Sałatka z buraków i jogurtu greckiego

przez Malwina

Na koniec naszego kulinarnego tripu mam dla Was kilka przepisów autorstwa Vefy Alexiadou, które znalazłam w książce „Vefa’s kitchen” wyd. Phaidon. Zaczynamy od prostej sałatki z marynowanych buraków i jogurtu greckiego. Do tego przepisu polecam użyć buraków pieczonych, które po obróbce termicznej nabierają głębokiego smaku i aromatu. W połączeniu z kremowym sosem czosnkowym, chrupiącymi orzechami i natką pietruszki, smakują wyjątkowo dobrze.

Taką sałatkę możecie podać do obiadu, zapakować do swojego lubchboxu lub zjeść ze smakiem na kolację, np. z dodatkiem grzanek. Postawiłam na opieczone kromki chleba ziołowego z oliwkami.

Sałatka z buraków i jogurtu greckiego

1 porcja ma 243 kcal (6 B, 16 W, 15 T)

Składniki (na 3 porcje):

  • 500 g ugotowanych lub upieczonych buraków
  • 1 łyżka oliwy (15 g)
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 średnie
  • Sól do smaku
  • 20 g orzechów włoskich
  • Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Buraki kroimy w plasterki, przekładamy do naczynia, polewamy oliwą i 1 łyżką octu. Odkładamy do lodówki do zamarynowania na 1-2 godziny.
  2. Jogurt łączymy z pozostałym octem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Sos wylewamy na buraki, naczynie zamykamy i odstawiamy do zamarynowania na około 2 godziny.
  3. Sałatkę z buraków nakładamy na talerz, posypujemy orzechami i natką pietruszki.

Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 dni. Sałatkę posypujemy natką i orzechami tuż przed jedzeniem.

0 komentarz
1

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies