Tym razem przepis w duchu zero waste. Jeśli zostanie Wam nie pierwszej już świeżości pieczywo, to najlepiej „przerobić” je na takie tosty. Proste, szybkie i w wersji na wypasie. Bazą do mojego śniadania był chleb ziołowy z oliwkami.
Jeśli będziecie bazować na zwykłym pszennym chlebie, to warto masę jajeczną wzbogacić o dodatek ziół. Dobrze sprawdzą się oregano, bazylia, nać pietruszki czy tymianek. Mogą to być zioła świeże lub suszone, należy jednak pamiętać, że te drugie są o wiele bardziej intensywne w smaku, więc nie należy przesadzać z ich ilością.
Tosty z pomidorami, fetą i piklowaną cebulą
1 porcja ma 508 kcal (23 B, 48 W, 27 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 1 mała czerwona cebulka
- Pół łyżeczki erytrolu
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 4 kromki chleba (200 g), (u mnie grecki chleb ziołowy z oliwkami)
- 3 jajka (L)
- 3 łyżki mleka 2% (45 g)
- Sól do smaku
- 2 pomidory malinowe
- 1/4 zielonej lub czerwonej papryki
- 40 g sera feta
- Listki bazylii do posypania
- 1 łyżka oleju do smażenia
- Pół łyżeczki nasion czarnuszki do posypania
Sposób przygotowania:
- Cebulę obieramy, kroimy w piórka lub krążki, umieszczamy w miseczce, dodajmy erytrol, szczyptę soli, zalewamy octem. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
- Jajka roztrzepujemy dokładnie z mlekiem i szczyptą soli. Jeśli używacie zwykłego chleba, polecam do masy jajecznej dodać na tym etapie świeże lub suszone zioła. Dobrze sprawdzi się oregano, bazylia, tymianek, natka pietruszki.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Kromki zanurzamy w masie jajecznej i kładziemy na patelni. Smażymy z obu stron do zrumienienia.
- Pomidory i paprykę grubo kroimy.
- Tosty nakładamy na talerze razem z pomidorami, papryką i odsączaną cebulą. Posypujmy pokruszonym serem, bazylią, czarnuszką. Pomidory można dodatkowo delikatnie skropić octem, w którym marynowała się cebulka. Jeśli użyliście zwykłego chleba, koniecznie dorzućcie kilka oliwek do śniadania. Tosty jemy od razu po przygotowaniu.