W ubiegłym roku prezentowałam Wam moją śniadaniową propozycję z rabarbarem w roli głównej w postaci granoli rabarbarowej. Tym razem mam dla Was prostą pieczoną owsiankę z jego dodatkiem. Owsianka z piekarnika ma zwartą konsystencję, wyglądem troszkę przypomina ciasto. Jest smaczna i banalnie prosta w przygotowaniu. Po upieczeniu możecie jej wierzch posypać cukrem pudrem lub podać ją z dodatkiem bitej śmietany lub kulką lodów waniliowych.
PIECZONA OWSIANKA Z RABARBAREM
Śniadanie Mistrzów #158
Śniadanie Mistrzów #158
Składniki (na 1 porcję):
- pół szklanki płatków owsianych górskich
- 2 czubate łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki mleka
- jajko
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka posiekanej białej czekolady
- 1 laska rabarbaru
- płatki migdałów do posypania (lub wiórki kokosowe)
W misce umieszczamy jogurt, mleko, jajko, cukier, ekstrakt z wanilii. Składniki łączymy przy pomocy trzepaczki (lub miksera). Wsypujemy płatki, czekoladę, mieszamy. Rabarbar kroimy w kawałki o długości 2 cm. Połowę rabarbaru dodajemy do owsianki, mieszamy. Owsiankę przekładamy do małego naczynia do zapiekania. Na wierzchu układamy pozostały rabarbar i lekko wciskamy go w owsiankę. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem możecie wierzch pieczonej owsianki posypać cukrem pudrem.
12 komentarzy
wygląda apetycznie:)
Genialny przepis!
Właśnie jadę po rabarbar:)
takim śniadaniem mogłabym często zaczynać poranek! 🙂 muszę sama kiedyś zapiec z rabarbarem 🙂
Mmmmm wygląda smakowicie
Biorę w ciemno i zjem z ogromnym apetytem 🙂
Świetne połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodką owsianką, zrobiłam pyszne, smakuje jak niebanalny deser. Polecam
Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂
Wygląda przecudownie, jadłabym
robię na podwieczorek dla dzieciaków 🙂
Połączyłam ten przepis z przepisem na owsiankę sernikową, do środka dałam mniej cukru, za to na wydaniu polałam odrobiną syropu klonowego…i było pyszne wieczorem na deser i rano na zimno na śniadanie 🙂
Dzięki Tobie pokochałam owsiankę !
O jeeej! Cudownie się prezentuje <3 na sto procent wypróbuje 🙂 | sznuraskowo.blogspot.com