Chleb ziołowy z oliwkami

przez Malwina

Połówek mocno wkręcił się w wypiek domowego pieczywa i nawet obiecał, że kilka razy w miesiącu przygotuje dla Was jakieś smaczne chleby lub bułki. Dziś chleb inspirowany greckim eliopsomo – pachnący ziołami i pełen oliwek w środku.

Ten chleb ma chrupiącą skórkę i miękki miąższ pełen dziurek. Warto powalczyć o jego piętkę. W wykonaniu jest prosty, ciasto wyrabia się dobrze, także ręcznie. Wojtek upiekł go w garnku żeliwnym, jeśli nie macie go, to zerknijcie do uwag poniżej.

Czy chleb można upiec bez garnka?

Oczywiście, choć nie uzyskamy wówczas tak ładnie wypieczonej i chrupiącej skórki. Chleb można po prostu upiec na wysypanej mąką blaszce. Proponowałabym jednak pieczenie go w niższej temperaturze – 180 stopni z termoobiegiem około 40-50 minut. Upieczony chleb będzie wydawać głuchy dźwięk, gdy popukamy w jego spód.

Z tego przepisu można również upiec bułeczki, proszę tylko dostosować czas pieczenia do ich wielkości (zazwyczaj wystarczy 15-20 minut pieczenia).

Nie lubię oliwek, czy mogę je pominąć?

No jasne, nie zmuszę Cię do jedzenia oliwek. Możesz upiec chleb bez ich dodatku lub zamiast nich dorzucić, np. drobno posiekane suszone pomidory z oliwy. Z pewnością podkręcą smak chleba, ale pamiętaj też, że dodadzą mu sporo kalorii.

Chleb ziołowy z oliwkami

Cały bochenek ma 2555 kcal (73 B, 408 W, 65 T)

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej typ 650 (można użyć pół na pół mąkę pszenną 650 i mąkę orkiszową jasną 420)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży (lub 27 g świeżych drożdży – ze świeżymi należy zrobić wcześniej zaczyn)
  • Pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 3 łyżki oliwy (45 g)
  • 360 ml ciepłej wody
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek, drobno posiekanych

Dodatkowo: garnek żeliwny o pojemności 4-5 l, durszlak, ściereczka kuchenna

Krok 1.

Mąkę mieszamy z solą, cukrem, drożdżami, ziołami i oliwkami. Wlewamy oliwę i wodę, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby lekko podsypujemy je mąką. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do rośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.

Krok 2.

Ciasto przekładamy na omączony blat i formujemy okrągły bochenek. Durszlak wykładamy ściereczką kuchenną, wysypujemy obficie mąką. Bochenek przekładamy do durszlaka łączeniem do góry, oprószamy wierzch mąką. Durszlak przykrywamy drugą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce od rośnięcia na 1-1,5 godziny.

Krok 3.

Garnek z pokrywką wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka góra-dół) na około 20 minut. Wyjmujemy gorący garnek z piekarnika, przerzucamy do niego bochenek, przykrywamy i pieczemy 30 minut. Kolejno dopiekamy chleb 15 minut bez pokrywki. Chleb studzimy na metalowej kratce.

Przechowywanie: Chleb przechowujemy w temperaturze pokojowej w lnianym lub bawełnianym worku.

Mrożenie: Chleb najlepiej mrozić w dzień wypieku. Całkowicie ostudzony chleb mrozimy w kawałku lub pokrojony. Należy przełożyć go do szczelnego woreczka, zamknąć i włożyć do zamrażarki. Warto dodatkowo odciągnąć nadmiar powietrza z torebki, np. przez słomkę.

Chleb z ziołami – jak wykorzystać nie pierwszej już świeżości chleb?

Polecam zrobić z chleba tosty z pomidorami, serem feta i piklowaną cebulką. Kromki można też opiec i wykorzystać jako grzanki do sałatki.

2 komentarze
2

2 komentarze

Barbara 13/09/2021 - 4:20 pm

Czy można chleb odrazu włożyć do blaszki i piec w nagrzanym piekarniku?

Odpowiedz
Malwina 17/09/2021 - 8:13 am

Można. Proszę przełożyć bochenek na płaską blaszkę i piec zgodnie ze wskazówkami z postu. Jest cały akapit o pieczeniu bez garnka.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies