Ratatouille to warzywna potrawka wywodząca się z Prowansji, zapewne doskonale Wam znana. Postanowiłam połączyć ją z mięsem drobiowym i upiec w piekarniku. Ot, takie bezproblemowe danie, które jakby nie patrzeć robi się samo. Wystarczy obsmażyć mięso, przygotować sos, pokroić kilka produktów, wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego i upiec w piekarniku. Czy to nie proste? Jeśli lubicie potrawy z dużą ilością warzyw, to danie z pewnością przypadnie Wam do gustu. Do tego kawałek świeżej bagietki i mamy idealny posiłek w letnim klimacie.
KURCZAK PIECZONY Z RATATOUILLE
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 2 nogi z kurczaka
- pół czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- pół cukinii, pokrojonej w kostkę
- pół małego bakłażana, pokrojonego w kostkę
- 1 średniej wielkości cebula, posiekana w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- puszka pomidorów rozdrobnionych wraz z sokiem (400 g)
- 1-2 łyżki octu z czerwonego wina
- sól, pieprz do smaku, szczypta cukru (opcjonalnie)
- 1/2-1 łyżeczka ziół prowansalskich
- posiekana natka pietruszki do posypania
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy kurczaka po 5 minut z każdej strony. Odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy 3-4 minuty, dodajemy czosnek i smażymy kolejną minutę. Dodajemy pomidory, ocet, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem. Dodajemy paprykę, cukinię i bakłażana, mieszamy, by sos pokrył warzywa. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kurczaka. Pieczemy bez przykrycia w temp. 180 stopni przez około 40-50 minut (do miękkości warzyw). Kurczaka rozkładamy pomiędzy dwa talerze, posypujemy natką i podajemy z dodatkiem świeżej bagietki.
Czas przygotowania: 50 minut.
10 komentarzy
Wygląda przepysznie. Koniecznie muszę spróbować tego przepisu 🙂
wygląda smakowicie:)
Bardzo lubię takie pomysły- szybko i smacznie 🙂
Wszystko wygląda bardzo smacznie – super przepis !
Nie tylko wygląda super ale i smakuje. Pierwszy raz zjadłam warzywa których nie lubię i o dziwo mi bardzo smakowało.
Genialne. Kurczak smaczny, ale te warzywa… świetne, ocet robi tu dobrą robotę i nie smakują one nijako.
A na ile stopni nastawić piekarnik?
180 stopni bez termoobiegu
Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź! Będzie dziś pyszny obiad, jak zawsze, gdy korzystam z Twoich przepisów 🙂
Zrobiłam już wiele razy z wlasnymi modyfikacjami. Za każdym razem smakowało doskonale. Goście zawsze byli zachwyceni.