Sałatka z halloumi i grillowanych warzyw

przez Malwina

Dzień dobry,

Wczoraj pokazywałam Wam przepis na dressing cytrynowy z ziołami, dziś pora na prostą sałatkę z jego dodatkiem. Pozostajemy w klimacie greckiej kuchni (to jeszcze nie koniec spamu z Półwyspu Peloponeskiego!) – w roli głównej grillowane papryki, bakłażan, cukinia i pyszny ser halloumi.

Postawiłam na warzywa, które są teraz najtańsze i najsmaczniejsze, w końcu mamy na nie sezon. Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam smak warzyw poddanych obróbce cieplnej – czy to grillowanych czy pieczonych w piekarniku. W połączeniu z orzeźwiającym dressingiem z cytryną tworzą lekką kompozycję, która idealnie sprawdzi się jako kolacja. Dodatkowo do sałatki możecie przygotować chrupiące grzanki z chleba lub bagietki. Wystarczy opiec kromki na grillu razem z warzywami.

Sałatka z halloumi i grillowanych warzywa

1 porcja ma 409 kcal (18 B, 11 W, 32 T)

Składniki (na 3 porcje):

  • 100 g ulubionego miksu sałat (polecam wybrać mieszankę z dodatkiem chrypiącej sałaty)
  • Pół czerwonej papryki
  • Pół żółtej papryki
  • Pół zielonej papryki
  • 1 mała, nieprzerośnięta cukinia (200 g)
  • 1 mały, nieprzerośnięty bakłażan (250 g)
  • 200 g sera halloumi
  • Pół małej czerwonej cebulki, pokrojonej w piórka
  • 30 g ulubionych oliwek (sprawdzą się czarne, kazamata lub zielone)
  • Dressing: 3 łyżki oliwy, 1,5 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki posiekanej świeżej mięty i bazylii, sól i pieprz do smaku

Jak zrobić sałatkę z halloumi i grillowanych warzyw?

  1. Papryki oczyszczamy, kroimy w podłużne kawałki. Bakłażan i cukinię kroimy w plastry o grubości około 8 mm. Wszystkie warzywa grillujemy na patelni natłuszczonej niewielką ilością oleju. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Oliwę i sok z cytryny umieszczamy w małym słoiczku, zakręcamy i potrząsamy do powstania jednorodnego sosu. Dodajemy zioła, sól i pieprz. Mieszamy.
  3. Na półmisku układamy sałatę i warzywa.
  4. Ser kroimy w plastry, grillujemy z obu stron na patelni i układamy na sałatce wraz z oliwkami. Całość polewamy oliwą i posypujemy piórkami cebuli. Sałatkę jemy od razu po przygotowaniu.
0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies