Grecka zapiekanka z kurczakiem i makaronem

przez Malwina

Dzień dobry,

Drugi przepis, który wybrałam z książki Vefy to zapiekanka z kurczakiem i makaronem. Banalnie prosta w przygotowaniu, łatwa w przechowywaniu i odgrzewaniu. Myślę, że ten przepis będzie w sam raz na obiad dla całej rodziny.

Plusem tego dania jest to, że wszystko przygotujemy w jednym garnku – mięso, warzywa, sos i makaron. Potem wystarczy przełożyć potrawę o naczynia żaroodpornego, posypać serem i zapiec. Postawcie na intensywny w smaku ser, np. cheddar. Nie szalejcie jednak z jego ilością, aby nie przytłoczyć pozostałych składników.

Zapiekanka z kurczakiem i makaronem

1 porcja 454 kcal (31 B, 41 W, 18 T)

Składniki (na 3 porcje):

  • Pół białej cebuli, posiekanej w piórka
  • 300 g mięsa z udek kurczaka
  • 1 mały bakłażan (200 g)
  • 1 mała cukinia (200 g)
  • Pół czerwonej papryki (80 g)
  • Pół zielonej papryki (80 g)
  • 300 g siekanych pomidorów z puszki
  • 250 ml wody lub wywaru warzywnego
  • 120 g makaronu kritharaki lub orzo
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • Erytrol lub cukier do przełamania smaku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 60 g sera żółtego, np. cheddar.
  • Bazylia do posypania

Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem i makaronem?

  1. Mięso kroimy w niedużą kostkę, bakłażan, cukinię i papryki w kostkę o boku 1,5 cm.
  2. W szerokim garnku z grubym dnem lub na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i mięso, smażymy 5 minut. Dokładamy bakłażan, cukinię, papryki, smażymy kolejne 7–10 minut, często mieszając. Wlewamy pomidory, wywar lub wodę, wsypujemy makaron. Przykrywamy i gotujemy do miękkości makaronu i zgęstnienia. Jeśli całość zbyt mocno zgęstnieje, dolewamy niewielką ilość wody.
  3. Danie doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano. Wlewamy ocet, mieszamy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę erytrolu lub octu do sosu.
  4. Danie przekładamy do naczynia do zapiekania, posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i zapiekamy około 10 minut.

Przechowywanie: Danie można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez 2–3 dni. Można od razu przełożyć je do naczynia do zapiekania, posypać wierzch serem, szczelnie przykryć i włożyć do lodówki. Później wystarczy ocieplić naczynie i zapiec danie w piekarniku.

0 komentarz
5

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies