Dzień dobry,
Co jest podstawą dobrej sałatki? Poza odpowiednim doborem składników – dressing. Dziś mam dla Was przepis na lekki i orzeźwiający sos winegret z dodatkiem soku z cytryny i ziół. Doskonale sprawdza się jako dodatek do grillowanych warzyw i lekkich sałat.
Do dressingu możecie dodać ulubione, najlepiej świeże, zioła. Tym razem postawiłam na połączenie mięty i bazylii, ale równie dobrze sprawdzą się, np. natka pietruszki i koperek, oregano i bazylia lub miks tego, co akurat macie pod ręką. Eksperymentujcie ze smakiem 🙂
Dressing cytrynowy z ziołami
1 porcja ma 122 kcal (0 B, 0 W, 14 T)
Składniki (na 6 porcji):
- 6 łyżek oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanych świeżych ziół: natka pietruszki, oregano, bazylia, tymianek, mięta, koperek itp. (miksu lub wybranych ulubionych – postawcie na zioła, która lubicie najbardziej)
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Oliwę i sok z cytryny wlewamy do małego słoika, zakręcamy i intensywnie potrząsamy do powstania jednorodnego sosu. Dodajemy zioła, sól, pieprz, mieszamy.
Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym słoiku do 3 dni w lodówce. Przed użyciem dressing należy ocieplić i wymieszać.