Dressing cytrynowy z ziołami

przez Malwina

Dzień dobry,

Co jest podstawą dobrej sałatki? Poza odpowiednim doborem składników – dressing. Dziś mam dla Was przepis na lekki i orzeźwiający sos winegret z dodatkiem soku z cytryny i ziół. Doskonale sprawdza się jako dodatek do grillowanych warzyw i lekkich sałat.

Do dressingu możecie dodać ulubione, najlepiej świeże, zioła. Tym razem postawiłam na połączenie mięty i bazylii, ale równie dobrze sprawdzą się, np. natka pietruszki i koperek, oregano i bazylia lub miks tego, co akurat macie pod ręką. Eksperymentujcie ze smakiem 🙂

Dressing cytrynowy z ziołami

1 porcja ma 122 kcal (0 B, 0 W, 14 T)

Składniki (na 6 porcji):

  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanych świeżych ziół: natka pietruszki, oregano, bazylia, tymianek, mięta, koperek itp. (miksu lub wybranych ulubionych – postawcie na zioła, która lubicie najbardziej)
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Oliwę i sok z cytryny wlewamy do małego słoika, zakręcamy i intensywnie potrząsamy do powstania jednorodnego sosu. Dodajemy zioła, sól, pieprz, mieszamy.

Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym słoiku do 3 dni w lodówce. Przed użyciem dressing należy ocieplić i wymieszać.

0 komentarz
1

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies