Kurczak pieczony z ratatouille

przez Malwina
Kurczak pieczony z warzywami przepis
Ratatouille to warzywna potrawka wywodząca się z Prowansji, zapewne doskonale Wam znana. Postanowiłam połączyć ją z mięsem drobiowym i upiec w piekarniku. Ot, takie bezproblemowe danie, które jakby nie patrzeć robi się samo. Wystarczy obsmażyć mięso, przygotować sos, pokroić kilka produktów, wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego i upiec w piekarniku. Czy to nie proste? Jeśli lubicie potrawy z dużą ilością warzyw, to danie z pewnością przypadnie Wam do gustu. Do tego kawałek świeżej bagietki i mamy idealny posiłek w letnim klimacie. 

Kurczak pieczony z bakłażanem
KURCZAK PIECZONY Z RATATOUILLE

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 2 nogi z kurczaka
  • pół czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • pół cukinii, pokrojonej w kostkę
  • pół małego bakłażana, pokrojonego w kostkę
  • 1 średniej wielkości cebula, posiekana w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • puszka pomidorów rozdrobnionych wraz z sokiem (400 g)
  • 1-2 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól, pieprz do smaku, szczypta cukru (opcjonalnie)
  • 1/2-1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • posiekana natka pietruszki do posypania
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy kurczaka po 5 minut z każdej strony. Odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy 3-4 minuty, dodajemy czosnek i smażymy kolejną minutę. Dodajemy pomidory, ocet, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem. Dodajemy paprykę, cukinię i bakłażana, mieszamy, by sos pokrył warzywa. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kurczaka. Pieczemy bez przykrycia w temp. 180 stopni przez około 40-50 minut (do miękkości warzyw). Kurczaka rozkładamy pomiędzy dwa talerze, posypujemy natką i podajemy z dodatkiem świeżej bagietki.

Czas przygotowania: 50 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

A ty smakuj mnie 09/05/2014 - 6:15 pm

Wygląda przepysznie. Koniecznie muszę spróbować tego przepisu 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 09/05/2014 - 6:33 pm

wygląda smakowicie:)

Odpowiedz
Kamciss 09/05/2014 - 7:54 pm

Bardzo lubię takie pomysły- szybko i smacznie 🙂

Odpowiedz
Justyna Kwil 12/05/2014 - 7:52 am

Wszystko wygląda bardzo smacznie – super przepis !

Odpowiedz
Anonimowy 17/05/2014 - 4:11 pm

Nie tylko wygląda super ale i smakuje. Pierwszy raz zjadłam warzywa których nie lubię i o dziwo mi bardzo smakowało.

Odpowiedz
Anonimowy 21/08/2014 - 10:40 am

Genialne. Kurczak smaczny, ale te warzywa… świetne, ocet robi tu dobrą robotę i nie smakują one nijako.

Odpowiedz
Anonimowy 10/06/2015 - 7:45 am

A na ile stopni nastawić piekarnik?

Odpowiedz
Malwina 10/06/2015 - 7:46 am

180 stopni bez termoobiegu

Odpowiedz
Anonimowy 10/06/2015 - 8:30 am

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź! Będzie dziś pyszny obiad, jak zawsze, gdy korzystam z Twoich przepisów 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 05/09/2016 - 6:08 pm

Zrobiłam już wiele razy z wlasnymi modyfikacjami. Za każdym razem smakowało doskonale. Goście zawsze byli zachwyceni.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies