Wieniec drożdżowy z orzechami – idealny na Święta

przez Malwina

Dzień dobry,

Jakich ciast nie może zabraknąć u Was na świątecznym stole? U mnie obowiązkowym punktem jest torcik piernikowy, który jest specjalnością Mamy oraz ciasto drożdżowe. Jeszcze do niedawna wypiekaniem tego ostatniego zajmowała się Babcia, zazwyczaj przygotowując dużą drożdżówkę z ogromną ilością kruszonki i lukru. Teraz to ja kontynuuję tradycję drożdżowych wypieków.

W tym roku stawiam na bardzo efektowny wieniec drożdżowy z orzechami i żurawiną. To piękna i jednocześnie przepyszna dekoracja świątecznego stołu, tym bardziej gdy przewiążemy na nim ozdobną kokardę lub gdzieniegdzie dołożymy gałązki mahonii czy ostrokrzewu.

Drożdżowe, maślane ciasto obłędnie pachnie wanilią za sprawą dodatku naturalnej laski wanilii dr. Oetker. Te malutkie aromatyczne ziarenka potrafią przemienić nawet najbardziej banalny wypiek w coś niezwykłego. Nadzienie to pasta z orzechów (u mnie laskowe i włoskie), którą podkręciłam naturalnym ekstraktem pomarańczowym tej samej marki. Kropka nad „i” to pomarańczowy lukier i kwaśne kawałki żurawiny. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. A po więcej inspiracji na sprawdzone wypieki zapraszam Was na stronę Wszystkiego Słodkiego.

Wieniec drożdżowy z orzechami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (u mnie typ 550)
  • 80 g drobnego brązowego cukru (lub więcej, jeśli lubicie słodsze drożdżówki)
  • Szczypta soli
  • Ziarenka z 1 laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
  • 7 g suszonych drożdży (jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, zajrzycie do uwag pod przepiem)
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 70 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 3 żółtka
  • Nadzienie: 250 g mielonych orzechów, 150 ml mleka, 3 łyżeczki naturalnego ekstraktu pomarańcza z Brazylii, 6 łyżek drobnego brązowego cukru
  • Dodatkowo: 3 łyżki świeżej lub mrożonej żurawiny (mrożonej wcześniej nie należy rozmrażać)
  • Lukier: 4 czubate łyżki cukru pudru, niewielka ilość soku z pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, ziarenka z laski wanilii, suszone drożdże. Mieszamy, wlewamy ciepłe mleko i stopione masło, wbijamy żółtka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby lekko podsypując je mąką. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości. Ciasto można wyrobić w urządzeniu wielofunkcyjnym lub przy pomocy miksera z hakiem. Wówczas wystarczy wszystkie składniki umieścić w misie i wyrabiać przez 4-5 minut.
  2. Przygotowujemy nadzienie: w misce umieszczamy orzechy, mleko, ekstrakt i cukier, mieszamy. Powstała masa powinna przypominać orzechową pastę. Jeśli jest zbyt sucha, dolewamy odrobinę więcej mleka.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko wysypany mąką i wałkujemy na placek o wymiarach około 50 cm na 40 cm. Rozsmarowujemy na nim pastę orzechową, pamiętając by zostawić z każdej strony około 2-3 cm wolnego brzegu. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego brzegu.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzałka góra-dół). Roladę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, kroimy wzdłuż na pół, pozostawiając jeden koniec nierozcięty. Powstałe dwa kawałki ciasta zaplatamy wokół siebie, formujemy w okrągły wieniec i zlepiamy końce. W kilku miejscach wciskamy w ciasto kulki żurawiny.
  5. Pieczemy przez około 35-40 minut lub dłużej do momentu, aż ciasto i jego spód ładnie się zrumienią.
  6. Przygotowujemy lukier, łącząc 1-2 łyżki soku z pomarańczy z cukrem pudrem. Ucieramy je w miseczce do powstania płynnego białego lukru. Gotowy wieniec polewamy lukrem. Ja dodatkowo w kilku miejscach na lukrze położyłam połówki orzeszków. Super sprawdzi się też kandyzowana skórka z pomarańczy.

Uwagi do przepisu:

  • Do nadzienia możecie dodać troszkę mielonego cynamonu lub przyprawy do piernika.
  • Sam wieniec przed pieczeniem można dodatkowo posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, wówczas najpierw należy zrobić rozczyn. 25 g świeżych drożdży w temperaturze pokojowej mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka oraz szczyptą cukru i odstawiamy na 15 minut do spienienia. Kolejno postępujemy dalej jak w przepisie, czyli łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto.

Wpis powstał we współpracy z marką Dr. Oetker.

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Martyna Lorenc 28/12/2020 - 1:11 pm

Wyszedł pyszny! Ciasto idealnie miękkie i delikatne, wyrabiało się łatwo. Myślisz, że mogę z niego zrobić małe drożdżówki? Jeśli tak, to czy piec je tyle czasu co wieniec czy krócej?

Odpowiedz
Zuza 30/12/2020 - 2:17 pm

Woow! Jak pięknie wygląda (również po przekrojeniu). JEstem pewna, że tak samo smakuje <3 uwielbiam bożonarodzeniowe wypieki 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies