Razowa pizza z pomidorami i fetą

przez Malwina
Razowa pizza z pomidorami
Razowa pizza z pomidorami i fetą
Pozostajemy w klimatach kuchni śródziemnomorskiej. Dziś mam dla Was pizzę, troszkę zdrowszą, bo na mące razowej i z duuuużą ilością kolorowych pomidorów (wykorzystałam pięć odmian). Jak na pizzę przystało, znalazł się na niej także ser, jednak nie ciągnąca się mozzarellą a feta i to w niedużej ilości. Taki flatbread możecie zjeść ze smakiem na kolację lub zapakować do lunchbox’u i zabrać ze sobą do pracy lub na wycieczkę. Polecam Wam serdecznie, szczególnie w okresie letnim. 

Przepis na pizzę z pomidorami bierze udział w akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 2014.

Pizza na spodzie z mąki razowej

RAZOWA PIZZA Z POMIDORAMI I FETĄ


Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej (u mnie typ 1850)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 650)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 18 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody 
  • 3 łyżki oliwy
  • wierzch pizzy: posiekana biała cebula, pomidory (najlepiej kilka odmian) pokrojone w plastry, oliwki (zielone lub czarne), suszone oregano i bazylia, sól morska, pokruszona feta
Przygotowujemy ciasto na pizzę: w misce umieszczamy mąkę pszenną i mąkę pszenną razową. Dodajemy sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby lekko podsypując je mąką pszenną. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości.
Pieczenie pizzy: Blachę do pieczenia wysypujemy mąką, przekładamy na nią ciasto i rozciągamy dłońmi na cienki placek (może być grubszy, jeśli takie ciasto wolicie). Na wierzchu układamy posiekaną w piórka cebulę, plastry pomidorów, oliwki. Całość posypujemy suszonym oregano i bazylią,  oprószamy solą. Pieczemy w temp. 230 stopni przez około 15-20 minut  (aż spód będzie ładnie przypieczony a brzegi chrupiące). Po około 10 minutach od wstawienia pizzy posypujemy ją fetą. Upieczoną pizzę dzielimy na kawałki i podajemy. 
Pizza z mąką razową

Czas przygotowania: 2 godziny.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

mopswkuchni 13/08/2014 - 10:51 am

Jak już będę miała dostęp do piekarnika, to zrobię taką 😉

Odpowiedz
Marta- Taste Eat 14/08/2014 - 6:13 am

Śliczna… i bardzo trafia w moje smaki:)

Odpowiedz
Magda C. 14/08/2014 - 7:46 pm

Cudownie wygląda ta pizza 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/08/2014 - 8:33 am

Przepiękna pizza!

Odpowiedz
JustInka 25/08/2014 - 12:52 pm

Te żółte pomidorki wyglądają obłędnie!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies