Tosty z pomidorami, fetą i piklowaną cebulką

przez Malwina

Tym razem przepis w duchu zero waste. Jeśli zostanie Wam nie pierwszej już świeżości pieczywo, to najlepiej „przerobić” je na takie tosty. Proste, szybkie i w wersji na wypasie. Bazą do mojego śniadania był chleb ziołowy z oliwkami.

Jeśli będziecie bazować na zwykłym pszennym chlebie, to warto masę jajeczną wzbogacić o dodatek ziół. Dobrze sprawdzą się oregano, bazylia, nać pietruszki czy tymianek. Mogą to być zioła świeże lub suszone, należy jednak pamiętać, że te drugie są o wiele bardziej intensywne w smaku, więc nie należy przesadzać z ich ilością.

Tosty z pomidorami, fetą i piklowaną cebulą

1 porcja ma 508 kcal (23 B, 48 W, 27 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 mała czerwona cebulka
  • Pół łyżeczki erytrolu
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 4 kromki chleba (200 g), (u mnie grecki chleb ziołowy z oliwkami)
  • 3 jajka (L)
  • 3 łyżki mleka 2% (45 g)
  • Sól do smaku
  • 2 pomidory malinowe
  • 1/4 zielonej lub czerwonej papryki
  • 40 g sera feta
  • Listki bazylii do posypania
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • Pół łyżeczki nasion czarnuszki do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w piórka lub krążki, umieszczamy w miseczce, dodajmy erytrol, szczyptę soli, zalewamy octem. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  2. Jajka roztrzepujemy dokładnie z mlekiem i szczyptą soli. Jeśli używacie zwykłego chleba, polecam do masy jajecznej dodać na tym etapie świeże lub suszone zioła. Dobrze sprawdzi się oregano, bazylia, tymianek, natka pietruszki.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Kromki zanurzamy w masie jajecznej i kładziemy na patelni. Smażymy z obu stron do zrumienienia.
  4. Pomidory i paprykę grubo kroimy.
  5. Tosty nakładamy na talerze razem z pomidorami, papryką i odsączaną cebulą. Posypujmy pokruszonym serem, bazylią, czarnuszką. Pomidory można dodatkowo delikatnie skropić octem, w którym marynowała się cebulka. Jeśli użyliście zwykłego chleba, koniecznie dorzućcie kilka oliwek do śniadania. Tosty jemy od razu po przygotowaniu.
0 komentarz
2

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies