Na koniec naszego kulinarnego tripu mam dla Was kilka przepisów autorstwa Vefy Alexiadou, które znalazłam w książce „Vefa’s kitchen” wyd. Phaidon. Zaczynamy od prostej sałatki z marynowanych buraków i jogurtu greckiego. Do tego przepisu polecam użyć buraków pieczonych, które po obróbce termicznej nabierają głębokiego smaku i aromatu. W połączeniu z kremowym sosem czosnkowym, chrupiącymi orzechami i natką pietruszki, smakują wyjątkowo dobrze.
Taką sałatkę możecie podać do obiadu, zapakować do swojego lubchboxu lub zjeść ze smakiem na kolację, np. z dodatkiem grzanek. Postawiłam na opieczone kromki chleba ziołowego z oliwkami.
Sałatka z buraków i jogurtu greckiego
1 porcja ma 243 kcal (6 B, 16 W, 15 T)
Składniki (na 3 porcje):
- 500 g ugotowanych lub upieczonych buraków
- 1 łyżka oliwy (15 g)
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 duży ząbek czosnku lub 2 średnie
- Sól do smaku
- 20 g orzechów włoskich
- Natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
- Buraki kroimy w plasterki, przekładamy do naczynia, polewamy oliwą i 1 łyżką octu. Odkładamy do lodówki do zamarynowania na 1-2 godziny.
- Jogurt łączymy z pozostałym octem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Sos wylewamy na buraki, naczynie zamykamy i odstawiamy do zamarynowania na około 2 godziny.
- Sałatkę z buraków nakładamy na talerz, posypujemy orzechami i natką pietruszki.
Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 dni. Sałatkę posypujemy natką i orzechami tuż przed jedzeniem.