Dzień dobry,
Wczoraj pokazywałam Wam przepis na dressing cytrynowy z ziołami, dziś pora na prostą sałatkę z jego dodatkiem. Pozostajemy w klimacie greckiej kuchni (to jeszcze nie koniec spamu z Półwyspu Peloponeskiego!) – w roli głównej grillowane papryki, bakłażan, cukinia i pyszny ser halloumi.
Postawiłam na warzywa, które są teraz najtańsze i najsmaczniejsze, w końcu mamy na nie sezon. Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam smak warzyw poddanych obróbce cieplnej – czy to grillowanych czy pieczonych w piekarniku. W połączeniu z orzeźwiającym dressingiem z cytryną tworzą lekką kompozycję, która idealnie sprawdzi się jako kolacja. Dodatkowo do sałatki możecie przygotować chrupiące grzanki z chleba lub bagietki. Wystarczy opiec kromki na grillu razem z warzywami.
Sałatka z halloumi i grillowanych warzywa
1 porcja ma 409 kcal (18 B, 11 W, 32 T)
Składniki (na 3 porcje):
- 100 g ulubionego miksu sałat (polecam wybrać mieszankę z dodatkiem chrypiącej sałaty)
- Pół czerwonej papryki
- Pół żółtej papryki
- Pół zielonej papryki
- 1 mała, nieprzerośnięta cukinia (200 g)
- 1 mały, nieprzerośnięty bakłażan (250 g)
- 200 g sera halloumi
- Pół małej czerwonej cebulki, pokrojonej w piórka
- 30 g ulubionych oliwek (sprawdzą się czarne, kazamata lub zielone)
- Dressing: 3 łyżki oliwy, 1,5 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki posiekanej świeżej mięty i bazylii, sól i pieprz do smaku
Jak zrobić sałatkę z halloumi i grillowanych warzyw?
- Papryki oczyszczamy, kroimy w podłużne kawałki. Bakłażan i cukinię kroimy w plastry o grubości około 8 mm. Wszystkie warzywa grillujemy na patelni natłuszczonej niewielką ilością oleju. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Oliwę i sok z cytryny umieszczamy w małym słoiczku, zakręcamy i potrząsamy do powstania jednorodnego sosu. Dodajemy zioła, sól i pieprz. Mieszamy.
- Na półmisku układamy sałatę i warzywa.
- Ser kroimy w plastry, grillujemy z obu stron na patelni i układamy na sałatce wraz z oliwkami. Całość polewamy oliwą i posypujemy piórkami cebuli. Sałatkę jemy od razu po przygotowaniu.