Guacamole

przez Malwina
Guacamole przepis

Pierwszy raz miałam styczność z awokado jeszcze we wczesnych latach szkoły podstawowej. Pamiętam, że razem z koleżanką miałyśmy spędzać razem Sylwestra i z tej okazję ruszyłyśmy na zakupy do nowo postawionego marketu. Ponieważ nasze umiejętności kulinarne raczej nie powalały, postanowiłyśmy, że otrzymane od rodziców pieniądze przeznaczymy na zakup owoców. Miałyśmy wizję pysznej sałatki owocowej. Większość znajdujących się w markecie owoców była nam doskonale znana. Jednak tajemnicze awokado przykuło naszą uwagę. Oczywiście, jak się domyślacie wylądowało w koszyku  razem z innymi owocami. Tamten ostatni dzień roku będzie mi się zawsze kojarzył z paskudnym maślanym owocem, który nijak komponował się z pozostałymi składnikami sałatki a tym bardziej, gdy został zalany syropem z ananasa…
Dziś awokado bardzo lubię i zdecydowanie nie mam zamiaru wzbogacać o jego dodatek sałatki owocowej 😉 Za to bardzo chętnie przerabiam je na guacamole

Przepis na guacamole

GUACAMOLE

Składniki:
  • 2 awokado
  • pół małej czerwonej cebulki, drobno posiekanej
  • 1 mały pomidor, pozbawiony pestek, posiekany w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • kawałek papryczki chili, bez pestek, drobno posiekanej (ew. szczypta chili w proszku, sos tabasco)
  • sól do smaku
Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę. Owoce awokado umieszczamy w misce, dodajemy sok z limonki. Awokado rozdrabniamy na pastę przy pomocy widelca. Dodajemy drobno posiekany czosnek, pomidora, cebulkę, chili, przyprawiamy do smaku solą, mieszamy. Wykorzystujemy jako dodatek do dań z kuchni meksykańskiej.

Meksykańska salsa z awokado

Czas przygotowania: 10 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Antenka 07/01/2014 - 8:18 am

robiłam wczoraj do nachosów:) uwielbiam! robię je identycznie jak ty, tyle, że ja miksuję na gładką papkę;)

Odpowiedz
mnemonique 07/01/2014 - 8:21 am

ja też rozpoczęłam nie najlepiej przygodę z awokado – właściwie dokładnie tak jak Ty. Ten maślany smak utkwił mi w pamięci na bardzo długo. Ale guacamole jest wspaniałe. Pierwszy raz zrobił mi je mąż mój ukochany i odczarował mi awokado.
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Jazzowe Smaki 07/01/2014 - 9:10 am

Guacamole jest silnie uzależniające!! 🙂 Często robie je w połączeniu z ostrym serem na tostach!!Pycha 🙂
Paulina Jazzowe Smaki

Odpowiedz
Ash 07/01/2014 - 12:21 pm

Przygodę z awokado zaczęłam od spróbowania niedojrzałego jeszcze owocu, długo nie mogłam się przemóc, a teraz uwielbiam 😉

Odpowiedz
martawkuchni.blog.pl 07/01/2014 - 12:23 pm

uwielbiam:) pycha!

Odpowiedz
Trzcinowisko 07/01/2014 - 6:11 pm

Kocham awokado i guacamole:)

Odpowiedz
Kamciss 07/01/2014 - 9:32 pm

Mm bardzo lubię :>

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 07/01/2014 - 11:11 pm

U mnie jemy ostatnio awokado na potęgę 🙂 Guacamole też bywa. Piękne zdjęcia!

Odpowiedz
JustInka 08/01/2014 - 1:30 pm

Ja ciągle nie odkryłam avocado. Nie wiem czemu! Twoje guacamole bardzo mnie jednak przekonuje do niego!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/01/2014 - 10:41 am

Ja avocado odkryłam niedawno, ale zapałałam do niego wielką miłością:) … a Wasza przygoda z sałatką owocową z avocado niezła:) ….

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies