotowanej ciecierzycy. Dobrze sprawdzą się też inne strączki, choćby fasola, a także tofu i tempeh. Te ostatnie najlepiej obsmażyć przed dodaniem do potrawy. Lubię to danie także na zimno, dlatego chętnie pakuję je do swojego lunchboxu. Świeży czosnek i spora ilość ziół nadają mu wyjątkowego smaku. Serio – koperek i pomidory to jest mega połączenie. Wypróbujcie koniecznie.

Adżapsandali z ciecierzycą

1 porcja ma 450 kcal (16 B, 66 W, 11 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 duża cebula
  • 1 bakłażan (300 g)
  • 350 g obranych ziemniaków o dużej zawartości skrobi (typ BC)
  • Pół zielonej papryczki chili
  • 500 g siekanych pomidorów z kartonika lub 700 g świeżych
  • 200 g ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy (waga po odcieku)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • Sól do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w kostkę, bakłażan w plastry (jeśli warzywo jest duże, przekrójcie plastry na 2 lub nawet 4 części), chili drobno siekamy. Ziemniaki kroimy w równe plastry o grubości około 1 cm.
  2. Bakłażan oprószamy solą i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie płuczemy go i odciskamy z wody.
  3. Na dużej i szerokiej patelni (ważne) rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, smażymy 3 minuty. Dodajemy bakłażan i ziemniaki. Smażymy dalej 6–7 minut.
  4. Dodajemy chili, pomidory, około pół szklanki wody. Przykrywamy patelnię i gotujemy do miękkości warzyw, często mieszając. W razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody na patelnię. Zajmie to około 20–25 minut.
  5. Pod koniec dodajemy ciecierzycę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła i sól do smaku. Podgrzewamy 3 minuty. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce przez 2–3 dni.

0 komentarz
1

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies