Pieczona owsianka z rabarbarem

przez Malwina
Owsianka z rabarbarem

W ubiegłym roku prezentowałam Wam moją śniadaniową propozycję z rabarbarem w roli głównej w postaci granoli rabarbarowej. Tym razem mam dla Was prostą pieczoną owsiankę z jego dodatkiem. Owsianka z piekarnika ma zwartą konsystencję, wyglądem troszkę przypomina ciasto. Jest smaczna i banalnie prosta w przygotowaniu. Po upieczeniu możecie jej wierzch posypać cukrem pudrem lub podać ją z dodatkiem bitej śmietany lub kulką lodów waniliowych. 

Pieczona owsianka

PIECZONA OWSIANKA Z RABARBAREM
Śniadanie Mistrzów #158


Składniki (na 1 porcję):

  • pół szklanki płatków owsianych górskich
  • 2 czubate łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki mleka
  • jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka posiekanej białej czekolady
  • 1 laska rabarbaru
  • płatki migdałów do posypania (lub wiórki kokosowe)
W misce umieszczamy jogurt, mleko, jajko, cukier, ekstrakt z wanilii. Składniki łączymy przy pomocy trzepaczki (lub miksera). Wsypujemy płatki, czekoladę, mieszamy. Rabarbar kroimy w kawałki o długości 2 cm. Połowę rabarbaru dodajemy do owsianki, mieszamy. Owsiankę przekładamy do małego naczynia do zapiekania. Na wierzchu układamy pozostały rabarbar i lekko wciskamy go w owsiankę. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem możecie wierzch pieczonej owsianki posypać cukrem pudrem.

Owsianka z rabarbarem przepis

Czas przygotowania: 30 minut.

Pieczona owsianka z rabarbarem w wykonaniu czytelników:
12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Justyna Żak 10/05/2014 - 7:27 am

wygląda apetycznie:)

Odpowiedz
Konwalie w kuchni 10/05/2014 - 8:05 am

Genialny przepis!
Właśnie jadę po rabarbar:)

Odpowiedz
teenager ;) 10/05/2014 - 9:49 am

takim śniadaniem mogłabym często zaczynać poranek! 🙂 muszę sama kiedyś zapiec z rabarbarem 🙂

Odpowiedz
Stylowo i Zdrowo 10/05/2014 - 2:30 pm

Mmmmm wygląda smakowicie

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 10/05/2014 - 5:57 pm

Biorę w ciemno i zjem z ogromnym apetytem 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 17/07/2014 - 5:40 am

Świetne połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodką owsianką, zrobiłam pyszne, smakuje jak niebanalny deser. Polecam

Odpowiedz
Malwina 17/07/2014 - 5:50 am

Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 13/09/2014 - 1:27 pm

Wygląda przecudownie, jadłabym

Odpowiedz
Aniela Markiewicz-Szewczyk 28/04/2015 - 9:12 am

robię na podwieczorek dla dzieciaków 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 10/05/2016 - 8:25 am

Połączyłam ten przepis z przepisem na owsiankę sernikową, do środka dałam mniej cukru, za to na wydaniu polałam odrobiną syropu klonowego…i było pyszne wieczorem na deser i rano na zimno na śniadanie 🙂

Odpowiedz
jagodowa sekutnica 19/05/2016 - 7:40 pm

Dzięki Tobie pokochałam owsiankę !

Odpowiedz
Werka Sznurasek 08/06/2016 - 4:24 pm

O jeeej! Cudownie się prezentuje <3 na sto procent wypróbuje 🙂 | sznuraskowo.blogspot.com

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies