Marynowane buraczki na zimę (w plastrach)

przez Malwina
Buraki w plastrach do słoików
Marynowane buraczki na zimę (w plastrach)

Marynowane buraczki to pyszny dodatek do sałatek i śledzi. Wykorzystuję je przede wszystkim zimą, głównie w okresie świątecznym. Przygotowanie takich buraczków jest bardzo proste i niezbyt pracochłonne. Najwięcej czasu zajmuje samo gotowanie lub pieczenie buraków. Nie musicie tego jednak robić w ten sam dzień. Z powodzeniem buraki możecie przygotować dzień przed planowanym nakładaniem ich do słoików. Serdecznie polecam Wam ten przepis. Zimą takie buraczki są niezastąpione.

Marynowane buraki na zimę

Marynata do buraków na zimę

MARYNOWANE BURACZKI W PLASTRACH NA ZIMĘ


Składniki (na około 5 słoików +/- 330 ml):

  • 1 kg buraków (waga przed obraniem i ugotowaniem)
  • 2 szklanki wody
  • pół szklanki octu 10 %
  • 1/3 szklanki cukru (lub pół szklanki cukru, jeśli chcecie otrzymać dość słodkie buraki)
  • 2 łyżeczki soli
  • gorczyca biała
Przygotowanie:
Do tego przepisu najlepiej wybrać nieduże buraczki. Buraki myjemy, nie obieramy ich ze skórki. Umieszczamy je w dużym garnku, zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Najlepiej zostawić je al dente, czyli na ząb. Jeśli macie ochotę, możecie przygotować pieczone buraki. Każdego buraka należy zawinąć szczelnie w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec w temp. 200 stopni przez kilkadziesiąt minut do miękkości. Stopień wypieczenia buraków sprawdzamy czubkiem ostrego noża.
Ugotowane lub upieczone buraki studzimy i obieramy ze skórki. Pamiętajcie o założeniu rękawiczek kuchennych, sok z buraków mocno brudzi ręce. Skórka z buraków schodzi bardzo łatwo, wystarczy przejechać palcem po burakach. Odcinamy końce buraków i wyrzucamy. Obrane buraki kroimy w plastry o grubości około 7-10 mm (lub grubsze, jak wolicie). Przygotowujemy czyste i suche (wcześniej umyte i wyparzone) słoiki i zakrętki. Do każdego słoiczka wsypujemy niepełne pół łyżeczki nasion gorczycy i układamy plasterki buraków. W garnku zagotowujemy wodę, ocet, cukier i sól. Buraki zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy przez 10 minut od zagotowania wody. Słoiki wyjmujemy z wody, mocno dokręcamy i odstawiamy na kuchenny ręcznik do góry dnem. Przykrywamy drugim ręcznikiem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Marynowane buraczki przenosimy do spiżarki.

Jak wykorzystać marynowane buraki w plastrach? To fajny dodatek do sałatek (szczególnie tych z dodatkiem wyrazistego w smaku sera, np. fety, sera koziego czy gorgonzola oraz orzechów) a także śledzi. Plasterki buraków to też smaczna przekąska. Zimą dość często dokładam je do bento. Zalewę z buraków można wykorzystać do barwienia ryżu na różowo.

Przepisy z marynowanymi buraczkami:

Sałatka  zburaków i fety
Sałatka z  buraków
i fety
 śledzie z buraczkami
Sałatka śledziowa
z burakami
 Fińska sałatka z burakiem
Fińska sałatka
świąteczna
 Kotlety z burakami
Burgery z
buraczkami

Buraki w occie na zime
Marynowane buraczki na zimę (w plastrach)
Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.
23 komentarze
4

Podobne posty:

23 komentarze

arapik 28/08/2015 - 5:52 pm

Pierwsze zdjęcie jest doskonałe.. podziwiam.
Przepis oczywiście trafiony w 10. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 29/08/2015 - 10:10 am

Takie buraczki to świetna sprawa. Pychota ^^
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

Odpowiedz
Inka 30/08/2015 - 8:56 am

Buraki to ja zawsze w każdej postaci 🙂 Piękne fotografie! Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Wiewióra 30/08/2015 - 3:13 pm

cudowne zdjęcia! a buraczki także takie ubóstwiam 🙂

Odpowiedz
Majana 30/08/2015 - 3:51 pm

Cudowne zdjęcia! nie mogę przestać patrzeć.
A buraki uwielbiam, w każdej postaci. 🙂

Odpowiedz
Magda C. 31/08/2015 - 4:27 pm

Fajne buraczki 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 23/10/2015 - 6:30 pm

Węgrzy dodają do buraczkow kminek. Sa przepyszne.

Odpowiedz
Avrea 22/01/2016 - 12:33 pm

a czy surowe buraczki mozna marynować ?

Odpowiedz
Malwina 22/01/2016 - 12:36 pm

Marynować surowych nie ma sensu, bo nie zmiękną. Surowe można kisić.

Odpowiedz
Avrea 22/01/2016 - 12:51 pm

o dziękuje , bo myslałam ,że mniej pracy będzie ;)))

Odpowiedz
Anonimowy 17/05/2016 - 12:58 pm

po ilu dniach buraczki sa już dobre?

Odpowiedz
Malwina 17/05/2016 - 1:04 pm

Po tygodniu powinny być dobre.

Odpowiedz
Anonimowy 10/10/2016 - 4:57 pm

Wyszły rewelacyjne, dziękuję za super przepis, prosty a dobry👍

Odpowiedz
Kasia 04/09/2017 - 12:47 pm

Robię właśnie drugą partię i tartych i marynowanych. Są tak pyszne, że prawie już koniec poprzednio zrobionych 🙂

Nie sądziłam, że marynowane sa tak pyszne!!!

Odpowiedz
Anonimowy 12/09/2017 - 8:22 am

Robiłam w tamtym roku, genialny przepis!!! Teraz podaję go dalej koleżankom. Polecam!!!

Odpowiedz
Madzia 18/09/2017 - 2:38 am

Czy moge zrobic to na octcie jablkowym?

Odpowiedz
Malwina 18/09/2017 - 7:07 am

Możesz, ale smak będzie inny. Trzeba będzie też zmienić proporcje zalewy.

Odpowiedz
CHRIS TKACZYK 21/09/2020 - 4:23 am

podalas w przpisie ze pasteryzujemy 10 min ale sprecyzuj jak pasteryzujemy

Odpowiedz
Malwina 21/09/2020 - 9:14 am

Podany czas dotyczy pasteryzacji w wodzie. Czas liczymy od zagotowania.

Odpowiedz
Katarzyna 05/11/2020 - 6:10 pm

Fantastyczny przepis! Robię je kolejny raz i zajadam do wiosny. O ile dotrwają 😉

Odpowiedz
olo 22/01/2022 - 2:01 pm

Zrobiłem.
Z tej porcji wyszły cztery słoiczki po dżemie.
Czekam na spróbowanie!

Odpowiedz
Zuza 21/09/2023 - 4:59 pm

Podpowiedz proszę, jak do marynowania mogę wykorzystać ocet o mniejszej kwasowości, np. ryżowy? Kiepsko reaguję na kwas, a chciałabym spróbować 🙂

Odpowiedz
Malwina 27/09/2023 - 11:56 am

Przelicz proporcje, aby uzyskać zalewę o podobnym % jak w przepisie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies